XS
SM
MD
LG

Rakić u odličnoj formi kada je najpotrebnije: Odlazak u Litvaniju pravi potez

Golovi u najbitnijem trenutku za klub/ DFK Dainava

Dvadesetogodišnji napadač rodom iz Zvornika Davor Rakić ušao je u sjajnu formu onda kada je za njegov klub bilo najpotrebnije.

Dok se litvanska Dainava bori za opstanak u prvoligaškom društvu, Davor Rakić je postigao gol na četiri od posljednjih pet utakmica i u velikoj mjeri doprinosi svojoj ekipi na taj način. 

- Da, u posljednje vrijeme igram dobro i postižem golove. Trenutnom formom sam zadovoljan i želim da nastavim još bolje, kaže za SportDC Davor Rakić.

On je u Dainavu stigao u ljeto prošle godine, te je uspio da se izbori za mjesto u timu.

- Kada sam dolazio u Litvaniju najveća želja mi je bila da što više igram. U prvom dijelu prvenstva možda nisam toliko igrao, ali u posljednjih deset-petnaest utakmica sam se ustalio u timu i to me raduje.

Dvadesetogodišnjeg napadača, đaka škole Crvene zvezde, fudbalski put je odveo u Litvaniju. Iz Inđije u kojoj je igrao kao neko ko tek iskušava seniorski fudbal odlučio se da na daleki put na Baltik.

- Želio sam da odem iz Srbije i mislim da sam napravio dobar korak dolaskom u Litvaniju i da je to bio pravi potez. Ovdje sam dobio šansu da igram i povjerenje kluba. Imaju strpljenja za mlade igrače što mislim da je jako bitno u mojim godinama.

Ipak, priznaje i sam, stilski mu ne leži litvanski fudbal, ali i to je proces sazrijevanja.

- Mislim da litvansko prvenstvo ne odgovara apsolutno mom stilu i sigurno da mi je trebalo vremena da se prilagodim. Ovdje je sve nekako sporije, ne igra se napadački fudbal, a ja sam navikao na takvo nešto.

Na četiri kola do kraja sezone u Litvaniji Dainava ima 36 bodova, dok trenutno posljednjeplasirani Dziugas ima četiri manje, a Suduva koja je na mjestu koje vodi u baraž ima tri boda manje. koliko imaju i još dvije ekipe, tako da je u borbi za opstanak prilična gužva.

- Sezona još nije gotova. Borimo se za opstanak u ligi, pa iskreno i ne znam koliko su u klubu zadovoljni aktuelnom sezonom.

A, kada se sezona završi i on će razmisliti šta dalje.

- Iskreno, nisam još uvijek razmišljao o nekim svojim narednim koracima. Sačekaću da se sezona završi, pa ću onda vidjeti šta dalje. 

Davor Rakić je kao nadareni dječak iz zvorničke Drine otišao u školu fudbala Crvene zvezde, prošao je sve omladinske selekcije na Marakani, a kratko je nastupao i za Grafičar. Na prelasku iz juniora u seniore odlučuje da ode u Inđiju, gdje je odigrao sezonu i po, a onda se u ljeto 2023. godine otisnuo u inostranstvo.