XS
SM
MD
LG

Čovjek koji vraća prave vrijednosti: Kako je Dejan Ljevnaić preporodio Jahorinu

 

Samo pet odsto građana Istočnog Sarajeva do sada je osjetilo napredak Jahorine. Naš cilj je da svih 100 odsto građana živi bolje zahvaljujući Jahorini, Ravnoj Planini i Trebeviću. Da imaju bolje uslove nego bilo gdje na svijetu i za to ću se boriti!

(FOTO, VIDEO) Čovjek koji vraća prave vrijednosti: Kako je Dejan Ljevnaić preporodio Jahorinu

Ovako priča direktor OC „Jahorina“ Dejan Ljevnaić, koji je, od kako je 2017. stigao na planinsku ljepoticu, preporodio ovu regiju.

Kada je stigao, zatekao je mnogo toga lošeg, a mnogi su OC „Jahorina“ predviđali propast.

– Akumulirani minus od 21,12 miliona maraka jasno je ukazivao na izazove. U odnosu na prethodnu, u 2016. godini je smanjena i rashodovna i prihodovna strana, jer su rashodi u 2015. iznosili 9,02 miliona maraka, a prihodi 4,64 miliona KM. Najviše novca preduzeće je u 2016. zaradilo od prodaje svojih usluga, i to 3,37 miliona maraka, što je za 1,03 miliona manje u odnosu na godinu ranije.

JAHORINA SKIJANJE

 Već po rezultatima iz 2018. godine Olimpijski centar „Jahorina“ bilježi prihod od 5.020.000, što svjedoči rastu, a već 2019. godine prihod od prodaje usluga i ostalog iznosi 11.945.000 KM – otkriva Ljevnaić stanje koje je zatekao na olimpijskoj ljepotici.

Od 2017. godine Jahorina je ostvarila veliki rast u prometu, i to za više od 19 puta. Promet na planini je porastao sa 3,37 miliona na impresivnih 21 milion u 2022. godini!

– Ovo postignuće rezultat je značajnih investicija u infrastrukturu i unapređenje usluga. Rezultati pokazuju da je promet od 2017. godine bio u značajnom porastu svake godine, dok je do 2016. godine bilježen samo akumuliran minus. Takođe, značajan podatak je da je ostvaren veliki uspjeh u ovoj ljetnjoj sezoni i prihodi su u odnosu na isti period prošle godine povećani za impresivnih 65%. Ovo predstavlja nevjerovatan rast u poređenju s baznom sezonom, kada je promet iznosio približno 4.000 KM u ljetnjoj sezoni – dodao je Ljevnaić.

FOTO: OC JAHORINA

 

– Kroz funkciju direktora postavio sam sebi za cilj podsticanje djece da se aktivno bave skijanjem, provode vrijeme u prirodi, te se druže bez zavisnosti o tehnologiji. Akcija “Hiljadu skija za našu djecu” imala je za cilj popularizaciju skijanja i promociju zdravih životnih vrijednosti. Ukupno je bilo 52 dodjele tokom kojih smo podijelili 1.100 skija, 600 kaciga i 70 pametnih satova. Pored toga, svjestan sam da neki roditelji nemaju dovoljno sredstava da djeci omoguće skijanje. Želeći da skijanje ne bude privilegija samo onih sa dubljim džepom, pokrenuo sam akciju na svom Instagram profilu. Stvari su krenule u pravom smjeru – kaže direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić.

Tina MazePaula MagoniNika Fleiss, Alberto Tomba i mnogi drugi poznati sportisti i javne ličnosti posjetili su Jahorinu tokom proteklih godina, dodatno doprinoseći značaju ovog mjesta i njegovoj međunarodnoj prepoznatljivosti. Ove posjete ne samo da su doprinijele promociji Jahorine kao vrhunskog skijališta, već i inspirišu mlade sportiste da teže velikim ciljevima.

Alberto Tomba

Alberto Tomba

– Koristio sam lične kontakte za promociju i pomoć u razvoju destinacije. Iz Skijališta Srbije sam doveo mnoge sa najvećim znanjem i iskustvom. Sve to je dalo rezultate. Širimo se i nastavljamo dalje – otkriva formula za uspjeh Ljevnaić.

Tako će ove godine od 23. do 25. avgusta biti održan prvi „Porodični festival“ na Jahorini. Ovaj trodnevni događaj posvećen je porodicama i djeci, a pružiće raznovrsne zabavne i edukativne aktivnosti koje će se odvijati na vrhu planine, u Olimp Baru i na polazu gondole.

gondola Poljice

 

– Program „Porodičnog festivala“ uključuje radionice, škole, igre, treninge i rekreaciju, sa ciljem da pruži nova saznanja, zabavu i odmor. Učesnici će imati priliku da se upoznaju s velikim književnicima kao što su Ljubivoje RšumovićUroš Petrović i Tode Nikoletić, kao i sa umjetnicima Nenadom Okanovićem Okijem i Bojanom Ivkovićem Bokijem. Takođe, očekuju nas brojni gosti iznenađenja. Za roditelje će biti organizovana predavanja na temu zdravlja dece, ishrane, mentalnih sposobnosti, prepoznavanja ranih oboljenja, pravilnog vaspitanja, adaptacije na stres i razvoja kreativnih sposobnosti. Djeca će moći da učestvuju u radionicama koje će podstaći njihovu kreativnost, logičko rasuđivanje i ljubav prema umjetnosti, muzici i sportu – kaže Ljevnaić.

Porodični festival

 

Učešće na festivalu je besplatno, uz prethodnu prijavu na internet stranici Olimpijskog centra „Jahorina“.

– Naša posvećenost stvaranju kvalitetnog sadržaja za sve uzraste je neupitna, i vjerujemo da će ovaj festival biti nezaboravan za sve posjetioce. Naš cilj je da djeca dođu prije školske godine, uživaju u svježem vazduhu, zavole prirodu i steknu nova saznanja kroz angažovane radionice i interakciju s najboljim predavačima koje smo angažovali – tvrdi Ljevnaić.

FOTO: OC JAHORINA

 

U Olimpijskom centru „Jahorina“ ne kriju da žele da budu domaćini i prijatelji svima, posebno onima koji se suočavaju sa izazovima poput osoba sa Daunovim sindromom.

 

– S ponosom možemo reći da smo započeli proces zapošljavanja osoba sa Daunovim sindromom na Jahorini. Ovo je samo jedan od koraka ka našem cilju da im pružimo priliku da rade, razvijaju svoje vještine i doprinose zajednici. Takođe, Olimpijski centar „Jahorina“ je potpisao Memorandum o saradnji sa Daun sindrom centrom iz Banjaluke.  U prethodnom periodu smo uspješno realizovali niz radionica, druženja i kvizova sa Daun sindrom centrom iz Banjaluke. Nedavna kuvarska radionica sa profesionalnim kuvarima bila je izuzetno uspješna, a naši prijatelji su se sjajno zabavili i pokazali svoje kulinarske vještine. Takođe, imali smo priliku da naši drugari rade u našem Olimpijskom baru, gdje su se odlično snašli i pokazali sposobnost i entuzijazam. Cilj nam je da Jahorina postane veliko inkluzivno okruženje gdje osobe sa Daunovim sindromom mogu i proizvoditi svoje proizvode i samofinansirati se. Jahorina je bogata ljekovitim biljem, što dodatno pruža mogućnosti za razvijanje novih vještina i proizvodnje – kazao je Ljevnaić.

FOTO: OC JAHORINA

 

Svjesni svega navedenog, u OC „Jahorina“ vode računa o svakom detalju. Organizuju se redovne akcije čišćenja, u kojima učestvuju svi zaposleni i volonteri.

– Nedavno smo imali uspešnu akciju čišćenja i pošumljavanja tokom koje smo zasadili 300 sadnica smrče i sakupili četiri tone smeća na planini. Ove akcije su ključne za podizanje ekološke svijesti i promjenu našeg odnosa prema zaštiti životne sredine. Kroz njih, ne samo da čuvamo prirodu i unapređujemo estetiku planine, već postajemo aktivni čuvari naše okoline i promoteri održivog razvoja.

 

Svaki zaposleni ima veliku odgovornost da doprinese očuvanju planine, što je dio šire inicijative koja teži stvaranju ekološki odgovornog okruženja. Ove aktivnosti nam pomažu da razumijemo i cijenimo važnost očuvanja prirodnih resursa, ali i da pružimo primjer cijeloj zajednici – istakao je Ljevnaić.

Kažu da se dobar glas daleko čuje, a sa Jahorine, od dolaska Ljevnaića, stižu samo dobre vijesti. Sve to privuklo je i najboljeg tenisera u istoriji ovog sporta i po mnogima najboljeg sportistu svijeta, Novaka Đokovića.

FOTO: OC JAHORINA

 

– Kao dugogodišnji prijatelj porodice Đoković, imao sam čast da ih dovedem na Jahorinu 2020. godine, što je bila zaista posebna prilika za nas. Jedna od naših staza na Jahorini nosi ime “Novak Đoković”, u znak poštovanja prema uspjesima najvećeg svjetskog i srpskog sportiste svih vremena. Njegovo prisustvo i podrška nam mnogo znače, i radujemo se svakoj prilici da ga ponovo ugostimo.

Sa zadovoljstvom napominjem da zajedno s porodicom Đoković radim na projektu gondole u Vrnjačkoj Banji, što je još jedan korak u našem zajedničkom razvoju i prijateljstvu – naglasio je Dejan Ljevnaić.

Kaže da je prezadovoljan urađenim od 2017. godine, kada je imenovan za direktora OC „Jahorina“.

FOTO: OLIMPIJSKI CENTAR JAHORINA

 

– Uz veliku podršku predsjednika Milorada Dodika i Vlade RS, uloženo je 200 miliona KM u infrastrukturu Olimpijskog centra Jahorina i izgradnju novog ski centra Igrišta. Investicije se ogledaju u sljedećim projektima: izgradnja gondole Partizan-Emir Kusturica, izgradnja gondole Poljice, izgradnja šestosedne žičare Rajska dolina, izgradnja šestosjeda Trnovo, tri nova ski lifta tipa Sidro i dva ski lifta tipa Tanjir, tri nove pokretne trake za početnike, izgradnja novih i proširenje već postojećih ski staza, sa kapaciteta od 15 km ski staza 2017. godine došli smo do kapaciteta od 52 km ski staza uređenih po FIS standardima, urađena je nova rasvjeta staza na ukupno 10,3 km, najmoderniji sistem osnježavanja koji pokriva 70 odsto kapaciteta skijališta, tri potpuno nova poligona za početnike s pokretnim trakama, snowboard park, moderan parking sistem, potpuno nov, savremen Skidata sistem naplate, nova prodajna mjesta, potpuno nova i moderna specijalna mehanizacija „Ratraci“ za pripremu ski staza, izgrađeno je veliko jezero zapremine 75.000 m3, izgrađeno akumulaciono jezero na Poljicama 5.000 m3, izgradjeno jezero Skočine od 20.000 m3, moderni ugostiteljski objekat Olimp bar, na dva nivoa sa kapacitetom od 250 mjesta, koji je toplom vezom povezan sa gondolom Poljice, ljetnje atrakcije planinski bob, tower, butterfly, loopster, nauticjet, zipline, skydive, avantura park, karting, turistički vozić, xRaycer, trampolina, olimpijski krugovi i olimpijski plamen, izgrađena infrastruktura na lokaciji dvorišta, biatlon poligon, osnježavanje i carling u hali Peki na Palama za potrebe EYOF, izgrađena rasvjeta puta od ciljne kuće do Olimp bara dužine 3,5 km, potpuno nov i moderan ski centar Igrišta sa jednim šestosjedom, dvije osnježene ski staze, poligonom, parking, tri restorana, upravnom zgradom, hangarom, ambulantom i ljetnjim atrakcijama. Za potrebe vodosnabdijevanja urađeno je 9 km cjevovoda. Za potrebe elektrosnabdijevanja izgradili smo pet trafo stanica. Staze su potpuno preuređene, prilagođene početnicima, sa unaprijeđenim nagibom, drenažnim kanalima i zasijanim travnjacima. Ova ulaganja su omogućila kvalitetniji boravak i bolju sigurnost skijaša – podsjetio se Ljevnaić svih ulaganja u proteklih sedam godina.

FOTO: OC JAHORINA

 

Staze su certifikovane od strane Međunarodne skijaške federacije (FIS), koja je izvršila homologaciju i staze su sada spremne za sve četiri skijaške discipline: spust, slalom, veleslalom i super G, u skladu s visokim standardima FIS.

– Ovaj prestižni certifikat potvrđuje da su staze na Jahorini službeno priznate kao prikladne za održavanje skijaških takmičenja na najvišem svjetskom nivou. Jahorina nije imala ljetnju sezonu, a sada je na glasu kao planina s najvećem brojem ljetnjih atrakcija, najdužim alpine coasterom u Jugoistočnoj Evropi i planina koja živi 365 dana u godini. Brojevi koje imamo na papiru govore o predanom radu tokom posljednjih sedam godina. Broj skijaša u odnosu na baznu sezonu 2016/17. porastao je za gotovo 390.000, jer je te godine Jahorinu posjetilo oko 30.000 skijaša – navodi Ljevnaić.

FOTO: OC JAHORINA

 

Na svemu ovom se neće stati. U planu su nova ulaganja, nove višemilionske investicije. Najavljen je početak radova na novom ski liftu „Trnovo“. Ovaj lift biće izgrađen od strane renomiranog svjetskog proizvođača Doppelmayer. Dužina ski lifta biće 600 m, sa razlikom u nadmorskoj visini između polazne i izlazne stanice od 133 m.

– Ukupni kapacitet lifta će biti 1.200 skijaša na sat, a vrijeme putovanja tri minuta uz brzinu od 3 m/s. Izgradnjom ski lifta „Trnovo“ omogućiće se bolja povezanost između ski staze Trnovo i Poljice, kao i indirektno sa stazama Novak Đoković, Ogorjelica, Skočine i Rajska dolina. Ovaj novi lift će omogućiti skijašima da koriste veći broj staza čak i u nepovoljnim vremenskim uslovima, kada Gondola i Šestosjed nisu u funkciji. Pored izgradnje lifta, planiramo i izgradnju dvije nove staze, što će povećati broj staza i dužinu na 54 km i smanjiti gužvu na postojećim. Ove investicije su dio naše strategije za unapređenje skijališta i pripremu za narednu zimsku sezonu – kaže Ljevnaić.

olimpijski centar jahorina

FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

Investitori „okupirali“ Jahorinu

– Na području planine Jahorine se tokom prethodnih godina odvijao impresivan građevinski poduhvat od strane velikih investitora poput kompanije „Galens“. Izgrađeno je preko 300.000 kvadratnih metara novih objekata, obećavajući modernizaciju planinskog doživljaja. Dodatno, izgrađeno je 10.000 novih smještajnih kapaciteta, doprinoseći rastu turističke infrastrukture. Posebno je značajan rast cijena nekretnina, koje su dramatično skočile sa oko 450 evra na impresivnih 3.000 evra. Ove brojke jasno ukazuju na uspjeh i prosperitet Jahorine u proteklim godinama – kaže Ljevnaić.

Da bi se postigao ovako veliki uspjeh treba imati mnogo ideja, ali i uložiti mnogo truda.

– Pored velikog ulaganja u infrastrukturu, bila su potrebna i ulaganja u marketing i promociju uključujući organizaciju sportskih, kulturnih i modnih događaja, kao i koncerata, što je doprinijelo globalnoj prepoznatljivosti Jahorine. Novi brending, promocije i unapređenje staza doprinose još većoj atraktivnosti destinacije. Direktno od Jahorine zavisi 3.000 radnika, a mi smo uspjeli da sačuvamo svako radno mjesto i povećali broj ljudi koje smo zaposlili. Ne postoji lokalna firma koja ne pruža svoje usluge na Jahorini. Takođe, važno je napomenuti da je prosječna starosna dob radnika smanjena sa 56 na 42 godine, što je doprinijelo dinamičnijem i energičnijem timu koji je ostvario ove impresivne rezultate – zaključio je Ljevnaić.

Križaj: Dejan promijenio Jahorinu

Ljetnja sezona na Jahorini je, po svemu sudeći, najuspješnija sezona do sada.

Kako kaže bivši jugoslovenski skijaš Bojan Križaj, u OC “Jahorina” se dosta uložilo.

Bojan Križaj

FOTO: BHRT/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Jahorina se potpuno promijenila, puno se ulagalo. Olimpijski centar je dobio novi izgled, vertikalna infrastruktura je promijenjena i to je sada jedan centar koji se može takmičiti sa svima u toj regiji – kaže Križaj za Srpskainfo.

Križaj smatra da ono što još nedostaje jesu staze, proširenja, te parkinzi kako bi se izbjegle velike gužve koje su bile donedavno svakodnevni problem.

Prema njegovim riječima, velike zasluge za razvoj OC „Jahorina“ idu ma adresu direktora Dejana Ljevnaića.

– Dejan je napravio sve što je trebalo da Jahorina postane konkurentni ski-centar u toj regiji. Znam kakvu volju i energiju on ima, a to je sve ono što jedan savremeni centar treba. Sve ono što je do sada napravio i što će tek da napravi dovešće do toga da Olimpijski centar bude još bolji i kvalitetniji. Tu je, naravno, i njegov tim, koji zna svoj posao, kao i podrška države, jer bi bez toga teško bilo pronaći sredstva – ističe Križaj.

Ćosić: Zaslužili su priznanje

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić kaže da je stručnost koju posjeduje direktor Dejan Ljevnaić značajno doprinijela razvoju samog centra.

Ljubiša Ćosić

FOTO: GRAD ISTOČNO SARAJEVO

– Dosta je novih staza razvijeno. Ja bih Dejanu odao priznanje na samoj stručnosti da definiše koje staze širiti, kako ih širiti, kako pozicionirati infrastrukturu… Moram da ga pohvalim. Saradnja Gradske uprave i direktora Dejana je zaista na visokom nivou. Ono što je Olimpijski centar uradio zahvaljući sredstvima Vlade Republike Srpske je veoma značajno – rekao je Ćosić.

Prvi čovjek Istočnog Sarajeva kaže da ima još dosta toga da se uradi.

– Tu nedostaje još sredstava koje bi trebalo uložiti u niskogradnju, odnosno u oblast infrastrukture koja podrazumijeva pješačke i biciklističke staze na samoj Jahorini. Zatim, rekonstrukciju saobraćajnice, naročito prema dijelu Trnova. Dakle, ima tu još stvari koje je potrebno uraditi osim ove skijaške infrastrukture da bi Olimpijski centar u punom sjaju zablistao – dodao je Ćosić.