XS
SM
MD
LG

Dvije godine suspenzije za kik boksera iz Banja Luke

Kik-boks savez BiH izrekao je mjeru zabrane takmičenja u trajanju od dvije godine Davoru Mijoviću, kik-bokseru Kluba "Sveti Georgije" iz Banjaluke, za kojeg je Agencija za antidoping kontrolu BiH utvrdila da je koristio zabranjenu supstancu efedrin, saopšteno je danas iz ove agencije.

Navedena suspenzija je izrečena na osnovu doping pozitivnog rezultata uzorka urina prikupljenog od strane Agencije za antidoping kontrolu BiH 14.04.18, u okviru prvenstva Bosne i Hercegovine za 2018.

U uzorku je pronađena zabranjena supstanca ephedrine, čime je utvrđeno kršenje člana 2.1 Svjetskog antidoping kodeksa (Prisustvo zabranjene supstance ili njenih metabolita ili markera u uzorku sportiste).

Kazna teče od dana prikupljanja uzorka 14.04.2018.

Efedrin je stimulans i spada u istu grupu kao i amfetamin, a obično se koristi u sportovima snage kako bi se povećala eksplozivnost i snaga pri vježbanju, te za efekte ubrzanja metabolizma i povećanja sagorijevanja masti.

Negativni efekti efedrina su tremor, tahikardija i povećanje krvnog pritiska.

Može uzrokovati konfuzna i paranoidna stanja, halucinacije, insomniju, umjerenu euforiju, gubitak apetita, anginu pektoris i ozbiljnu srčanu aritmiju kod osjetljivih osoba ili ako se konzumira u velikim dozama.

Takođe, može uzrokovati mučninu, teškoće pri mokrenju i disanju.

Velike količine ove supstance, zajedno s naporom, mogu dovesti do srčanog udara, opasnih srčanih aritmija i smrti.