XS
SM
MD
LG

FS PSR proslavlja 30. rođendan svečanom akademijom

Vico Zeljković i Milorad Lale


Fudbalski savez Područja Sarajevsko-romanijskog obilježiće u petak svečanom akademijom 30 godina postojanja.  

Savez je zvanično registrovan 9. septembra 1994. godine, iako su prve aktivnosti krenule i više od godinu dana prije toga, početkom 1993. godine već počinju turniri i takmičenja prilagođena ratnim uslovima.  

Jedan od onih koji su od prvih dana područnog saveza uključeni u njegov rad je i aktuelni predsjednik FS PSR, Milorad Lale. On je bio u prvom Izvršnom odboru FS PSR koji je formiran 9. septembra 1994. godine na čelu sa predsjednikom Mirkom Ponjarcem. Uz njega su tu još bili i sekretar Goran Kosorić, te članovi Izvršnog odbora Momčilo Tošić, Stanko Berjan, Brane Radić, Milosav Popić, Zoran Mačar, Nenad Pavlović i Mićo Kovačević. 

Milorad Lale je prvi put na čelo područnog Saveza stigao 2001. godine, kao nasljednik Neđe Golijanina.

- Preuzeo sam funckiju u izuzetno teškom vremenu, u kojem su se još uvijek osjećale ratne posljedice, sa mnogo problema oko same organizacije takmičenja, prvenstveno kada je u pitanju omladinski fudbal. Krenulo se ni od čega i moralo se posvetiti puno pažnje edukaciji službenih lica, sudija, delegata, posmatrača. I pored svega toga, igrali smo jednu od ključnih uloga u FSRS, ponajviše zahvaljujući razumijevanju predsjednika Saveza, dr Milana Jelića i Izvršnog odbora FSRS koji su uvažili kvote koje smo imali prilikom osnivanja, iako je Dejtonskim sporazumom došlo do gašenja čak 13 klubova sa FS PSR.  Ističem da se ponosim da sam bio i ostao dio istorije u stvaranju fudbalskog sporta na ovim prostorima, kaže Milorad Lale.

Nakon što su poslije njega predsjednici bili Goran Kosorić i Dragan Kulina, on se vratio na čelo Saveza, i tu je i danas.

- Danas je situacija u područnom Savezu značajno bolja. Veliku zahvalnost dugujem institucijama, predsjedniku Fudbalskog saveza Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, Vici Zeljkoviću, kao i svima koji nam pomažu u našem radu. Izazovna su vremena za klubove, no sarajevsko-romanijska regija je puna kvalitetnih sportskih radnika. Podrška i pomoć koju dobijamo od Fudbalskog saveza Republike Srpske je nemjerljiva i na tome smo im jako zahvalni. 

Svečana akademija biće prilika da se prisjete onih koji su dali veliki doprinos osnivanju, razvoju i radu saveza. Nažalost, neki više nisu među živima, te će oni biti posthumno odlikovani. 

- Veliki broj ljudi je prošao kroz naš područni savez u ovih 30 godina, a neki su ostavili izuzetno dubok trag i dužni smo da im se zahvalimo još jednom. Trideset godina je predug period da bi sve to mogli da stavim u sat i po-dva akademije, ali ćemo pokušati. Zahvalan sam svima koji će doći, ne samo ljudima iz sporta, nego i onima iz političkog i društvenog života. Biće prisutni načelnici svih opština našeg Saveza, gradonačelnik Ljubiša Ćosić, stiže i predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske i Bosne i Hercegovine Vico Zeljković. Zahvalan sam posebno ljudima iz političkog života, posljednji je dan izborne kampanje, a odvojiće vrijeme da dođu i da zajedno uveličamo naš 30. rođendan. 

Svečana akademija FS PSR održaće se u petak u 17 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.