XS
SM
MD
LG

Benjamin Čolić: U Romaniji kao kod kuće

Brzo se navikao na Romaniju/ Vasilije Marković

Paljanska Romanija je protiv Slobode iz Novog Grada produžila niz bez poraza u Prvoj ligi Republike Srpske na šest utakmica, a na tih šest mečeva nisu primili ni gol. Granitna odbrana Romanije neokrnjena je prošla i pored gostiju iz Novog Grada i nastavljaju da budu hit prvog dijela sezone u Prvoj ligi Republike Srpske.

Stub Romanijine odbrane je dvojac sa gomilom iskustva na jednom mjestu kapiten Aleksandar Kosorić i internacionalac Benjamin Čolić. Nekadašnji desni bek sarajevskog Željezničara sa bogatom karijerom u Češkoj zauzeo je mjesto u tandemu sa bivšim saigračem iz Željezničara na štoperu i komandanti su ove ekipe Romanije.

- Sigurno, mislim da smo zasluženo pobijedili. Stvarno smo dominirali, ne znam da li su gosti imali i pokušaj na gol. Tako da smo zasluženo dobili ovu utakmicu. Oni su došli da se brane, da probaju uzeti barem bod, ali iskreno, bez nekog omalovažavanja sada, mislim da nisu imali neki opasniji šut. Mogli smo riješiti utakmicu i ranije, u prvom poluvremenu i tada bi to bila druga priča u nastavku. Ovako, bilo je neizvjesno do kraja, ali mislim da je pobjeda čista i zaslužena, kaže nam Benjamin Čolić.

Romanijin niz, ističe Čolić, nije slučajnost, Ekipa ima kvalitet i nazad i naprijed, i to je razlog što su u pozitivnom nizu koji mu budi uspomene na onaj sada već čuveni niz Željezničara u sezoni 2011/12 kada su se okitili duplom krunom, a odbrana na čelu sa Adnanom Gušom izgledala besprijekorno.

- Sigurno da imamo kvalitet kako i nazad, tako i naprijed, i za ovaj rang takmičenja baš dobru ekipu. Malo smo dali golova, ali smo još manje primili. Mogli smo sigurno dati još koji gol više, imamo taj kvalitet prema naprijed i brzinu sa Hinestrozom, Pirtom, Radovićem. Ali, mislim da je glavna stvar što smo čvrsti i odgovorni i na kraju krajeva iskusni. Ja igram tu sa kapitenom i prijateljem Kosorićem, znamo se veoma dobro, kako ljudski tako i igrački. Sigurno da ta zadnja linija, sa naša dva zadnja vezna i golmanom Mitrovićem, njih moram istaći, izgleda baš dobro. Nadam se da će ovaj niz potrajati. Iskreno, nije lako napraviti ovakav niz, čak ni u ligi kakva je ova. Ja se odmah sjetim onog niza u Željezničaru sa Gušom na golu kada smo obarali erkorde. To je sigurno kvalitet, ne može biti slučajno što nismo tolike utakmice primili gol i da budem potpuno iskren teško je nabrojati i neke šanse koje su nam napravili protivnici.

Benjamin Čolić ističe da ne poznaje apsolutno Prvu ligu, ali da to i nije neki problem.

- Biću potpuno iskren, ne poznajem skoro nikoga, osim tih nekih starijih igrača poput Ćuluma iz Drine, što su igrali Premijer ligu kada sam i ja tu bio. Ok, možda poznavanje može pomoći u nekim stvarima, ali ja se ne obazirem mnogo na to. Isto tako, mi kao ekipa se ne prilagođavamo mnogo protivniku, želimo da se oni nama prilagode. Onda oni dođu da se brane, igraju neki bunker, parkiraju autobus. Mi čak i bolje izgledamo protiv ekipa koje hoće malo više da igraju fudbal, a ne protiv ovako ovih koje se brane. Dosta smo opasniji protiv ekipa koje žele malo i nas da napadnu.

Poslije sedam godina u Češkoj, sa kratkim povratkom u BiH tokom prošle sezone kada je nosio dres Tuzla sitija, Benjamin Čolić je odlučio da se definitivno vrati kući, a poziv prijatelja Aleksandra Kosorića i Jadranka Bogičevića, nekadašnjih saigrača iz Željezničara je bio idealan.

- Moj motiv povratka je prvenstvo da budem kući. Stvarno sam dugo bio vani. Imao sam nekih ponuda prije nego ću doći u Romaniju, ali mi one nisu bile prvilačne. Imao sam i nekih privatnih problema, zdravstveni problemi roditelja i to je jedan od razlog što sam želio kući. Uz to, supruga je dobila posao, počela raditi, oni su se vratili prije godinu i po iz Češke, onda sam ja bio gore još malo sam i želio sam se vratiti. Mogao sam ostati jošu Češkoj, par godina sigurno igrati, ali rekao sam dosta. Ne zna onaj ko nije bio vani kako je to biti sam u inostranstvu. Kuća je kuća, želim da budem sa porodicom. Onda je stigao poziv Romanije, koja je maltene kao kod kuće. Petnaest minuta od Sarajeva. To mi je bilo bitno, da ja mogu biti kod kuće. Maksimalno sam zadovoljan u klubu, sve ono što smo se dogovorili, tako je. Ovdje sam evo tri mjeseca, sve je maksimalno korektno, atmosfera je porodična i osjećam se kao kod kuće.

Kako nam kaže sa bivšim saigračima iz Željezničara se redovno prisjeća vremena provedenih na Grbavici.

- Kako da ne. Mislim da svaki dan pomenemo nešto na tu temu. Sa Kosketom od prvih dana u Željezničaru imamo jednu viber grupu i evo nekih 8-9 godina gotovo da ne postoji dan da nešto ne napišemo. Sa Bogijem isto tako, sa njim su bili i puno veći uspjesi, harali smo Premijer ligom, osvajli titule i duple krune.

Romanija je odlično ušla u sezonu i iako je fokus na opstanku, sa dobrim startom i apetiti rastu.

- Iskreno, prvi i glavni cilj je bio opstanak. Znamo da ove sezone ispada mnogo ekipa i trebaće dosta bodova da se ostane u ligi. A, onda kada već imaš poziciju gdje si tri-četiri boda od prvog mjesta, normalno je i da ambicije sa time rastu. Uvijek je bolje završiti treći nego šesti. Tako da, mi idemo od utakmice do utakmice i gledamo da uzmemo što više bodova i da se što bolje uigramo. A ja mislim i da možemo još bolje i siguran sam da ćemo to i pokazati.

Narednu utakmicu Romanija igra ove subote na gostovanju kod Kozare u Gradišci.

 


Sloboda (NG) 1 : 0 Famos
Kozara 0 : 1 Romanija
Drina HE 3 : 3 Željezničar
Laktaši 2 : 0 Slavija
Rudar Prijedor 1 : 0 Zvijezda 09
Sloboda (MG) 0 : 0 Leotar
Ljubić 2 : 0 Borac
Velež 0 : 1 Sutjeska
Drina (Z) 0 : 1 BSK
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Laktaši 11 8 0 3 24
2 Rudar Prijedor 10 7 2 1 23
3 Romanija 11 6 4 1 22
4 Zvijezda 09 11 7 1 3 22
5 Kozara 11 5 4 2 19
6 Sloboda (NG) 11 5 2 4 17
7 Famos 11 4 2 5 14
8 Željezničar 11 3 4 4 13
9 Leotar 10 3 4 3 13
10 Slavija 11 3 3 5 12
11 Drina (Z) 11 3 3 5 12
12 Sutjeska 11 3 3 5 12
13 Sloboda (MG) 10 3 3 4 12
14 Ljubić 11 3 3 5 12
15 Borac 11 4 0 7 12
16 Drina HE 10 3 2 5 11
17 BSK 9 2 3 4 9
18 Velež 11 1 3 7 6