XS
SM
MD
LG

Voli manji bodžet

Podgorica, (MINA) – Budžet Budućnost Volija za narednu sezonu biće manji za 25 odsto, ali će ambisije ostati visoke u ABA ligi i Eurokupu, kazao je predsjednik podgoričkog košarkaškog kluba Dragan Bokan.

On je najavio mogućnost ABA liga na početku bude organizovana po turnirskom principu – sa većim brojem kola odigranim u jednom gradu.

“Mislim da će jedan dio od starta, na primjer prvih šest kola, biti odigran turnirski. Laktaši su se već prijavili, da to organizuju. Mi smo se prijavili da možda budemo domaćini drugog turnira, da probamo da prvi krug ligaškog dijela sezone odigramo na taj način. To je naravno sve nezvanično, na nivou komunikacije između klubova”, rekao je Bokan na konferenciji za novinare.

On je kazao da ga brine jako loša komunikacija između klubova, navodeći da ješ nije preregistrovana liga.

„Postajemo taoci sukoba Crvene zvezde i Partizana, koji datira još od prošle sezone. Zaista, vidim da nema neke veće komunikacije među klubovima, po prvi put. Nijesmo u stanju da preregistrujemo ABA ligu, da otvorimo vrata sponzorima i partnerima, koji će obezbijediti stabilno funkcionisanja i u ABA i u ABA 2. Apelujem na sve klubove i predsjednike klubova, sve one koji pomažu svaki klub u regionu, da učine sve, da reorganizujemo ligu i da krenemo čvrsto dalje“, rekao je Bokan.

On je kazao da je podgorički klub morao da smanji budžet ove sezone, ali da će i ove sezone imati jako dobar tim, koji može pobjeđivati i evroligaše.

„Spremni smo za Eurokup, koji će biti jak i gdje ćemo, nadam se, igrati veću ulogu. Cilj nam je da prođemo i prvu i drugu grupu. Kao klub obezbijedili smo novac da tokom sezone reagujemo. Osnovna stvar je, da li će ABA krenuti u predviđenom roku“, rekao je Bokan.

On je kazao da je plan i cil da Budućnost ponovo bude na nivou četiri tima u ABA ligi.

„Sa te pozicije, kao i uvijek, čekamo šansu, da iznenadimo klubove sa većim budžetima od našeg. Nadamo se da će se završnica sezone 2020-21 igrati pred publikom, da ćemo se do tada vratiti u normalu. Bitno je da imamo stabilnu finansijsku situaciju, obezbijedili smo novac za prvu polusezonu. Vidjećemo kako će se razvijati situacija sa pandemijom. Niko na svijetu ne postoji ko može sa sigurnošću da kaže u ovoj situaciji, kako će se odvijati bilo koje takmičenje“, reko je Bokan.

Prema njegovim riječima, Budućnost Voli je jako stabilan klub, koji ne duguje ni cent igračima.

„Ispoštovane su sve obaveze iz prethodne sezone. Žao nam je što smo zbog korona virusa zaokružili ugovore sa igračima na 80 procenata. Svi u timu i svi oni oko tima su testirani na korona virus, svi su negativni. Napravili smo pravilnik ponašanja tokom pandemije korona virusa, kako će klub i tim funkcionisati. Biće izolovani, imaće precizno kretanje i njih i porodica, da bi održali klub tokom sezone“, rekao je Bokan.

Trener Petar Mijović kazao je da ekipa u čudnim okolnostima počinje sa pripremama.

„Pokušaćemo da se spremimo za izazovnu sezonu, sa dosta imperativa. Nadam se da će biti uspješna, da potvrdimo kvalitet, da potvrdimo dobar plasman iz prethodne sezone. I da potvrdimo ono što je činjenica, da nam je organizaciono i u svim segmentima mjesto u vrhu ABA lige“, rekao je Mijović.

On je najavio da Budućnost počinje sa treninzima u dvorani Verde i da vjerujem da će brzo biti kompletni.

“Već od četvrtka nam stižu Edžim i Von. Apić je tu od prvog dana. Poseban kvalitet vidim u domaćim igračima, koji su produžili ugovore. Igračima sam kazao na sastanu da već imamo nesumnjiv kvalitet. Siguran sam da ćemo među domaćim igračima imati možda i najbolje pojačanje. Očekujem među igračima koji imaju ozbiljne kvalitete, da budu nosioci ovog projekta u narednim sezonama“, rekao je Mijović.

Govoreći o planovima tokom priprema, Mijović je kazao da je je bilo planirano da poslije uvodnog dijela u Podgorici otputuju u Sloveniju i igraju protiv Himkija, Pariza, Virtusa, Heliosa.

„Zbog cijele situacije to nije opcija. Biće problem organizacija jakih mečeva, ali manjak kvalitetnih mečeva na pripremama ne može biti alibi za bilo šta. Svi u regionu smo u istom problemu“, kazao je Mijović.

Prema njegovim riječima, bez obzira na budžete Partizan, Cedevita Olimpija i Zvezda prave jake timove.

„Naš budžet je nešto manji, ali mi imamo obavezu da napanemo pobjedu u svim mečevima. Da maksimalno posvećenim radom dovedemo sebe u situaciju da pobjeđujemo do kraja. Uz primarni cilj plasmana među četiri, i da se pokušamo boriti za titulu. Sa pristupom da pokušamo da dođemo do trijumfa u svakom narednom meču, možemo doći do ostvarenja dugoročnih ciljeva. Moram naglasiti da su momci došli u izuzetnom stanju na početak priprema. Svi su nakon 5. jula bili u ozbiljnom trenažnom procesu individualno“, rekao je Mijović.

 


22 .kolo ABA liga
Koper Primorska : Igokea
Cibona : Partizan NIS
Mega Bemax : Mornar
Krka : Cedevita Olimpija
Budućnost VOLI : FMP
Crvena zvezda MTS : Zadar
Konačna tabela
Poz Tim UT PB PR BOD
1 Partizan NIS 20 16 4 36
2 Budućnost VOLI 21 15 6 36
3 Crvena zvezda MTS 21 14 7 35
4 Cedevita Olimpija 21 13 8 34
5 Mornar 20 13 7 33
6 Koper Primorska 21 12 9 33
7 FMP 21 10 11 31
8 Igokea 21 7 14 28
9 Cibona 21 7 14 28
10 Zadar 21 6 15 27
11 Mega Bemax 21 6 15 27
12 Krka 21 6 15 27