XS
SM
MD
LG

Najava Evrolige (2)

Evroliga je sve bliže. Počinje za osam dana i nastavićemo sa predstavljanjem ekipa.

Foro: Euroleague

CRVENA ZVEZDA

Jedini regionalni predstavnik u Evroligi ove sezone, biće Crvena zvezda. Zvezda je okupila respektabilan tim i ambicije su dosta velike.

Milan Tomić ostao je trener. Zadržana je i okosnica tima iz prošle sezone. Fenomenalni šuter Bili Beron produžio je ugovor. Bili je odigrao nevjerovatno u prošloj sezoni. Fenomenalan šuter koji je bio najbolji kad je i bilo najbitnije. Na kraju krajeva, bio je MVP plej ofa ABA lige. Ostao je i prekaljeni rutiner Stratos Perperoglu. Stratos je prošle sezone bio odličan u većini ''velikih'' mečeva a njegovo iskustvo će mnogo značiti u EL. Od stranaca ostao je i Mo Faje koji je bio iznenađenje prošle sezone a spletom okolnosti ostao je i Majkl Odžo. Da se nije desilo ono sve sa Kuzmićem, Odžo bi prešao u Unikahu. Međutim, nakon Kuzmićeve saobraćajke, transfer je stopiran.

Od domaćih igrača tu su ostali manje više svi igrači. Filip Čović biće po prvi put plej na EL nivou. Prošlu sezonu završio je u sjajnom ritmu i vidjećemo kakav će biti ove sezone. Ostao je tu i Zvezdin univerzalac Dejan Davidovac kao i kapiten Branko Lazić. Tu je i krilni košarkaš Ognjen Dobrić. Simanić je imao konačno dobru sezonu na seniorskom nivou i sad se od njega očekuje dosta i vidjećeo kako će se snaći na EL nivou. Po informacijama koje sam imao tokom ljeta, čak je bio na radaru i velikog Željka Obradovića ali je ipak ostao u Zvezdi.

Od pojačanja, Zvezda je dovela zaista sjajna imena. Sa pozajmice se vratio Nikola Jovanović. Povratnici u crveno-beli dres su i Dženkins i Kuzmić. Popularni Đenka će po treći put nositi dres Zvezde. Bek koji je fenomenalan defanzivac, može pomoći u organizaciji napada a kada uđe u ''zonu'', može zatrpati koš rivala u kratkom vremenskom intervalu. Kuz se vraća u Zvezdu nakon epizode u Realu. Nakon saobraćajke će mu trebati vremena da uđe u ritam ali očekuje se da do januara bude u top formi.

Na pleju je doveden Lorenco Braun.Braun je imao sjajne statistike u razvojnom timu Toronta. Kroz cijelu karijeru je na velikom broju asistencija, ne forsira šut ali je sjajan strijelac i jako je dobar defanzivac. Imao je problema sa srcem te su mu propali prelasci u Uniks i Veneciju a tokom priprema je pokazao da je spreman. Derik Braun pojačanje je na poziciji krilnog centra. Čovjek je igrao fenomenalno za Kuban i Efes ali godinu dana nije igrao. Tokom priprema je bio dobar i ukoliko bude na 70% nivoa iz Efesa, Zvezda će biti ''na konju''. Stigao je na centru i Džejms Gist. Veteran koji je prije svega fenomenalan defanzivac i atleta ali i neko ko može u napadu dosta toga uraditi uz dobre igrače u vanjskoj liniji i pik igru koja će se vrtjeti sa njim.

Zvezdu ćemo detaljno obraditi i u posebnom tekstu ali ono što se može reći za Evroligu este to da Zvezda itekako može dosta. Sa ovakvim timom sve ispod 15 pobjeda bilo bi razočarenje. Za TOP8 trebaće i više od tih 15 pobjeda. Zvezda je legitimni kandidat za TOP8 a vidjećemo da li će tamo i završiti.

CSKA MOSKVA

Branilac trofeja, tim iz Moskve, dosta je renovirao ekipu za ovu sezonu. ostali su bez nekih bitnih igrača ali opet će biti dobri.

Itudis je ostao trener. Međutim, dosta igrača otišlo je nakon titule prvaka Evrope. De Kolo, Higins, Rodrigez, Hanter, svi su oni bivši igrači CSKA. 

Od starosjedilaca ostalo je dosta kvalitetnih igrača. Vil Klajburn vjerovatno je i najkvalitetnijis tarosjedilac. Dosta osporavan ali je odigrao zaista fenomenalan F4 Evrolige. Pored njega ostao je i sjajni defanzivac Hajns kao i Bolombej koji je imao dobrih momenata prošle sezone.Ostao je i Haket koji je tokom cjele prošle sezone igrao na visokom nivou. Od Rusa tu su Vorontsevič, Antonov, Miša Kulagin i Kurbanov. Može se očekivati možda da Miša Kulagin konačno dobije nešto više prostora.

Što se pojačanja tiče, nije CSKA mirovao. Stigli su Foitman i Hiliard iz Baskonije. Foiman je sjajan centar koji ima domet i u šutu za tri poena i nešto je što CSKA nije imao godinama. Hiliard je krilni kišarkaš koji je odigrao zaista kvalitetnu sezonu u Baskoniji. Takođe, pod košem je stiglo i skusno pojačanje iz NBA u vidu Kostasa Kufosa. Kako će se on snaći na EL nivou, ostaje da se vidi. Međutim, svakako bi iskustvom morao pomoći ekipi.

U vanjskoj liniji su se dosta pojačali. Majk Džejms stigao je iz Armanija. Ako ga Itudis podredi ekipi, biće vrhunsko pojačanje ali ako bude divljao, bće promašaj. Stigao je i Bejker iz NBA lige. Na prvu nije vrhunsko pojačanje ali takvi igrači znaju eksplodirati u Evropi pa vidjećemo kakav će on biti. Iz Olimpijakosa je stigao Janis Strelnieks koji sada spada već u red veoma iskusnih igrača. U Oliju je igrao od sjaja do očaja a u CSKA bi se mogao dobro uklopiti. 

CSKA djeluje opet dobro. Djeluje da su malo previše natrpani na vanjskim pozicijama. Nije to loše u smislu da imate dosta opcija ali je loše što vam svi moraju igrati a teško je svima udovoljiti. CSKA će sigurno doći do TOP8 i biće iznenađenje ako ne odu na F4. 

BARSELONA

Barselona je napravila nešto nevjerovatno. To šta su oni uradili ovog ljeta, može se porediti sa Mančester Sitijem u fudbalu kada je došao Gvardiola za trenera. Veliki broj vrhunskih pojačanja doveden uz ostanke nekih bitnih igrača.

Kari Pešić ostao je na klupi. Od prošlogodišnjeg sastava ostali su neki bitni igrači. Pau Ribas, Viktor Klaver i Pier Oriola su i dalje tu a oni su igrači zadatka koje Kari dosta poštuje. Tu je i sjajni defanzivac Hanga, kapiten i prekaljeni rutiner Ante Tomić. Tu je i Tomas Ertel ali će on propustiti dobar dio sezone radi povrede. Ostao je i sjajni šuter Kajl Kurić koji pod Pešićem igra jako dobro.

Pojačanja Barse su impresivna. Doveli su ponajboljeg centra Evrolige, Brendona Dejvisa. Dejvis je igrao dvije sjajne sezone u Žalgirisu. Odličan u odbrani i preuzimanju, dominantan u skoku i veoma upotrebljiv u napadu. Pravi bum bio je potpis Nikole Mirotića. Mirotić je potpisao ugovor na četiri godine za ukupno 40 miliona evra. Nakon par sezona u NBA, ovaj krilni centar vraća se u Evropu i od njega se zaista očekuje mnogo.

Barsa je iz NBA vratila jednog svog bivšeg člana. Radi se o Aleksu Abrinesu. Abrines je imao i psihičkih problema i za njega će ovo biti jedan novi početak. Ako bude na svom nivou, biće izuzetno dominantna figura u EL. Ponajbolji igrač CSKA prošle sezone, Kori Higins, stigao je u Barsu. Od njega se očekuje dosta jer je igrao uvijek sjano u onim najbitnijim momentima sezone. Kao šlag na tortu, stigao je Malkolm Dilejni. Nakon par sezona u Atlanti, Dilejni se vratio u Evropu. Igrajući za Kuban bio je dominantan i odveo je tim do F4. Sarađivaće opet isa Klaverom, koji mu je te godine bio saigrač. Generalno Dilejni je po svojim fizikalijama izuzetno pojačanje Barse na poziciji pleja za EL nivo. Dilejni će donositi sigurnih 15ak poena a opet će i razigravati ekipu. On je tokom ljeta imao i ponudu Virtusa iz Bolonje ali ih je odbio.

Sve u svemu Barsa ima timčinu. Jedni su od prvih favorita za titulu. Sve osim plasmana na F4 nakon par godina pauze, biće katastrofa za tim Karija Pešića.