XS
SM
MD
LG

„Zmajevi“ bez krila, Mađari utišali „Bilino polje“, Barbarez - selektor gubitnik

Dominik Soboslai dovodi Mađare u vođstvo od 1:0 FOTO: uefa.com

Reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je treći poraz u četvrtoj utakmici „A“ divizije UEFA Lige nacija jer je „Zmajeve“ na stadionu „Bilino polje“ večeras pobijedila Mađarska rezultatom 2:0 (1:0). Tako su izabranici selektora Sergeja Barbareza gotovo ostali bez šanse za treće mjesto koje garantuje baraž za opstanak u najkvalitetnijoj diviziji Lige nacija.

Od starta utakmice domaća reprezentacija je krenula agresivno i izvršila je pritisak, bez bilo kakvog uspjeha i poentiranja, Mađari su osujetili sve napade „Zmajeva“ koji u prvom poluvremenu nisu šutnuli u okvir gola Deneša Dibuša.

Kako je vrijeme prolazilo gostujući igrači su se oslobađali pritiska i počeli da prijete, imali su dva sjajna šuta, prvo Barnabas Varga, a potom i Bendeguz Bola, kada je u oba navrata dobro intervenisao Nikola Vasilj. Onda su Mađari preuzeli skroz kontrolu igre na terenu, pa su stigli do vođstva u 38. minutu kada je Žolt Nađi sjajno asistirao nakon jedne greške domaćih igrača na sredini igrališta, a vedeta Liverpula Dominik Soboslai je iskosa sa lijeve strane, ppo zemlji, poslao loptu u mrežu – 0:1.

Mađari su udvostručili prednost u 50. minutu iz jedanaesterca kada je precizan bio Soboslai, poslao je Vasilja u desnu, a loptu u lijevu stranu. Kaznenom udarcu prethodio je prekršaj rezeviste Naila Omerovića, debitanta u dresu BiH, koji je s leđa u svom šesnaestercu oborio Žolta Nađija, a engleski sudija Entoni Tejlor je bez razmišljanja pokazao na „bijelu“ tačku.

Prvi šut u okvir gola domaćin je imao u 54. minutu kada je pokušao kapiten Edin Džeko šutom glavom, ali je Dibuš bio siguran. Nakon ovog gola sve je splasnulo, pogotovo kod domaćih igrača, ostali su „bez vazduha“ i motiva. Mađari su mudro čuvali rezultat, trošili vrijeme i čekali kraj. U 71. minutu atrektivno je Džeko pokušao petom, ali je Dibuš bio oprezan.

Tako je BiH u ovom ciklusu Lige nacija jedino mađarskoj nije uspjela da zatrese mrežu jer je duel dva rivala u Budimpešti u septembru završen neriješenim rezultatom i bez golova. Više od godinu dana BiH nikoga nije pobijedila, tačnije od 13. oktobra 2023. godine kada je pobijeđen Lihtenštajn u gostima sa selektorom Savom Miloševićem... Ovo je bila šesta utakmica Sergeja Barbareza kao selektora BiH i peti poraz.

Još u 70. minutu tribine stadiona u Zenici počeli su da napuštaju navijači, a igrače BiH nisu ovaj put ispratili aplauzom...

U drugoj utakmici ove grupe Njemačka je pobijedila Holandiju rezultatom 1:0.

Bosna i Hercegovina – Mađarska          0:2 (0:1)

Stadion: „Bilino polje“ u Zenici. Gledalaca: 8.329. Sudija: Entoni Tejlor (Engleska). Strijelac: 0:1 Soboslai (38), 0:2 Soboslai (50 – penal). Žuti karton: Katić, trener golmana Hasagić, Kolašinac, Huseinbašić (Bosna i Hercegovina), Fiola (Mađarska).

BOSNA I HERCEGOVINA: Vasilj, Gazibegović (od 46. Omerović), Katić, Bičakčić, Kolašinac, Bajraktarević, Tahirović (od 79. Bašić), Gigović (od 65. Huseinbašić), Burnić (od 65. Tabaković), Hajradinović (od 79. Šarić), Džeko. Selektor: Sergej Barbarez.

MAĐARSKA: Dibuš, Fiola, Orban, Botka, Ž. Nađi (od 86. Suč), Šafer (od 86. A. Nađi), Nikišer, Bola (od 69. Gera), Soboslai, Varga (od 78. Adam), Šalai (od 69. Gazdag). Selektor: Marko Rosi.

Dominik Soboslai pogađa penal za 2:0 FOTO: uefa.com