XS
SM
MD
LG

Šakotina revolucija

Južna Amerika bila je poznata po brojnim revolucijama i revolucionarima. U tim revolucijama rušene su vlasti i diktatorski režimi. Međutim, u poslednjih mjesec dana dešava se jedna revolucija u režiji revolucionara ali je ona sportske prirode.

Foto: ABA liga

Kada sam dobio informaciju desetak minuta prije pres konferencije da će Šakota preuzeti Zvezdu, ostao sam iznenađen. Na kraju je to sve i potvrđeno na pomenutoj pres konferenciji. Na prvu se znalo da donosi veliko iskustvo, da će dignuti ekipu i stvoriti dobru atmosferu. Ipak, niko nije mogao očekivati ovakav napredak.

Šakota je iskusan trener i brzo je uvidio problem. Vidio je da je Derik Braun bivši košarkaš i od starta se znalo da želi tu nekog novog. Uvidio je da Zvezda ima previše stranaca pa je imao sledeću ideju. Dovesti domaće, otpustiti strance. I to je i uradio. Doveo Kuridžu i Štimca a otpustio Fajea i Derika Brauna. Činjenica jeste da je došao Panter po Šakotinoj želji ali Zvezdi je trebalo rešenje u vanjskoj liniji jer Čović ne može ispratiti igru na EL nivou.

Od tih pojačanja i doselekcije ekipe, sve je krenulo kako treba. Pogotovo se to odnosi na Evroligu gdje je Zvezda dobila šest od poslednjih osam mečeva. U ABA ligi je bilo proklizavanja poput onog u Zadru ali je Šakota definitivno digao ekipu.

Šta je to Šakota toliko promijenio ?

Prije svega jasno je podijelio uloge. I to ih je podijelio tako da ne trpe mnogo domaći igrači. Čak štaviše, oni igraju više nego kod Tomića i Gavrilovića. Simanić dobija prostor u kontinuitetu, Davidovac igra sve bolje i bolje, Kuzmić se vraća na svoj nivo polako a nova pojačanja Štimac i Kuridža, takođe igraju mnogo. Naravno, kapiten Lazić je uvijek bitan za ekipu pogotovo u defanzivi.

Nekako to je osnov svega. Domaći igrači moraju biti važni i imati dosta prostora. Zašto ? Prosto domaći igrači znaju šta znači Zvezda i njen dres. To stranci teško razumjeti mogu. Mogu ako su kao Dženkins ali takvi su rijetkost. Zato je Šakota odradio sjajnu stvar što je odlučio vjerovari domaćim igračima. Na kraju krajeva, pa Zvezdi prošle godine prevagu u plej ofu nisu donijeli stranci. Jeste Beron bio MVP ali prevagu u ABA i KLS donijeli su Dobrić, Simanić, Čović i Davidovac.

Druga bitna stvar, Šakota je sjajno rasporedio uloge strancima. Ključeve ekipe povjerio je Lorenzu Braunu. A Lorenzo igrao k'o sat. Pogađao bitne šuteve protiv Milana, FMP-a, Žalgirisa, Valensije, bio efikasan protiv Olimpijakosa dok je protiv Zenita bio i efikasan i kreativan. Može se sa pravom reći da kada Lorenzo igra dobro i Zvezda pobjeđuje. 

Dolaskom Šakote promijenila se i uloga Bilija Berona. Prije bi Bili primao loptu na centru pa bi onda on nešto pokušavao iskreirati sebi ili drugima. Te ''akcije'' bile su takve da se svakom Zvezdašu dizala kosa na glavi. Međutim, dolaskom Šakote takvih akcija nema. Sada postoje akcije za Berona. On sjajno izlazi iz blokova i pogađa u visokim procentima. Naravno, sa svim tim raste i samopouzdanje a to je šuteru uvijek bitno.

Takođe, kada je dovodio pojačanja Šakota je znao šta će dovesti. Ne samo što je dovodio domaće igrače nego one koji su Zvezdi trebali. Štimac je neko ko ima ogromno srce i želju a uz to i ogromno iskustvo. Lorenzo Braun izjavio je da mu odgovara igra baš sa tipom centra kakav je Štimac. Već sada se vidi njihova sjajna saradnja a Štimac je tu desetak dana samo. Ovaj tandem bi mogao biti moćno oružje Zvezde u nastavku sezone.

Što se Kuridže tiče, i on je pogodak. Radi se o momku koji ima 32 godine a tek sada debituje na ovakvom nivou. Želja i motiv su mu na maksimumu radi toga a opet neće biti neko ko će se žaliti radi manje minuta, manje šuteva i sličnih stvari. Ono što je njegova prednost jeste njegov košarkaški IQ. Zaista je košarkaški pismen i dobro čita situacije na terenu, i u odbrani i u napadu. Naravno, trebaće mu vremena da se uklopi ali početak obećava.

Što se Pantera tiče, Zvezdi je više trebao klasični plej ali i bek je dobra opcija u ovoj situaciji. Po svim naprednim statistikama Filip Čović je jedan od najgorih igrača u istorii Evrolige i Šakota je mora reagovati. Njegova prva želja bio je Kendrik Rej ali je bio skup pa su doveli Pantera. Radi se o dobrom šuteru, dobrom defanzivcu i nekome ko bi trebao igrati u paru sa Dženskinsom kada na terenu nema Lorenza Brana. Teško je vjerovati da će se, bar na EL nivou, Filip Čović naigrati košarke do kraja sezone. Bar je logično da on sada bude van 12. A opet, tandem Dženkins i Panter biće dobar tandem u defanzivi a u ofanzivi će uspjeti održati približan nivo igre kakav je sa Lorenzom.

Pored dobro određenih uloga Brauna i Berona i dobro odrađenog posla sa pojačanjima, Šakota sjajno radi i sa doaćim mladim igračima. Davidovac je postao baš opasan igrač, Prednost kao i kod Kuridže je košarkaška inteligencija a može igrati i više pozicija što je velika prednost. Igra sve bolje i bolje što je sjajno i iz perspektive naše reprezentacije. Šakota vjeruje i Simaniću i daje mu šansu samo što Boriša nikako da uhvati kontinuitet. Međutim, valjda će i on konačno sve posložiti u svojoj glavi. Ona muje bila najveći neprijatelj a sada ne bi trebao imati problema jer ima ulogu startera i dobre minute.

I za kraj hvaljenja Šakote, pohvaliti se mora priprema mečeva i reakcije sa tajmautima. Naime, protiv Zenita je taktika bila takva da se igra zasniva na bekovima, odnosno Lorenzu i Beronu. Razlog je taj što Zenit slabije brani vanjslu od unutrašnje linije. Protiv Bajerna, totalno obrnuta situacija. Zvezda je prelomila Bajern igrom preko centara. Razlog tome je što Bajern ima problema u odbrani pik igre. 

Takođe, reakcije nakon tajmauta su sjajne. Veoma često Šakota nacrta akciju i tu istu akciju Zvezda odradi i realizuje. To je ogroman napredak u odnosu na tajmaute Tomića i Gavrilovića, koji ruku na srce i nisu pravili neki posao sa tajmautima. Rijetko se dešavalo da prođe neka dobra akcija kod njih dok je Šakota nacrtao dvije akcije koje su prošle samo u završnici sa Milanom. A bilo je još takvih situacija.

Defanzivni potencijal Zvezde je ogroman. Prva petorka ga ima u Kuzmiću koji je sve bolji Simaniću koji može igrati dobru odbranu kad hoće a tu su i Lazić i Lorenzo koji grizu i ne štede se u odbrani. Opet, rezervna petorka ima Dženkinsa, Pantera, Davidovca s polja a pod košem Kuridžu i Gista. Jeste tu Štimac u sekundarnoj petorci kao loš defanzivac ali napadačkom produkcijom i energijom on nadoknađuje lošu odbranu. 

Na drugom kraju parketa Zvezda ima veliku raznovrsnost. Može da uništi protivnike preko bekovske linije, može preko centarske a može i kombinovano. Sve zavisi od toga kako rival igra. Najvažnije od svega ima Dragana Šakotu koji sjajno reaguje i sve mane rivala prepoznaje. 

Do kraja sezone je jako mnogo ali Zvezda je sigurno u TOP8 za Evroligu. Sada slijede utakmice kod Asvela te domaće sa Žalgirisom i Albom. Jeste da na papiru ovo djeluje kao tri ''lagane'' pobjee ali neće biti tako. Pogotovo ne u gostima kod Asvela. No, Zvezda ako veže ove tri pobjede, imala bi 11-9 skor. Bili bi u tom omentu sigurno u TOP8 ali bi pred sobom imali težak raspored. No, sa ovakvim timom i trenerom, nije ništa nemoguće.

Puno je posla pred Šakotom još. Pogotovo oko motivisanja ekipe u ABA ligi i prije svega osiguravanja ulaska u plej of. U tom plej ofu Zvezda hoće biti najveći favorit radi tima i trenera jer tada motivacije neće ni igračima faliti sigurno. U El će se sigurno do kraja za TOP8 Boriti. No, kako god bilo, u ovom trenutku se može reći da Zvezda živi pravu revoluciju u režiji revolucionara Dragana Šakote.


22 .kolo ABA liga
Koper Primorska : Igokea
Cibona : Partizan NIS
Mega Bemax : Mornar
Krka : Cedevita Olimpija
Budućnost VOLI : FMP
Crvena zvezda MTS : Zadar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Partizan NIS 20 16 4 36
2 Budućnost VOLI 21 15 6 36
3 Crvena zvezda MTS 21 14 7 35
4 Cedevita Olimpija 21 13 8 34
5 Mornar 20 13 7 33
6 Koper Primorska 21 12 9 33
7 FMP 21 10 11 31
8 Igokea 21 7 14 28
9 Cibona 21 7 14 28
10 Zadar 21 6 15 27
11 Mega Bemax 21 6 15 27
12 Krka 21 6 15 27