XS
SM
MD
LG

Štilić presudio Tuzli

 

Fudbaleri Željezničara u završnu fazu prvenstva krenut će sa drugog mjesta na tabeli nakon što su večeras sa 1:0 savladali Tuzla Siti u susretu 22. kola Premijer lige BiH.

 Plavi su nakon tri mjeseca igrali utakmicu na Grbavici, a stadion je bio jako dobro ispunjen i podrška navijača nije izostajala od prve do posljednje minute. Takav je ambijent domaćima jako odgovarao, te su oni svoj stil igre nametnuli od samog početka utakmice. 

Pravih prilika pred golom Nevresa Fejzića nije bilo, ali redali su se ozbiljni napadi gdje je nedostajala samo malo bolja završnica da Željezničar dođe do vodstva. Štilić je kreirao nekoliko prilika svojim saigračima, a gol gostiju najčešće je testirao Mladen Veselinović, koji je u više navrata šutirao previše mlako da bi savladao Fejzića.

Narednu priliku za Željezničar imao je Aleksandar Kosorić, koji je iz sjajne pozicije jako loše šutirao i upropastio je dobru šansu da donese svom timu vodstvo. Željezničar je stvorio još nekoliko polušansi, ali je tempo njegove igre blago opao u finišu prvog dijela.

I pored toga, Željezničar je dominaciju prenio i u nastavak susreta, a već u 50. minuti, meč je efektivno bio riješen. Dubinsku loptu ka Ramoviću pogrešno procjenjuje Ivan Kostić. Dozvoljava fudbaleru domaćih da mu pobjegne i onda ga ruši u gol prilici startom s leđa, iako je bio svjestan da već ima žuti karton. Sudija Topalović nije imao izbora, dao mu je drugi žuti karton i isključio ga, a Željezničar je dobio priliku da zaprijeti iz slobodnog udarca. 

Semir Štilić je majstorski pogodio za 1:0, a domaći su nakon toga bili jako blizu osvajanja punog plijena i zadržavanja koraka za najvećim rivalom Sarajevom.


Imao je Željezničar priliku da već u narednim minutama udvostruči svoju prednost, ali spetljao se još jednom pred golom protivnika Mladen Veselinović. Elvir Baljić je regovao uvođenjem u igru Dženisa Beganovića umjesto Filipa Arežine i u značajnoj mjeri je popravio krvnu sliku svoje ekipe koja je dotad djelovala jako loše. 

Upravo je Beganović pripremio solidnu šansu Voji Ubiparipu, koji glavom nije šutirao previše dobro i Kjosevski je bez problema odbranio njegov pokušaj. Željezničar je imao još nekoliko prilika za povećanje prednosti, a najbliže golu bili su Kosorić koji je loše šutirao nakon prekida, te u dva navrata Mladen Veselinović koji je oba puta šutirao jako loše, što je značajno iznerviralo trenera Željezničara Amara Osima.

U 78. minuti, Ivan Lendrić propušta istinski zicer. Nukić je uklizao i izbacio loptu, koja dolazi do napadača Željezničara. Bila je to mat pozicija, ali njegov udarac brani Fejzić.

U 85. minuti, gosti su tražili jedanaesterac nakon klizećeg starta nad Crnkićem u kaznenom prostoru Željezničara, ali sudija Sabrija Topalović je pokazao da se igra nastavi. 

Do kraja susreta, većih uzbuđenja nije bilo, a iako je Željezničar tokom njenog većeg dijela bio dominantan tim, ekipu Amara Osima definitivno će zabrinuti nonšalantna igra nakon crvenog kartona za Tuzla City.

FK Željezničar - FK Tuzla Siti 1:0
Stadion: Grbavica.
Gledalaca: 7000
Sudija: Topalović Sabrija (Zenica).
Strijelci: 1:0 - Štilić (50)
Žuti kartoni: Stevanović, Alispahić (Željezničar), Crnkić (Tuzla City)
Crveni kartoni: Kostić (Tuzla City) - 50

FK Željezničar: Kjosevski; Stevanović, Ikić, Kosorić, Pavić; Sadiković (67. Bojo), Alispahić, Štilić (90+2. Jamak), Ramović, Veselinović (75. Zajmović), Lendrić. Trener: Amar Osim.

FK Tuzla City: Fejzić (83. Muminović) Nukić, Kostić, Morris, Leković; Hadžanović, Hasanović, Arežina, (51. Beganović) Šarčević, Kulović (76. Crnkić), Ubiparip. Trener: Elvir Baljić.


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8