XS
SM
MD
LG

Barbarez: Poraz boli, ali daje nadu

Sergej Barbarez

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je na Bilinom polju ugostila Njemačku u okviru Lige nacija, a meč je okončan pobjedom gostiju rezultatom 2:1.

Nakon utakmice, održana je pres-konferencija na kojoj se medijima obratio selektor Zmajeva Sergej Barbarez.

- Imam svaki osjećaj poslije ove utakmice. Sa nečim sam zadovoljan, sa nečim ne. Kada gledamo naš odnos i požrtvovanje, to je to što tražimo i gdje sam vrlo zadovoljan. Svaki poraz boli. Ide Mađarska, teška utakmica za sve, započeo je Barbarez.

Sead Kolašinac je morao napustiti teren zbog povrede.

- Sejo je imao malo grčeve. Kada je tražio zamjenu, napravio je tri šprinta na lijevoj strani. To je pravi idol među igračima. Čekali smo mjesecima da dođe, vidjeli smo šta nam znači. Nije lako pohvatati sve njemačke igrače. Zahtjeva mnogo i voljnog momenta. Imali smo nekih razmišljanja, ali padne gol i onda se mijenja sveispričao je selektor BiH.

Uprkos porazu, Barbarez ima razloga za zadovoljstvo.

- Vizija postoji, naravno. Nadam se da ćemo je nekad u budućnosti vidjeti. Ovo je bio korak u tom pravcu. Sa te strane sam prezadovoljan. Idemo svojim putem, zacrtao sam ga i štitim ga. Ovi momci to prate i vjeruju u njega, što je najvažnije. Vidi se kroz utakmice i voljni momenat, on se vratio. Vjerujte da će to u bliskoj budućnosti biti kako treba.

Ulazak rezervista na teren unio je pozitivne promjene u igru naše selekcije.

- Da nije Hajradinović dobar, sigurno ne bi bio tu. Preokret je došao prvo s ulaskom Tahirovića. Ta pozicija mora držati konce. Ne mogu drugi vezni, tj. naše osmice, trčati preko njega. Naravno, i sa Harisom i sa Darijom Šarićem smo dobili novu energiju. Vidi se da kod Darija fali snage jer nije standardan, ali daje sve što može. Hajradinović je kod nas zadužen za kreativni momenat. Kažem im, ako budete ego stavili na stranu, samo onda ćemo uspjeti. Stvarno sam ponosan na svakog pojedinačno, jer se vidi da rade baš sa srcem, sve što im se kaže. 

- Prvih 30 minuta bilo je kako treba biti. I to je osjećaj koji vam daju protivnici, a onda naprave dvije akcije... Sva tri štopera su za mene nešto posebno. Kolašinac je okej, malo grčevi. On to priznaje, zato i jeste veliki igrač. Demirović je kažnjen jer je dobio drugi žuti i Barišić, njih dvojica će nam faliti, izjavio je Barbarez.