XS
SM
MD
LG

„Zmajevima“ bod u Budimpešti

Remi na "Puškaš areni" FOTO: uefa.com

Fudbalska „A“ reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je bod na gostovanju u Budimpešti kod Mađarske u drugom kolu „A“ divizije UEFA Lige nacija.

Mađarska je apsolutno dominirala u prvih 45 minuta, a što je na semaforu ostalo početnih 0:0 najveći „krivac“ je golman Bosne i Hercegovine Nikola Vasilj koji je u četiri ili pet navrata sjajno intervenisao i zaštitio svoju mrežu. Bile su to klasične „mat situacije“ u kojima je golman „Zmajeva“ izašao kao pobjednik.

Igralo se uglavnom na polovini izabranika selektora Sergeja Barbareza, „duvalo“ je oko i u šesnaestercu gostiju, ali je odbrana BiH uspjela nekako da odoli svim napadima Mađara, koji su u pojedinim sjajnim situacijama nisu baš najbolje snalazili. S druge strane BiH je za prvih 45 minuta imala samo dva šuta koja su otišla daleko od gola Mađarske, bez šuta u okvir.

I drugo poluvrijeme je nastavljeno u istom ritmu. Mađari su uglavnom napadali i držali posjed, BiH se uglavnom branila. Tek u 67. minutu BiH je uputila prvi udarac u okviro gola domaćina, pokušao je kapiten Edin Džeko, ali je golman Deneš Dibuš bio dobro postavljen i uhvatio loptu. Dva minuta kasnije i Ermin Bičakčić je uputio udarac u okvir gola domaćina, Dibuš opet siguran.

Kapiten Mađara Dominik Soboslai je u 71. minutu iz slobodnjaka sa 25 metara pogodio prečku, a loptu je zakačio i živi zid gostiju pa je bio korner poslije kojeg nije bilo uzbuđenja. U 89. minutu Martin Adam je imao zicer, sa svega pet metara je sam šutirao, a Vasilj je još jednom sjajno intervenisao. U četiri minuta sudijske nadoknade nije bilo većih uzbuđenja.

U drugom susretu ove grupe u Amsterdamu su Holandija i Njemačka odigrale takođe neriješeno - 2:2. Sljedeći meč BiH igra 11. oktobra protiv Njemačke, a tri dana kasnije i protiv Mađarske i oba susreta na domaćem terenu.

Mađarska – Bosna i Hercegovina           0:0

Stadion: „Puškaš arena“ u Budimpešti. Gledalaca: 50.000. Sudija: Marko Gvida (Italija). Žuti kartoni: Nađi (Mađarska), Barišić, Katić (Bosna i Hercegovina).

MAĐARSKA: Dibuš, Dardai, Orban, Botka (od 84. Balog), Bola (od 75. Čobot), Nikišer, Šafer, Nađi (od 84. Kerkez), Soboslai, Šalai, Varga (od 84. Adam). Selektor: Marko Rosi.

BOSNA I HERCEGOVINA: Vasilj, Bičakčić, Šarić (od 61. Gigović), Katić, Barišić, Dedić, Burnić (od 46. Tahirović), Bašić (od 61. Huseinbašić), Gazibegović, Demirović (od 77. Bajraktarević), Džeko. Selektor: Sergej Barbarez.