XS
SM
MD
LG

Dobrivoje Majne Sabljić: Rad je merilo našeg života

Konačno je došao i red na Banjaluku. Dobrivoje Majne Sabljić je dobitnik nagrade za životno delo na prestižnoj manifestaciji “Dan fudbala Republike Srpske” u hotelu “Bosna”, prvi iz Grada na Vrbasu. Priznanje mu je na svetkovini u Kristalnoj sali uručio predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević uz obrazloženje: “možda smo u prošlosti malo i neopravdano zapostavili i stavili u zapećak gospodina Sabljića koji je mnogo toga dao fudbalu Banjaluke i Republike Srpske”.


Izlazak na svečani podijum da primi nagradu koja nosi ime po bivšem predsedniku Republike Srpske i prvog čoveka fudbalskih saveza Republike Srpske i BiH doktora Milana Jelića bio je više nego emotivan za Dobrivoja Sabljića. Zaiskrile su suze u očima, a glas zadrhtao.
-Svi vi koji ste ovde, ustvari svi oni koji su bili deo mojih fudbalskih aktivnosti su zaslužni za ovu nagradu koja nosi ime po doktoru Jeliću. Svi mi zajedno smo bili na tom putu. Ima li išta ljepše nego doživeti ovakve trenutke – istakao je pri svom obraćanju na manifestaciji “Dan fudbala Republike Srpske” Dobrivoje Majne Sabljić.
Rođen je 26. decembra 1939. godine u Banjaluci. Završio je industrijsku školu u rodnom gradu, zatim višu kadrovsku u Beogradu i Ekonomski fakultet u Rijeci.  Obavljao je niz društveno.političkih i odgovornih funkcija u bivšoj Jugoslaviji. 
Od malih nogu je u fudbalu, počeo je u Borcu, bio član prve generacije juniora koju je okupio legendarni igrač i trener crveno-plavih Aleksandar Aco Mastela.


Kasnije fudbal nastavio da igra u Naprijedu zajedno sa još dvojicom braće Žarkom i Borom s kojima je činio okosnicu kluba prekovrbaskog kraja. Po završetku igračke karijere bio je trener u Naprijedu i vodio je jednu od najboljih generacija kluba koja je sedamdesetih godina prošlog veka bila među najozbiljnijim kandidatima za plasman u tadašnju Drugu saveznu ligu Jugoslavije.
-Naprijed je moj život. Nakon Borca gde sam počeo, stigao sam na tadašnji Mejdan, a crveno-plavi klub je zauzeo veoma važno mesto u mom srcu. Mnogo radosti, ali i tuge doživeo sam u Naprijedu, uspona i padova, ali klub sam uvek nosio u svojim mislima i duši. Posebno mu je trebala pomoć i podrška teških ratnih devedsetih godina kada se grupa entuzijasta i sportskih radnika okupila da pomogne klubu. Tada smo bili i jesenji prvaci Druge lige Republike Srpske, grupa Banjaluka – prisetio se Dobrivoje Sabljić.
Reč je o istaknutom sportskom radniku koji je kasnije obavljao niz visokih funkcija kako u klubovima, tako i savezima. Obavljao je dužnost predsednika Opštinskog Fudbalskog saveza Banjaluka, a bio i predsednik istog Područnog saveza. U dva mandata obavljao je i ulogu Člana Izvršnog odbora FSRS, te član i u dva mandata predsednik Komisije za bezbednost na nivou FS BiH. U Naprijedu je bio sve: igrač, trener, potpredsednik i predsednik. Jedno vreme je obavljao i ulogu direktora Fudbalskog kluba Borac.


-Nema ništa lepše nego kad te tvoji najmiliji, s kojima si tolike godine drugovao i radio, sarađivao nagrade na ovakav način, na jednoj gala svečanosti. Mojoj sreći zaista nema kraja. Hvala svima koji su odlučili da nagrada za životno delo Fudbalskog saveza Republike Srpske pripadne meni – rekao je Dobrivoje Sabljić i na kraju dodao i ovo:
-Svim fudbalerima, sportistima, trenerima, direktorima i predsednicima, privatnicima i privrednicima, biznismenima poručio bih da samo rade, rade i rade… jer, rad je merilo svih nas u životu i s njim ostavljamo duboke tragove na životnoj sceni.
Dobrivoje Sabljić, naš dobri čika Majne.

 

Nagrade

U svojoj životnoj i sportskoj karijeri Dobrivoje Sabljić je dobio mnoge prestižne nagrade među kojima su: Orden rada prvog reda, Nagradu “25. maj”, Povelju povodom deset godina postojanja FSRS, Zlatnu značku ferijalnih saveza BiH i Jugoslavije, povelje i zahvalnice FK Naprijed, KUD “Vaso Pelagić” i KUD “Veselin Masleša”. Povelju i “Aprilsku nagradu” Grada Banjaluka, nagradu za životno delo na proslavi povodom proglašenja sportiste godine Grada Banjaluka, a sada i Nagradu za životno delo “Doktor Milan Jelić”, najveće priznanje Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Sportski zurnal

Dobrivoje Sabljic Majne


Mladost 1 : 0 Čelinac
OFK Brdo 4 : 1 FSA
Partizan 2 : 2 BSK
Naprijed 3 : 7 OFK Lauš
Gorica 3 : 1 Sloga
Lijevče 1 : 2 Progres
Borac 2 : 1 Krajina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 28 25 3 0 78
2 Gorica 28 14 7 7 49
3 Bratstvo 28 15 2 11 47
4 OFK Lauš 28 14 4 10 46
5 Čelinac 28 12 6 10 42
6 FSA 28 13 2 13 41
7 OFK Brdo 28 13 1 14 40
8 Progres 28 11 5 12 38
9 Lijevče (-3) 28 12 5 11 38
10 Krajina 28 11 5 12 38
11 Mladost 28 10 7 11 37
12 Partizan (-3) 28 12 2 14 35
13 Sloga 28 7 6 15 27
14 Naprijed 28 5 5 18 20
15 BSK 28 4 4 20 16