XS
SM
MD
LG

Biciklisti Republike Srpske dobili 50 odsto Saveza BiH

Vladimir Kuvalja FOTO: arhiva sportdc

Biciklisti Republike Srpske su postigli nemoguće, a 12. jun će ući u istoriju sporta Republike Srpske.Tog dana su predstavnici srpskog naroda u biciklističkom savezu BiH koje su predvodili Vladimir Kuvalja, Željko Lukić i Goran Guska donijeli odluku o preuzimanju rada BS BiH i na taj način zaustavili pokušaj da se Republika Srpska pretvori u administrativnu ljušturu na nivou BiH. Svjesni da političko Sarajevo ima samo jedan cilj a to je nestanak Republike Srpske, Kuvalja je povukao poteze koji su imali ustavno i zakonsko uporište na nivou BIH, u namjeri da zaštiti interese Republike Srpske.

Sastavio je tim pravnih stručnjaka i dobio podršku klubova iz Republike Srpske.

-Bio sam svjestan da će to biti dug i težak proces ali sam se vodio sa tim da nisam gledao kakva me sila napada već kakvu svetinju branimo a to je Republika Srpska i srpski narod. Pokušaji pojedinaca iz Federacije da obezvrijede ulogu Republike Srpske u sportu BiH dovela nas je upravo do ovih odluka. Ponosan sam što smo danas nakon dugih 18 mjeseci uspjeli da se izborimo da Republika Srpska bude ravnopravna sa Federacijom. Ovom prilikom se želim zahvaliti svojim saradnicima, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku , Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu za sport za podršku ali onim predstavnicima klubova iz Federacije BiH na čelu sa Tonijem Zorićem koji su postupili u skladu sa zakonom o sportu na nivou BiH zajedno sa nama formirali savez na nivou BiH - rekao je Vladimir Kuvalja predsjednik Biciklističkog saveza RS.

On kaže da vodeći se politikom predsjednika Republike Srpske, biciklistički savez Republike Srpske uvijek će pružati ruku prijateljstva poštujući zakone i prava svih naroda u BiH.

Na Skupštini održanoj u Sarajevu, dva saveza sporazumno su podijelili nadležnosti na dva jednaka dijela i sa potpuno jednakim pravima kako za Republiku Srpsku tako i za Federaciju. Kancelarija BS BiH ostaje u Banjaluci a funkciju generalnog sekretara će obavljati prvi čovjek biciklističkog saveza Republike Srpske Vladimir Kuvalja. Dok je za predsjednika skupštine izabran Goran Guska.