XS
SM
MD
LG

Konferencija klubova Područne lige RS-Semberija, prvenstvo startuje 19. avgusta

Juče (02.08.2018) je u novim prostorijama Područnog fudbalskog saveza Semberija-Majevica-Birač održana konferencija klubova koji se takmiče u Područnoj ligi RS-Semberija. Na konferenciji je bilo riječi o mnogo toga, prije svega o novim prostorijama i promjenama koje se očekuju u narednom periodu. Nove prostorije za područni fudbalski savez su na Radnikovom stadionu i uređene su donacijom FSBiH u iznosu od 5000 KM.

Nova prostorija područnog savezaStiglo je i obavještenje o tome zbog čega je Budućnost iz Ravnog polja igralo baraž sa poslednjeplasiranom Drinom iz Amajlija. Naime, da bi neki klub bio promovisan u viši rang bez dodatnih (baražnih) utakmica mora da odigra najmanje 10 utakmica. Nažalost, Budućnost je ni kriva ni dužna odigrala samo 4 utakmice, a sve to zahvaljujući katastrofalnom radu u Opštinskom savezu Ugljevik u prethodnih par godina. Naime, iz krovnog BiH saveza stiglo je obavještenje da ukoliko opštinski fudbalski savezi Ugljevik, Zvornik i Milići do 1. Septembra ne ispune tehničke uslove propisane na državnom nivou (adekvatno tehnički opremljene prostorije, stalno zaposlena osoba), biće ugašeni i svi poslovi klubova koji egzistiraju na njihovom području će biti obavljane u područnom savezu. Samim tim klubovi koji egzistiraju na području Ugljevičkog saveza ili će se ugasiti ili pridružiti opštinskom savezu Bijeljina.

Troškovi takmičenja za klubove područne lige ostaju isti, a predsjednik saveza pohvalio je klubove zbog redovnog izmirivanja obaveza. Obaveza je i imati najmanje 1 igrača ispod 21 godine u igri tokom cijele utakmice (igrači rođeni 01.01.1997. i mlađi) i pristup Komet sistemu. Odabrano je novo rukovodstvo lige pa su predstavljeni Komesar za takmičenje (Jovica Mitrović) i Komesar za suđenje(Dragan Bojanić) i najavljen revnosniji rad kada su službena lica u pitanju. Novitet je i obaveza službenih lica da unesu konačan rezultat u komet sistem u roku od 6 sati (vidjećemo koliko će viši nivo ovo da kontroliše/sankcioniše).

Kada su u pitanju omladinske selekcije Savez je i ovoga puta ostavio na volju klubovima, što kao autor ovog teksta smatram neadekvatnom brigom za razvoj i održavanje fudbala u ruralnim sredinama i da bi trebalo da Savez nađe model i podstakne fudbalske radnike i entuzijaste u sredinama odakle dolaze klubovi lige da formiraju omladinske selekcije i prave bazu svojih igrača za svoj klub. 

Na kraju konferencije održan je i žreb takmičarskih brojeva i time napravljen raspored takmičenja za sezonu 2018/2019