XS
SM
MD
LG

Vukoje pokrenuo Paljane: Da ponovimo lijepu sezonu

Prvo ide "suvi" dio priprema

Miro Vukoje okupio je šampionski sastav Jahorine na prvom treningu i tako započeo sa pripremama za debitantsku sezonu u prvenstvu Bosne i Hercegovine za košarkaše. 

Šestorica igrača iz prošle sezone uz desetoricu novajlija obavili su prvi trening na tartan stazi stadiona "Vlajko Petrović" u Palama, a opravdano je bio odsutan samo plejmejker Filip Simić, koji će se naknadno priključiti ekipi.

- Skupili smo se, ovo je prvi trening u tom bazičnom dijelu priprema koji ima četiri mikrociklusa sa po tri treninga. Igrači su došli u dobroj spremi na početak priprema, nisu zapušteni, a u razgovoru sa njima su mi rekli da su radili i to je jedan od preduslova da se ovaj prvi dio priprema dobro podnese, lagano podnese, prije svega da budu zdravi i da onda uđemo u drugoj fazi. To je faza maksimalnog opterećenja, gdje je više dvorane, više lopte, prijateljskih utakmica i na kraju poslije tih 15 dana ide treća faza, faza zakasnele transformacije, gdje se ekipa polako dovodi na onaj tonus, na ono stanje koje će biti u sezoni, odnosno sedam dana pred početak prvenstva, kada ćemo ući u dvosedmični ciklus treninga koji će trajati tokom sezone. Imamo u planu da odigramo osam prijateljskih utakmica, i ja vjerujem da ćemo biti spremni za početak prvenstva, rekao je za naš portal Miro Vukoje na početku priprema.

Kompletne pripreme Paljani će obaviti na domaćem terenu gdje imaju zaista fantastične uslove za pripreme, na raspolaganju stadion, teretanu i dvoranu "Peki", što uz ugodan vazduh u jutarnjim časovima stvara okvir za odličan rad. Plan je da se odigra osam prijateljskih utakmica, a prva će biti protiv Crvene zvezde, kako je već i najavljeno.

- Jeste, ovdje imamo sve uslove, optimalnu nadmorsku visinu, imamo ovaj stadion za trčanje, fantastičnu teretanu, tako da nema razloga da bilo gdje idemo. Crvena zvezda nam dolazi 28. avgusta, slava grada, da napravimo jednu promociju košarke, da napunimo dvoranu i da to bude pokretačka snaga za utakmice koje kasnije dolaze sa ekipama iz našeg nivoa. Tih narednih sedam-osam utakmica ćemo iskoristiti da tempiramo formu, izbrusimo formu i spremno dočekamo start sezone.

Istrčani prvi krugovi

Nijednom treneru nije lako uklopiti deset novih igrača u kratkom periodu, pa je i pred Vukojom dosta posla u narednih mjesec i po do početka sezone.

- Naravno. Deset novih igrača je tu. Ambicije kluba su ozbiljne. To zahtjeva obiman posao i zato smo ojačali i stručni štab. Jednostavno želimo da na najozbiljniji način uđemo u posao i da probamo sezonu učiniti uspješnom i lijepom kao što je bila prošla.

Djeluje da je prelazni rok za Paljane završen, no ističe i Vukoje, ako se ukaže potreba za još nečim, probaće da djeluju. 

- To je živa materija, nikad se ne zna. Ovo je negdje ono što smo željeli, htjeli da vidimo, pa ćemo da vidimo da li ovi novi igrači mogu da odgovore našim zahtjevima. Ako to bude to, to je to, ako ne, onda su u toku sezonu moguće promjene.

Na početku priprema uvijek je teško govoriti o ambicijama, naročito kada se ne zna roster ostalih ekipa u takmičenju. 

- Znate kako. Bilo bi neozbiljno prijetiti sada. Ovo je zaista jedan rang takmičenja na kojem se igra kvalitetna košarka. Tu su ekipe iz ABA 2 lige, ekipe poput Bosne, Širokog, Slobode i drugih. Imamo sijaset ekipa koje su tu stalno. Na nama je da budemo ozbiljan klub, da budemo stabilni, da iskoristimo svaku šansu i priliku da se primaknemo gornjem dijelu tabele. Vrlo teško je sada prognozirati nešto, treba vidjeti i u kakvim rosterima će biti ostale ekipe. To su ekipe koje imaju velike budžete. Mi ćemo da damo maksimum, da uradimo ono što je do nas, a ako sve to ispoštujemo mislim da nećemo strahovati za rezultat i da će to biti lijepa priča kao i prošle godine. 


Slavija : Jahorina
Široki : Borac Wwin
Bosna Meridianbet : Promo
Orlovik : Leotar
Sloboda : Spars
Posušje : Mladost
Mostar : Goražde
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Slavija 0 0 0 0
2 Široki 0 0 0 0
3 Bosna Meridianbet 0 0 0 0
4 Orlovik 0 0 0 0
5 Sloboda 0 0 0 0
6 Posušje 0 0 0 0
7 Mostar 0 0 0 0
8 Goražde 0 0 0 0
9 Mladost 0 0 0 0
10 Spars 0 0 0 0
11 Leotar 0 0 0 0
12 Promo 0 0 0 0
13 Borac Wwin 0 0 0 0
14 Jahorina 0 0 0 0