XS
SM
MD
LG

Rade Bogdanović o Zvezdi: Treba joj uskratiti moć u Srbiji da bi bila jača u Evropi

Rade Bogdanović FOTO: fejsbuk

Fudbalski analitičar Rade Bogdanović gostovao je na TV Prva u emisiji „Jutro“ i pričao o fudbalu kako on to uvijek zna i umije – „bez dlake na jeziku“, ali ponekad istina smeta, nije ugodna ni onom ko je izgovara ni odnom ko je sluša.

Tako je nekadašnji as sarajevskog Željezniačara i beogradskog Partizan, internacionalac i reprezentativac kojem su tražili pare da igra za „nacionalni tim“ progovorio i o „skidanju“ sa televizije i „demokratskoj“ zabrani komentarisanja utakmica Crvene zvezde.

-Dosta pratim medije, dosta pratim utakmice i komentarišem. Žao mi je što ne ne komentarišem nastupe Crvene zvezde u Ligi šampiona. Tu sam se malo zamjerio rukovodstvu Zvezde, pa su me sklonili. Al nema veze – rekao je nekadašnji reprezentativac SR Jugoslavije Rade Bogdanović.

Bivši napadač Želje, Atletiko Madrida, Verdera i drugih klubova otkrio je i na šta tačno misli.

-Kad ste me vidjeli posljednji put da komentarišem utakmice Zvezde? Kada sam rekao da bi me bilo sramota da sam kupio Kulibalija, tada su me sklonili, u meni su vidjeli protivnika i neprijatelja, a trebali su da vide besplatnog konsultanta. Oni imaju plate desetine hiljada evra, a ja sam im besplatno rekao to. Žao mi je. Kad Zvezda igra ima jako puno mesa za analizu, ali eto, ja to ne komentarišem – dodao je Bogdanović.

Ovo gostovanje Bogdanović je iskoristio da nastup Zvezde u Milanu ocijeni kao loš, ali je dodao da je srpski šampion trenutno bliži Interu i najboljim evropskim klubovima nego Partizanu, kojeg je nekoliko dana ranije deklasirala (4:0) u "vječitom" derbiju koji je uzrokovao velike promjene u crno-bijelom taboru.

-Nije bila propast Zvezde u Milanu, izgubili su 4:0. Povezujem to sa 5. oktobrom, koji je za nas bio velika propast. Zvezda nije na nivou Intera. Ona je odigrala poprilično loše, bez obzira što je to Inter, što je otišla po iskustvo. Kad igrate protiv Intera dobijate samo iskustvo. Napravila je par kardinalnih grešaka. Koštalo je, visok rezultat... – rekao je Rade Bogdanović i nastavio:

-Ne možete da poredite to sa Partizanom. Može da se kaže da je možda i veća razlika između Zvezde i Partizana nego između Intera i Zvezde. Mislim da je Dule Savić rekao da je licemjerno pričati o Partizanu, a ne o Zvezdi. Velika razlika nastala je u neradu i javašluku u Partizanu.

Bogdanović misli da su čelnici Zvezde pogriješili kada su pričali da je ovo najbolji tim još od Barija i osvajanja evropske titule.

-Svaka utakmica Zvezdi u Evropi biće jako teška. Razlika je u kvalitetu, novcu, iskustvu. Zvezdi nije lako da traži pobjedu protiv Monaka ili Barselone. Može da popravi utisak. Pominjali su Zvezdu u odnosu na onu generaciju iz Barija, čak i čelnici kluba, ali mogu da im napomenem: Kompletan vezni red nema lijevu nogu Vlade Jugovića i desnu Deje Savićevića, a znamo da je bila malo slabija. Uloženo je mnogo novca. Predstavljaju Zvezdu i Srbiju u Ligi šampiona. Vladan Milojević je poslije nesretnog Bahara donio disciplinu u igri, dobro se brane, idu u kontru... - rekao je Bogdanović i na kraju dodao:

-Zabranio bih Zvezdi da ulaze u sudijsku organizaciju i VAR sobu, skratio moć u medijima i uticaj na fudbal, njihovu ulogu u Fudbalskom savezu Srbije. Da bi oni imali uspjeh u Evropi moraju da imaju veći pritisak u Srbiji. Jednim dijelom su sami krivi za ambijent, previše su moćni i superiorni, a to nije uvijek dobro.

Kao i uvijek, iskreno, do kraja – Rade Boganović!