XS
SM
MD
LG

Preminuo Johan Neskens

Johan Neskens

Čuveni bivši holandski fudbaler Johan Neskens preminuo je u 73. godini, objavljeno je i na zvaničnoj stranici FS Holandije.

Neskens je najpoznatiji po svojim partijama u dresu Ajaksa i Holandije tokom 1970-ih godina.

U sastavima u kojima je glavna zvezda bio Johan Krojf, a sa klupe predvodio Rinus Mihels, Neskens je bio jedna od glavnih uzdanica.

Postigao je 17 golova u 49 za Holandiju, igravši dva finala Mundijala - 1974. i 1978. godine. Taj sastav "Oranjea" smatra se jednim od najboljih koji nikad nisu osvojili titulu prvaka sveta.

Profesionalnu karijeru započeo je u malom klubu Rasing Hemšteteu, da bi usledio vrhunac karijere u Ajaksu. Od 1970. do 1974. je tri puta zaredokm bio prvak Kupa šampiona sa klubom iz Amsterdama, a potom se seli u Barselonu, gde je nastupao još pet godina. Sa katalonskim klubom se domogao Kupa kralja 1978. i Kupa pobednika kupova godinu dana kasnije.

Za Ajaks je postigao 33 gola na 124 utakmice, a u Barseloni 35 golova u 140 mečeva.

Pri kraju karijere je brani boje čuvenih Njujork kosmosa, zatim Groningena i Saut Florida sana. Oprobao se i u amaterskom i fudbalu u zatvorenom.

Trenerska karijera nije bila ni blizu igračke. Kao asistent je boravio na klupi reprezentacije Australije, Barselone i Galatasaraja, kao glavni trener je vodio holandski NEC i Mamelodi sandauns u Južnoj Africi, a u periodu od godinu dana je boravio na mestu selektora "B" sastava Holandije.