XS
SM
MD
LG

Poslaćemo zahtjev Republike Srpske za članstvo u EHF-u

Ukoliko čelnici Rukometnih saveza FBiH i Herceg Bosne ne nađu zajednički jezik o budućnosti ovog sporta u BiH, Rukometni savez Republike Srpske poslaće zahtjev Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF) o prijemu u njeno članstvo.

Potvrdio je ovo za "Glas Srpske" predsjednik RS Republike Srpske Zdravko Milićević koji obavlja ulogu predsjedavajućeg Predsjedništva RS BiH.

"Ispaštamo zbog njihovog lošeg rada i nepostojanja želje da nađu zajednički jezik. Imam informacije da su stavovi između Hrvata i Bošnjaka nepomirljivi i da se uopšte nisu sastajali. Kod nas sve dobro funkcioniše, a ukoliko njihov interes nije za dobrobit rukometa onda ćemo povući potez i poslati zahtjev EHF-u kako bi RS Republike Srpske postao punopravni član", kazao je Milićević.

Danas u Sarajevu zasjedaće Izvršni odbor RS BiH koji broji 11 članova iz reda tri naroda, a prema nezvaničnim informacijama biće to prvi susret hrvatskih i bošnjačkih predstavnika koji bi trebalo da se dogovore o preregistraciji Saveza. Naime, sporno je što je RS FBiH registrovan bez hrvatske komponente i ukoliko ne dođe do kompromisa posljedice mogu biti velike. Odgađanje Premijer lige koja je trebalo da bude nastavljena za vikend sada je sasvim izvjesno.

"Početak proljećnog dijela sezone biće prolongiran za sedam dana, jer je registraciona komisija kasnila sa prelaznim rokom. Zbog cjelokupne situacije ispaštaju klubovi, a ukoliko rad Saveza bude blokiran posljedice će snositi i reprezentacija, jer neće imati izvor finansiranja pa je onda upitno i odigravanje utakmica. Tražićemo ponovo odgađanje od Poreske uprave FBiH kako bismo dobili dodatno vrijeme da se riješi problem. Mnogo toga biće jasnije poslije današnjeg sastanka, ali ukoliko dvije strane ne pokažu želju da se postigne dogovor, onda ne znam šta nam preostaje", dodao je Milićević.

Spekulacije da bi klubovi mogli da osnuju udruženje i od Saveza preuzmu ligu, Milićević je označio kao nemoguće, jer ne postoji nijedan način da se izvede tako nešto.

OSTAVKA KARAČIĆA
Izvršni odbor razmatraće ostavku generalnog sekretara Smaje Karačića koji se odlučio na takav korak zbog nemogućnosti poštovanja predviđenog roka za preregistraciju, a sidro je digao i član predsjedništva RS BiH Enid Tahirović.