XS
SM
MD
LG

Najava Evrolige (1)

Naredne sedmice kreće novo izdanje Evrolige. Shodno tome polako ćemo krenuti u najavu najelitnijeg evropskog klupskog košarkaškog takmičenja. Bilo je dosta promjena u ekipama, imamo i neke nove članove poput Gran Kanarije, koja je debitant u eliti, i sigurno je da nas čeka nogo uzbuđenja.

ANADOLU EFES

Najavu nove sezone počinjemo sa Efesom. Ekipa Efesa jedna je od rijetkih u Turskoj, koja je ove godine povećala svoj budžet. Samim tim, ambicije kluba su velike. Za početak, cilj je TOP8 u Evroligi. Sklopili su dobar tim ali imaju jednog od lošijih trenera u Evroligi. Ataman je i prošle sezone imao veoma dobar tim ali nije mogao igrače da podredi timu. Sada je situacija slična i vidjećemo da li će ovaj put uspjeti svoje igrače da podredi ekipi. 

Iz prošlogodišnjeg rostera od važnijih igrača ostali su Kruno Simon, Danston, Motum a tu su i domaći igrači Batuk i Balbaj. Pojačanja su vrlo dobra. Nakon fenomenalne sezone u Žalgirisu, Vaso Micić se vratio u Tursku. Nakon Tofaša, sada je član Efesa i od njega se dosta očekuje. Veliko pojačanje su i dvojica bivših igrača Baskonije ali i dva bivša NBA igrača. Direktno iz Baskonije stigao je Bobua, koji je igrao za Dalas u NBA ligi i imao je neke sjajne mečeve. Fenomenalan je šuter, dobar defanzivac i sjajna atleta. Povrede ga jesu namučile ali i dalje je atletski moćan igrač. U Efes je stigao i Šejn Larkin. Nakon sjajne sezone u Baskoniji, otišao je u Boston gdje se nije naigrao ni pored svih povreda koje su Boston mučile. Sada se vratio u Evropu u redove turskog kluba. Larkin je sjajan igrač. Zna nekada previše siliti šut ali je i odličan strijelac. Takođe, veoma je brz, sjajan na prodoru a i defanzivno može dati određeni doprinos. 

Pored pomenutih, u redove Efesa stigla su još neka zanimljiva imena. Džejms Anderson stigao je iz ekipe Himkija, gdje je igrao od sjaja do očaja. Međutim, veoma je koristan igrač ako ga se uspije podrediti timu. Takođe, i njemu je ovo drugi boravak u Turskoj jer je igrao već za Darušafaku. U Efes je stigao i jedan Andersonov saigrač iz Darušafake, Adrian Moerman. Veoma koristan igrač, odličan  skoku, ne troši mnogo lopti a može pogoditi jako bitne šuteve. Po malo mi je iznenađenje da ga Kari Peišić nije zadržao u redovima Barselone. 

Novi član Efesa je i Tibor Plajs. Tibor Plajs je takođe igrao u Turskoj. On je bio u Galatasaraju gdje je sarađivao upravo sa Atamanom, koji će mu i sada biti trener. Od domaćih igrača, treba izdvojizi Sanlija koji je stigao u Efes. On je u ligi Turske igrao jako dobro i vjerovatno će više prostora dobijati tu. Mada, moguće je da dobije neke minute i u Evroligi.

Na papiru, Efes je jako zanimljiva ekipa. Djeluju dosta moćno. Svi igrači faktički, sem Bobue i Larkina, znaju kako je igrati u Turskoj. Svi ostali su u nekom dijelu svoje karijere igrali u Turskoj. Nemaju sada dosta igrača koji su veliki potrošači lopti i igrači-statistike. Sada su bar na papiru doveli igrače koje je lakše podrediti timu. Imaju mnogo napadačkog potencijala, atletski su izuzetno moćni a i defanzivno će namučiti mnoge ekipe jer i defanzivno imaju šta da ponude. Legitimni su kandidati za TOP8 i tamo će završiti ukoliko ih Ataman posloži kako treba i ako svakog igrača podredi ekipi. Često nisu bili tim u pravom smislu te riječi a ako sada budu tim u pravom smislu te riječi, ogu biti veoma veoma dobri.

ARMANI MILANO

Od ekipe popularnih ''manekena'' mnogo se očekuje već godinama unazad. No rezultati i nisu u skladu sa tim očekivanjima. Veoma često su bili najveće razočarenje u Evroligi a znali su čak i da u Italiji izgube titulu. Recimo 2017. godine, Venecija im je uzela titulu a oni nisu igrali čak ni finale jer su ispali od Trenta. U ovu sezonu ulaze sa velikim ambicijama. Žele TOP8 a ostvarili su i neki kontinuitet. Pjaniđani je i dalje trener ekipe a zadržali su i neke igrače. 

U ekipi Armanija ostali su Gudaitis, Bertans, Tarzevski, Micov, Džerels i Kuzminskas a od domaćih tu je i dalje Ćinćarini. Veoma su se dobro pojačali jer su došli neki sjajni igrači. Novi igrač ekipe je Amadeo Dela Vale. Godinama unazad sjajan strijelac u Palakanestru i sada je dobio šansu da pokaže koliko može i na EL nivou. Pored njega, došao je i dvojac iz Unikahe, koja ove godine neće igrati Evroligu.

U Armani su stigli Nemanja Nedović i Džef Bruks. Nedović je ima sjajnu prošlu sezonu. Bio je jedna od rijetkih svijetlih tačaka ekipe iz Malage u jednoj veoma teškoj sezoni za ovaj klub. Sada se očekuje da bude jedan od lidera ove ekipe Milana a sigurno je da ima i kvaliteta i potencijala za to. Bruks je prošle sezone igrao od sjaja do očaja ali ima kvaliteta za Evroligu i Pjaniđani će te njegove kvalitete probati iskoristiti. Možda i najveće pojačanje ekipe Armanija jeste Majk Džejms. Momak koji se afirmisao u Baskoniji, sa kojom je umalo stigao do finala Evrolige, kasnije je probao u NBA ligi da se izbori za ugovor a prošlu sezonu završio je u Panati. Radi se o nevjerovatno brzom momku, sjajnom strijelcu ali i veoma kreativnom igraču.

Milano prethodnih sezona nije ličio na tim. Imali su jake sastave ali nije to izgledalo dobro. Obično im je jedna lopta bila premalo da igraju na pravi način. Sada opet imaju igrača koji vole da imaju loptu u rukama. Imaju mnogo kreacije ali treba to ukomponovati na pravi način. Džejms, Nedović, Dela Vale, svi oni vole dosta da imaju loptu u rukama. Dosta šutiraju ali su i dosta kreativni. Ako Pjaniđani na pravi način podijeli uloge u ekipi, Armani može biti dobar. Oni vjeruju da mogu do TOP8 mada ja nisam previše optimističan da tamo mogu završiti. 

BUDUĆNOST

Ekipa Budućnosti nakon 16 sezona igrače u Evroligi. Uspjeli su savladati Zvezdu, uzeti ABA ligu i sada su tu gdje jesu. Pojačali su se dobro i za ABA ligu su to sjajna pojačanja. Međutim, na EL nivou i nemaju baš pretjerano jak tim. Oni će biti u donjem dijelu tabele. Neki im predviđaju mali broj pobjeda i sa time se slažem ali neću da licitiram koliko će pobjeda imati. 

Okosnica tima ostala je u Podgorici. Ostao je trener Džikić ali i najvažniji igrači poput Ivanovića, Gordića, Barovića, Danila Nikolića i Suada Šehovića. Tu su i mladi Popović i Ilić a ne očekuje se da Sead Šehović i  Zoran Nikolić igraju previše. Od pojačanja stigla su neka veoma zanimljiva imena. 

Stigao je Erl Klark koji je sjajan strijelac. Za ABA ligu djeluje previše dominantno a vidjećemo kako će se snaći u EL. No, očekivati je da i tu bude dobar. Može igrati i trojku i četvorku a Džile ga je probavao  na petici. Koti Klark poznat je kao sjajan strijelac iz VTB lige i neko ko može takođe igrati dosta pozicija. Aron Kraft je doveden prevashodno radi sjajne defanzive. Stigao je Edvin Džekson koji je sjajan trojkaš ali se nije najbolje uklopio u tim za sada. Poslednje pojačanje je Alen Omić, koji je bio neophodan Budućnosti. Sjajno štiti reker, odličan u skoku i uvijek igra sa mnogo energije. 

Što se tiče sezone Budućnosti, ponavljam da od njih očekujem ''lošu'' sezonu u Evroligi ali oni će pokušati da odbrane trofej u ABA ligi. Bokan priča čak i o TOP8 ali to je zaista naučna fantastika za Budućnost. 

CSKA MOSKVA

''Armejci'' su i ove godine jedni od glavnih kandidata za sam vrh. Znamo svi kako to ide sa njima. Dođu lagano do F4 i onda jednostavno stanu. Manjak hrabrosti u ključnim trenucima i igrači koji nsiu za takve trenutke, uvijek koštaju CSKA titule. Jesu je uzeli 2016. godine ali premalo je to ako se uzme u obzir novac koji ulažu i igru do F4.

Nisu mnogo promijenili tim pred ovu sezonu. Većina igrača je ostala. Tu su i dalje Nando, Čačo Rodrigez, Vil Klajburg, Higins, Hanter, Hajns kao i baza domaćih igrača koja je godinama tu. Faktički, otišao je samo Vesterman a novi igrači su Peters i Daniel Heket. 

Opet su oni napadački moćni. Opet će odbrana biti sjajna jer mogu da preuzimaju sve, pogotovo kada je tu Hajns. Kod CSKA vi imate perfektan napad i nemate toliko osjećaj da je odbrana sjajna. Nekada ni ne obraćate pažnju na nju. Međutim, odbrana im je prošle godine bila u rangu sa odbranom Panate. Sigurno je da će sve to biti isto i ove godine. Bio bi šok svima da CSKA ne dođe do F4. No ključno je šta će napraviti tada. Po meni, greška je što su ostavili Klajburna koji je konfuzan u teškim trenucima. Prošle sezone bio je skandalozan u završnici sezone. Da li će hrabriji i smireniji biti sada i on sam i ekipa, ostaje da se vidi. 

Foto: Evroliga