XS
SM
MD
LG

Lokomotivina petarda odjeknula Živinicama

ŽFK Lokomotiva Brčko

Na gradskom stadionu u Živinicama u utakmici desetog kola Premijer ženske lige Bosne i Hercegovine, fudbalerke Lokomotive iz Brčkog upisale su novi trijumf, pošto su bile bolje od domaće Fortune ubjedljivim rezultatom 0:5 i tako stigle do šestog trijumfa ove sezone, a prvog međusobnog protiv kluba iz Živinica.

Bez obzira što su komšije, kada se nađu na suprotnim stranama u borbi za neki cilj, prijateljstvo i ostali maniri se zaborave pogotovo u fudbalu. Odličan meč odigrala je Lokomotiva i malo je toga što se može reći da im u ovoj utakmici nije polazilo za rukom.

Gošće su prvi put zaprijetile u devetom minutu, kada je Mešanović oprobala svoj udarac sa dvadesetak metara, međutim lopta je otišla pored gola. Šest minuta kasnije, Damjanović je ubacila jednu loptu u kazneni prostor, ali Faćić šutira glavom preko gola. U 17. minutu Mešanović fantastičnim pasom pronalazi Vujadin, no njen šut brani Trako. Ipak, kako je vrijeme odmicalo, naleti Lokosica bili su sve opasniji. Jedan takav se desio u 27. minutu kada je Džanić sjajnom dugom loptom pronašla Damjanović, a na nju neoprezno startuje Trako i glavna sutkinja pokazuje na kazneni udarac za Lokomotivu. Odgovornost je upravo preuzela napadačica Brčanskog tima i pogodila za vodstvo od 0:1.

Prvu priliku i jedinu u prvom poluvremenu Fortuna je imala preko Hasić, ali njen udarac je otišao daleko preko gola. Dobru igru Lokomotive u 32. minutu krunisala je Ajla Faćić, kada je nakon jedne ukradene lopte dobila pas u prostor od Smiljanić, pa napadačici gostujuće ekipe nije bilo teško da zatrese mrežu za 0:2. U 37. minutu već je bilo 0:3. Vasiljević je fenomenalnom dugom loptom pronašla Damjanović, a golgeterka Lokomotive ovakav poklon rado prihvaća i šalje loptu pored Trako za ubjedljivu prednost Lokosica. Do kraja prvog dijela igre viđena je još jedna lopta u mreži Fortune. Nakon centaršuta Vujadin u kaznenom prostoru bila je velika gužva, ali se najbolje snašla Džanić i ubacila loptu u gol za 0:4, što je i konačan rezultat nakon prvih 45. minuta.

Lokosice odličnom igrom razbile Fortunu

U nastavku, ista slika. Lokomotiva je očekivano imala terensku nadmoć i inicijativu, a Fortuna se organizovano branila, te pokušalava da uradi nešto više iz kontranapada. U 54. minutu nakon prekršaja Noćajević nad Faćić, slobodan udarac izvela je Vujadin, no lako je odbranila Trako. Dva minuta kasnije i Vasiljević je pokušala dobrim udarcem, ali nema promjene rezultata. U 68. minutu Smiljanić je nakon asistencije Faćić šutirala dobro sa 20 metara, međutim Trako ponovo brani. U 71. minutu Lokosice su ukrale jednu loptu na sredini terena, a Damjanović je vidjela bijeg Vujadin, koja se malo i poigrala sa odbranom Fortune i postigla odličan pogodak za 0:5.

- Cijelu sedmicu smo radile i poduzele sve kako bi u ovu utakmicu ušle spremne i na kraju mogu reći da smo zasluženo pobjedile i naš trud, rad i zalagnje na terenu se isplatio. Moramo biti prezadovoljni i ovu utakmicu što prije zaboraviti i okrenuti se posljednjem izazovu koji nas očekuje u ovoj polusezoni, kada na domaćem terenu čekamo ekipu SFK 2000 Sarajevo, rekla je Marija Damjanović, dvostruki strijelac na utakmici.

ŽFK Fortuna Živinice - ŽFK Lokomotiva Brčko 0:5 (0:4).
Stadion: Gradski u Živinicama.
Gledalaca: 0.
Glavni sudija: Almasa Hodžić (Breza).
Pomoćnici: Nejra Ališpago (Sarajevo), Nevena Marković (Šekovići).
Žuti kartoni: Fortuna (Handžić, Karić).
Crveni karton: Nermin Karić u 33. minutu (Fortuna Živinice).

Fortuna: Trako, Handžić, Hamzić, Oštraković, Selimović, Hodžić, Žunić, Pejić, Durić, Noćajević, Hasić.

Trener: Nermin Karić.

Lokomotiva: Todorić, Džanić, Zukić, Mešanović (od 73. Dabić), Trujić, Vujadin, Smiljanić (od 88. Vidović), Vasiljević, Crnobrnja, Faćić (od 88. Šećić), Damjanović (od 88. Gavrić). 

Trener: Milorad Ilišković.

Igračica utakmice: Marija Damjanović (Lokomotiva Brčko).


Iskra 0 : 2 Emina
SFK 2000 10 : 0 Radnik Bumerang
Fortuna 0 : 5 Lokomotiva
Modriča 1 : 1 Banja Luka
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 10 9 1 0 28
2 Emina 10 7 1 2 22
3 Lokomotiva 10 6 1 3 19
4 Radnik Bumerang 10 6 0 4 18
5 Iskra 10 5 1 4 16
6 Banja Luka 10 2 1 7 7
7 Fortuna 10 1 2 7 5
8 Modriča 10 0 1 9 1