XS
SM
MD
LG

Košarka u doba koronavirusa: Počinje Prva liga Republike Srpske, Slavija gleda ka gornjem dijelu tabele

Foto/ Miroslav Tanasković

Prva liga Republike Srpske u košarci poslije gotovo sedam mjeseci pauze ponovo će se zaigrati na parketima širom Republike Srpske. Biće to zasigurno specifični uslovi, bez publike, u praznim dvoranama gdje odzvanja svaki korak i šut ka košu i to je nešto na šta će se ekipe morati navići. Ipak, svi su složni, bitno je da se počinje igrati, a vremenom će stvari polako da se vraćaju u neku novu normalnost.

Slavija iz Istočnog Sarajeva u novu sezonu ulazi sa željom da se bude tu negdje oko granice plej ofa, u vrhu tabele. Ponovo Sokolovi imaju jednu mladu ekipu, sa tek nekoliko iskusnijih košarkaša, a sa klupe je ostao da ih predvodi Aleksandar Damjanović.

- Krećemo sa dva gostovanja, prva komšijski derbi sa Sokocem. Ovo je ekipa koja je i dalje prilično mlada. Koristiće nam iskustvo Darka Damjanovića, koji ima dosta sezona iza sebe, prvoligaških. I on će pomoći momcima u smisliu samopouzdanja, savjeta i da ih podigne na viši nivo. Ostaje nam sportski žal za prošlom sezonom. Bili smo u solidnoj poziciji da dokopamo plej ofa. Ja se nadam da ćemo ove sezone uspjeti ostvariti sličan rezultat. Međutim, teško je nešto prognozirati više, ali mi ćemo uraditi sve što je do nas da ostvarimo što bolji rezultat. Ja se nadam plej ofu, pa vidjećemo. Ne bih se usudio puno prognozirati dok ne počne, rekao je na početku razgovora za naš portal Aleksandar Damjanović.

Pripreme su odrađene u specifičnim okolnostima, kombinovao se rad na pomoćnom terenu FK Slavija, kao i u dvorani. Urađeno je koliko se moglo uraditi, a pripremne utakmice su pokazale kakvo je stanje ekipe.

- Što se tiče samih priprema, poznati su uslovi u kojima su one održavane. Malo smo kasnije krenuli, ali pokušali smo da u tom periodu koji smo imali odradimo maksimalno za ovakve uslove. Odigrali smo 5-6 utakmica, bilo je dobrih i loših stvari, gdje smo vidjeli na čemu smo. Koliko-toliko dočekujemo spremni početak sezone u subotu. Mislim da smo u ovakvim uslovima odradili maksimalno.

Višemjesečna pauza bez košarke i utakmica sigurno je ostavila traga na igračima.

- Ostavilo je dosta traga na njima. Nemogućnost treniranja, timskog, imali su neki individualni rad. Ali, prevelika je to pauza bez košarke tako da je ostavilo popriličnog traga i to će se odraziti na igru u prvom dijelu sezone. Biće potrebno vremena da se igrači vrate i fizički i psihički na teren. Bez obzira što su pripreme krenule, ali posljedice će se ogledati na tereun. Šta je tu je, to ne možemo mijenjati, ali trudićemo se da sve te nedostatke koji proističu iz pauze pokušamo kompenzirati na terenu, pa vidjećemo kako će to izgledati na terenu.

U novu sezonu Slavija će ući jača za povratnike, iskusnog Darka Damjanovića, koji ima i internacionalno iskustvo iz Francuske, te mlađeg Filipa Njegovanovića, koji se u Slaviju vratio nakon što je neko vrijeme proveo u Igokei, Vogošći i sarajevskoj Bosni.

- Darko i Filip su nas pojačali. Nadodati su na postojeći roster iz prošle sezone. Zadržali smo sve momke koji su tu bili. Popunjeniji smo na svim pozicijama, imamo veći izbor igrača i to će nam biti dodatni stimulans za dalje. Dobro su se uklopili. Šutimo, radimo i nadamo se najboljem. Generalno sam zadovoljan radom, momci su vrijedni, pokušavaju dati svoj maksimum. Ne uspijemo svaki put, ali znamo da se rad može poboljšati i da je to na zadovoljavajućem nivou.

Damjanović smatra da će Prva liga Republike Srpske ove sezone biti jača nego prošle godine.

- Po informacijama koje ja imam dosta ekipa se pojačalo, prilično. Imamo i neke nove ekipe. Neke ekipe su najavile ambicije za ulazak u viši rang i ja očekujem da će liga biti jača nego prošle sezone. Očekujem dobru borbu na terenu, biće dosta ujednačenih ekipa i dosta neizvjesnosti. Kažem, ne bih se usudio prognozirati dok ne prođe nekoliko kola da vidimo kakve su ekipe. Baš je neizvjesno, teško za prognozu jer ne znamo šta možemo oečkivati. Koronavirus otežava rad na treninzima, organizaciju utakmica, ne znam šta će se dešavati. Prazne dvorane, nije to ta košarkaška atmosfera. Onda mogućnost zaraze stalno postoji, nikada se ne zna kako će to izgledati, odgode utakmica, sve će to sigurno da se odrazi na sam rezultat bez obzira kakav kvalitet bio i o kakvoj se ekipi radilo. Ko to uspije da iskompenzuje na pravi način, taj će na kraju i uspjeti da ispuni svoje ciljeve, dakle neće samo sportski aspekt odlučivati na parketu.

Prvu utakmicu Slavija igra u subotu na Sokocu protiv Sokoca, a nakon toga Sokolovima slijedi gostovanje kod Budućnosti u Bijeljini.


22 .kolo Prva liga RS
Budućnost BN 72 : 81 Sokolac
Radnik BN Basket 55 : 59 Slavija
Prijedor Spartak 74 : 64 Sutjeska
Student Igokea 76 : 68 Drina Princip
Sloboda 73 76 : 75 Mladost Buldogs
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Radnik BN Basket 20 15 5 35
2 Budućnost BN 20 14 6 34
3 Drina Princip 20 13 7 33
4 Slavija 20 11 9 31
5 Rogatica 20 10 10 30
6 Student Igokea 20 10 10 30
7 Prijedor Spartak 20 10 10 30
8 Sokolac 20 10 10 30
9 Sutjeska 20 9 11 29
10 Mladost Buldogs 20 6 14 26
11 Sloboda 73 20 2 18 22