XS
SM
MD
LG

Kad Srbin sudi federalnim partnerima – "sarajevski" Brijeg i "široki" Grad

Dragan Petrović FOTO: arhiva sportdc

Dragan Petrović, fudbalski sudija sa nametnutom adresom u Banjaluci ne valja fudbalskom federalnom Sarajevu samo zato što je sudio „po pravdi i istini“ u Širokom Brijegu. A FK Sarajevo nije pobijedilo jer mu je „neko“ rekao da mora da bude šampion! Sudija Dragan Petrović to nije znao!

Dječak, koji je, bježeći pred muslimansko-hrvatskom „olujnom“ najezdom teškog naoružanja i NATO bombi, na dan okupacije rodnog Sanskog Mosta, 10. oktobra 1995. godine, kolima hitne pomoći, a potom i vozom iz Prijedora, sa kateterom u ruci, pobjegao od novog „Šušnjara“ za Banjaluku, u nepoznato, na goli beton kasarne „Kozara“. Tačno mjesec dana poslije svog 14. rođendana!

Banjaluka je tada bila „Sabirni centar“ za Srbe iz Zapadne Krajine koji su po haškom tribunalu "dobrovoljno" napustili svoja vjekovna ognjišta.

Danas je, taj isti dječak, doktor ekonomskih nauka sa diplomom Univerziteta u Banjaluci i direktor ugledne firme iz Laktaša...

Jedini sa tim zvanjem (diplomom) u sudijskoj, pa usuđujemo se da kažemo i fudbalskoj branši Federacije u kojoj je rođen i Republike Srpske u kojoj danas živi, a rodio se kao Jugosloven, u SR Bosni i Hercegovini koja jedina nije imala svoju izvornu zastavu već bila „Jugoslavija u malom“.

(Dok nisu došle okupatorske žuto-plave boje koje danas nose: Evropska Unija, BiH, Ukrajina i tzv. Kosovo i pojedini klubovi u BiH kao, recimo, Rudar iz Prijedora koji se odrekao svoje zeleno-crne izvornosti!)

Elem, novinari iz federalnog Sarajeva Dragana Petrovića smatraju za „bombardera“ sa brijega po njihovom „olimpijskom gradu“, zato su i „opleli“ po čovjeku koji, po službenoj dužnosti, ne može da im odgovori. Niti smije!

Dragan Petrović je „Banjalučanin“, nekadašnji FIFA znak, kojem je to isto Sarajevo osporavalo pomenuto zvanje, sve do dana dok instruktor FIFA iz Republike Irske Alan Snodi u tom istom Sarajevu Petroviću lično, pred svima na sudijskom seminaru, nije uručio znak međunarodnog sudije.

I?

Nema oprosti, izvini, kajemo se...

Laži se produbljuju...

Priča li iko da je možda oštećen Široki Brijeg? Koga to zanima?

Utakmica je završena neriješeno – 3:3, kako što je i u FBiH neriješeno pitanje ko je gazda – Sarajevo ili Mostar?

Eto slučajno, taj Dragan Petrović, sanski Banjalučanin, ili banjalučki Grmečlija, je izabran za jedinog sudiju od povjerenja koji je trebao da sudi muslimanski derbi na sarajevskoj Otoci između Olimpika i Veleža... Prvu ligu Federacije BiH, derbi za titulu, kao sudija iz Republike Srpske. Ostaje zauvijek zapisano!

Nikada nijedan federalac nije sudio derbi Prve lige Republike Srpske, niti će...

Pa ko je onda kriv?

Dragan Petrović je Fudbalskom klubu Sarajevo donio više bodova nego njegovi pojedini treneri, ali to na Koševu zaboravljaju jer su fabrikanti koji uživaju u laži i prevari...

Eto, „braćo“, igrajte između sebe, do mile volje, a Petrovića ostavite nama da sudi našu ligu, Prvu, Republike Srpske. Mi najboljeg znamo da čuvamo, ne uništavamo sve što vrijedi kao vi!

I da se sretnemo, tamo negdje... Može i slučajno!

P. S. Petrović je sudio i na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine, kao naš sudija. A ko ga se odrekao?