XS
SM
MD
LG

Raspad Rukometnog saveza Republike Srpske

Haos u RS Republike Srpske, Upravni odbor sastančio u burnoj atmosferi


 Rukometni savez Republike Srpske je u gadnom kolapsu, haotičnom stanju i preti mu odumiranje iako je pre samo nekoliko meseci bio jedina legalna komponenta u preregistraciji Rukometnog saveza BiH.

Samovolja predsednika Zdravka Miličevića i slepa poslušnost generalnog sekretara Elvisa Jaćimovića, tvrde pojedini članovi Upravnog odbora RSRS, poput termita iznutra izjedaju organizaciju u kojoj se ne poštuje nijedan zvanični akt niti pravila i sve preti da se opasno uruši, a Savez iz Banjaluke odvede na margine svi rukometnih zbivanja.

Sednica Upravnog odbora koja je u ponedeljak veče održana u Banjaluci nije završena, prekinuta je, u mučnoj atmosferi u kojoj je palo i mnogo teških reči, a sve se svodilo uglavnom na to da je predsednik Miličević nakara dnim radom i delovanjem devalvirao RS Republike Srpske koji je učestvovao u nelegalnoj preregistraciji Rukome tnog saveza BiH. Šta se dešavalo na sednici rukometne vlade Republike Srpske pokušao je da objasni član ovog tela Radomir Jokić iz Teslića:

-Sednica je prekinuta iz razloga što je predugo trajala, više od tri časa, a nije bila iscrpljena ni polovina dnevnog reda. Najviše se diskutovalo oko proširenja Prve lige, a spor je nastao kada smo ja i predstavnik iz Kozarske Dubice Dragan Stojčić insistirali samo na tome da se poštuju Propozicije i pravila takmičenja i da se držimo svojih akata u kojima stoji da se sistem takmičenja može doneti samo za narednu, a nikako za tekuću sezonu, što je zasmetalo pojedinim članovima Upravnog odbora, posebno komesaru (Zvjezdana Nedić, op. a.).
Prema njegovim rečima komesar Nedić je insistirao da se igra baraž za ulazak u Prvu ligu Republike Srpske što je protiv Propozicija i pravila takmičenja.

-Traženo je da se liga proširi sa deset na trinaest klubova što znatno poskupljuje troškove klubova koji učestvuju u prvenstvu, a i suprotno je propisima i pravilima RSRS. Išlo se na to da se izlobira povratak dva kluba koja su u prošloj sezoni ispala iz Prve lige, čime bi se opasno narušio kvalitet drugoligaškog takmičenja, odnosno da treći klub bude naš predstavnik koji je napustio takmičenje na pola sezone u Premijer ligi BiH što je sporno sa stanovišta propisa. Zbog toga što nije postojala većina za predlog komesara takmičenja koji su podržali i pojedini članovi UO sednica je prekinuta i verovatno će biti zakazana za 10. avgust u Doboju – dodao je Radomir Jokić.

Rukometni radnik iz Teslića je istakao da je na sednici UO bilo i nelegalnih članova:

-Što se tiče kvoruma UO ne razumem ljutnju pojedinih članova Odbora koji su negodovali zbog mojih tvrdnji i insistiranja na tome da se zna ko su članovi UO i ko ima pravo glasa. Tako se ne bi moglo desiti da Željko Jošić učestvuje ravnopravno u radu UO i glasa za odluke, a da na nijedan jedini način ne može da se pozove na legitimitet svog izbora u rukometnu vladu Republike Srpske.
Pred Rukometnim savezom Republike Srpske su velika iskušenja,piše Sportski žurnal.
 

Ostavka, pa povlačenje

Kako smo saznali na sednici UO nezvanično je ostavku podneo komesar Zvjezdana Nedić koji je od strane poje dinih članova Odbora „optužen“ da insistira na proširenju Prve lige zbog ličnih interesa.

Komesar je u jednom momentu demonstrativno i ljutito napustio sednicu Upravnog odbora RSRS, ali prema novim  informacijama ostavka je povučena jer je navodno podnesena u afektu. Između komesara i pojedinih članova UO bilo je mnogo teških reči.


Šaponja: Bez dogovora

Dragomir Šaponja iz Prijedora je predložen za srpskog člana direktorijuma lige RS BiH. O sednici UO RSRS koja je prekinuta potpredsednik Saveza kaže:

-Sednicu nismo završili jer nismo mogli da se usaglasimo oko proširenja Prve lige, ali će sednica biti nastavljena. Dogovorili smo da više niko u Sarajevu ne nastupa kao slobodni strelac već da će morati da bude ovlašten od UO Saveza da zastupa njegove interese. Jedan od zaključana je i to da će Konkurs za generalnog sekretara ponovo biti raspisan.

Zvijezdana Nedić, Zdravko Miličević i Dragomir Šaponja


Čelinac : Srednjoškolac
Borac M:TEL 2 : Omladinac
Srbac 34 : 23 Kozara
Sloga 2 : Kozara Mlijekoprodukt 2
Prijedor 2 : Derventa 2
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Teslić 16 14 0 2 42
2 Kozara 15 11 1 3 34
3 Čelinac 16 11 0 5 33
4 Srbac 17 9 0 8 27
5 Borac M:TEL 2 13 8 0 5 24
6 Kozara Mlijekoprodukt 2 15 6 0 9 18
7 Srednjoškolac 15 5 3 7 18
8 Prijedor 2 13 6 0 7 18
9 Sloga 2 13 4 0 9 12
10 Omladinac 15 3 1 11 10
11 Derventa 2 16 2 1 13 7