XS
SM
MD
LG

Potopljena Hrvatska

Vatrplisti Srbije

Srbija slavi zlato i plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Izabranici Dejana Savića, u dramatičnom finalu završnog turnira Svetske lige, savladali su Hrvatsku golom Filipa Filipovića u poslednjim trenucima meča, rezultatom 12:11.

Spretni Ivan Buljubašić doveo je ,,barakude“ u vođstvo, prednost izabranika Ivice Tucka duplirao je Ante Vukičević, udarcem sa pet metara. Srbija je nervozno ušla u susret, na prvi gol ,,delfina“ čekalo se do poslednjeg minuta prve četvrtine, mrežu rivala pogodio je Miloš Ćuk. Sledeći napad Hrvatske, doneo je treći gol za svetske šampione, kada je peterac realizovao Maro Joković.

Početkom drugog kvartala, dosuđen je treći peterac za ,,barakude“, uspešno ga je realizovao Loren Fatović, za maksimalnih +3 svoje ekipe. Zaigrali su izabranici Dejana Savića od tog trenutka sjajno u odbrani, pa je Hrvatska teško dolazila u poziciju da ugrozi Branislava Mitrovića. Srbija je počela da realizuje napade sa igračem više, kao plod dobre igre došla je serija 5:0 i vođstvo od dva gola razlike. Za minimalni zaostatak na poluvremenu Hrvatske, pobrinuo se Ante Vukičević, svojim drugim pogotkom, 6:5.

Treća četvrtina donela je bolju igru aktuelnih svetskih šampiona, uz samo jedan gol Srbije, izabranici Ivice Tucka ušli su u poslednji period sa minimalnom prednosti. Čuvala je Hrvatska gol viška sve do četiri minuta pre kraja susreta, da bi Filipović ubrzo doveo svoj tim na korak od zlata. Usledila je dramatična završnica meča. Najbolji pojedinac u redovima Hrvatske, Ante Vukičević, nedugo zatim poravnao je rezultat.

Svoj treći pogodak u poslednjem kvartalu, Filip Filipović postigao je sa peterca, ,,barakude“ su imale deset sekundi da organizuju poslednji napad. Lopta je bila u rukama golmana Bijača, nije uspeo da uputi završni udarac, pa je usledilo veliko slavlje na Tašmajdanu. Srbiju su do pobede predvodili Mandić i Filipović sa po četiri postignuta gola, dok se u redovima Hrvatske, Ante Vukičević pet puta upisao u listu strelaca.

Golman srpskog tima, Branislav Mitrović, naglasio je važnost atmosfere unutar tima:

Sjajan ambijent, hvala publici. Saigrači su me spasili, u nekim situacijama nisam najbolje reagovao, pokazali smo još jednom kakva smo ekipa, velika. Reči kapitena Filipovića pre utakmice, ako budemo igrali kao tim, pobedićemo, dobile su na značaju sa osvojenom titulom i plasmanom na Olimpijske igre.

Ante Vukičević bio je najbolji strelac susreta, ali njegov tim nije uspeo da se dokopa zlata:

Čestitam Srbiji na osvojenom trofeju. Odigrali smo dobru utakmicu, presudni su bili individualni potezi njihovih igrača i nekoliko naših grešaka. Sjajan meč, Srbija je vrhunska ekipa, reč je o sjajnim momcima, uvek igramo neizvesne susrete. Ostaje nam da se spremamo za sledeće takmičenje, uz isčekivanje novog duela sa današnjim rivalom.

 

SRBIJA 12:11 HRVATSKA (1:3, 5:2, 1:3, 5:3)

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 4, Stojanović, Ranđelović, Ćuk 1, D. Pijetlović, Vico, Aleksić, Jakšić 1, Filipović 4, Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović

HRVATSKA: Bijač, Benić, Fatović 2, Lončar, Joković 1, Buljubašić 1, Vukičević 5, Bušlje 1, Lovre, Vrlić 1, Šetka, Garsija, Marcelić