XS
SM
MD
LG

Gradonačelnik uz sportiste

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković organizovao je danas prijem za predstavnike ŽOK „Jahorina“, Rukometnog kluba „Slavija“ i SPD „Jahorina“ iz Istočnog Sarajeva, koji su u proteklom periodu ostvarili značajne rezultate. Prijemu su prisustvovali predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić i zamjenik gradonačelnika Danko Vučetić.

„U teškom izboru velikog broja uspješnih sportista, sami su se svojim rezultatima izdvojili klubovi koje smo danas s radošću ugostili. ŽOK „Jahorina“ i Rukometni klub „Slavija“ plasirali su se u Premijer ligu BiH, što je veliki uspjeh i korak naprijed kad je riječ o sportu u Istočnom Sarajevu. Čestitamo im i nadamo se da će dobre rezultate nastaviti i u narednom periodu. Moram da istaknem da je ŽOK „Jahorina“ tehnički organizator Balkanskog juniorskog prvenstva u odbojci, koje će biti održano od 27. juna do 1. jula u Palama“, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva nakon današnjeg prijema.

„SPD „Jahorina“ (Ski-klub) pet godina zaredom najbolji je smučarski klub u BiH. Bilježe značajne rezultate u smučarskom sportu proteklih 15-ak godina, njihovi takmičari učestvuju na brojnim svjetskim takmičenjima, uključujući olimpijske igre. SPD „Jahorina“ organizator je Međunarodne FIS trke i drugih važnih takmičenja, što je nama u Gradu Istočno Sarajevo posebno važno u smislu promocije turizma na ovom području“, rekao je Vuković.

Gradonačelnik je naglasio da je i ovaj prijem pokazatelj da je Istočno Sarajevo grad mladih i sporta, te da će gradke vlasti nastaviti da podržavaju sportske kolektive i uspješne sportiste.

„Iako Grad Istočno Sarajevo u budžetu izdvaja znatna sredstva za sport, svjesni smo toga da to nije dovoljno, naročito za vrhunski sport. Time bi trebalo da se u značajnijoj mjeri pozabave i republičke vlasti i nadležna ministarstva“, zaključio je Vuković.

Predsjednik ženskog Odbojkaškog kluba „Jahorina“ Branislav Blagojević rekao je da je ovaj klub formiran 1978. godine i da ima dugu tradiciju.

„Klub je i u ranijem periodu bio premijerligaš, ali sa jednom smjenom generacija ovaj status je izgubljen. Ipak, ponovo smo se plasirali u Premijer ligu BiH“, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, klub okuplja 60 djevojčica različitih uzrasta i takmiči se u svim kategorijama, od pionirki, juniorki, kadetkinja i seniorki, te postiže zapažene rezultate.

„Naša škola odbojke je prepoznatljiva i traje dugo. Sa mladim odbojkašicama rade tri trenera i postižu dobre rezultate“, rekao je Blagojević.

Blagojević je pozvao građane Istočnog Sarajeva da u što većem broju dođu da podrže ekipe koje učestvuju na Balkanskom juniorskom prvenstvu u odbojci, koje će biti održano od 27. juna do 1. jula u Palama, u Sportsko-poslovnom centru „Peki“.

Vladimir Lučić iz Smučarsko planinarskog društva „Jahorina“ kaže da ovaj klub broji više od 40 takmičara i da je rad organizovan u svim selekcijama od cicibanskih do seniorskih.

On je dodao da klub niz godina osvaja Kup BiH, a da je prošle godine proglašen za najbolji klub u BiH.

Lučić je napomenuo da je klub organizator velikih takmičenja i da je prošle godine petnaesti put organizovan FIS Kup „Jahorina“ i da će u narednom periodu tradicija biti nastavljena.

Prema njegovim riječima, klub će u 2019. godini biti tehnički organizator takmičenja u alpskim disciplinama, koje će biti održano na Jahorini.

Lučić je istakao da je skijašica ovog kluba Žana Novaković dva puta učestvovala na Zimskim olimpijskim igrama.

„Klub ima i potencijalne kandidate koji će učestvovati na narednim olipijskim igrama, a to su Marko Šljivić i Žana Novaković. Očekujemo i da će najbolja juniorka Maja Tadić uspjeti da im se priključi na ovim igrama“, naveo je Lučić.

Trener Rukometnog kluba „Slavija“ Boris Tešanović podsjetio je da je klub osnovan prije sedamnaest godina i da su ove godine napravili istorijske uspjehe.

„Ove uspjehe ostvarili smo na dva fronta – osvojili prvo mjesto u Prvoj ligi Republike Srpske i plasirali se prvi put u Premijer ligu BiH, a igrali smo i u finalu Kupa Republike Srpske i bili drugi“, rekao je on.

Rezultat tim je veći, dodao je Tešanović, jer smo imali teže uslove za rad u odnosu na ostale ekipe, od finansijskih do tehničkih, ali smo uspjeli da se s tim izborimo.

Prema njegovim riječima, planirano je da nastave školu rukometa i da unaprijede rad sa mlađim uzrastima.

Trenutno klub broji 100 dječaka, a već godinu dana radi i škola ženskog rukometa za mlađe uzraste.