XS
SM
MD
LG

Kosovo je srce Srbije

Srđan Đoković

Srđan Đoković, otac našeg Novaka, govorio je za Sputnik o teškim danima u karijeri svog sina, ali i o drugim temama poput Kosova.

Prema starijem Đokoviću, Kosovo je za Srbe ono što su muslimanima Meka i Medina.

- Kosovo je srce Srbije, to nije floskula, to je istina jer mi smo bez Kosova prašina, prazan prostor, mi jednostavno ne postojimo. Kao što je za Jevreje Jerusalem ili za muslimane Meka i Medina ili za katoličanstvo Vatikan – za nas je Kosovo i Metohija. Mi bez Kosova i Metohije ne postojimo. Nikada se Kosovo neće priznati kao otuđeni dio od Srbije. Kosovo će uvijek biti u našim tijelima i našim srcima, ne treba priznati Kosovo i pustiti budućim generacijama da se izbore za poštovanje i za neuništavanje srpskih svetinja gdje se god budu nalazile, a naročito se to dešava na Kosovu, a ustvari su na Kosovu te najstarije naše svetinje i odatle smo svi potekli kao Srbi i krenuli smo po svijetu da živimo i radimo, rekao je Srđan Đoković za Sputnik.

Početak Novakove karijere, govori njegov otac, nije bio lak.

- Sve se poklopilo sa užasnim stanjem koje je bilo u našoj zemlji – i bombardovanje i sankcije i vize i blokade u svakom pogledu. Svaki njegov odlazak na te turnirčiće male do 12, 14, 16 godina po Evropi i svijetu je bio veliki problem jer je on morao zajedno sa svojim pratiocima i svojim ocem da traži vizu raznim zemljama da bi odlazio tamo. Nije bilo lako biti Srbin u tom Zapadnom svijetu koji nas je, ustvari, i bombardovao i uradio to što je uradio, poručio je Đoković i dodao:

- A mi za vrijeme bombardovanja nismo otišli iz naše zemlje. Mi smo dva i po mjeseca sa djecom, Novakom koji je 1999. imao 12 godina, Markom koji je imao osam i Đorđem koji je imao četiri godine, ostali u svojoj zemlji i u svom gradu i skrivali se po bunkerima jedno vrijeme, onda se više nismo ni skrivali nego su oni trenirali na teniskom klubu Partizan sve vrijeme dok su avioni letjeli iznad grada i bombardovali. To je bilo stvarno jedno užasno vrijeme i u tom užasnom vremenu on je stasavao i čini mi se da ga je sva ta situacija koja se dešavala sa svim tim odvratnim stvarima očvrsnula i pokazala mu da on jednostavno mora da se bori mnogo više od ostalih da bi postao to što je i postao.