XS
SM
MD
LG

Golgeter kakvog region nema!

Nemanja Bilbija

Nemanja Bilbija nemilice rešeta mreže premijerligaša u dresu Zrinjskog. Banjalučanin odeven u odoru mostarskih "plemića" u 52. gradskom derbiju protiv Veleža postigao je het-trik, peti u karijeri na terenima elitnog takmičenja "Dejtonske zemlje", a četvrti u "dresu s crvenom lentom". Na taj način nekadašnji vunderkind banjalučkog Borca i najbolji fudbaler Republike Srpske iz 2009. godine sam je pobedio "rođene". - Bilbija je s jednim treningom i jednom zdravom nogom pobedio Velež - rekao je Mladen Žižović, trener Zrinjskog.

Njegov kolega na klupi Veleža Feđa Dudić je istakao: - Mi smo igrali, stvarali šanse, a Zrinjski je davao golove, tačnije Bilbija!

Bilbija je golovima protiv "rođenih" izbio na treće mesto najboljih strelaca Zrinjskog svih vremena sa 57 pogodaka, jednim više od Marija Ivankovića koji ima 56, dok je na prvom mestu Krešimir Kordić sa 75 golova. Ukoliko ovim tempom nastavi da rešeta mreže Nemanja bi mogao da se približi, pa i prestigne naj-strelca Mostaraca. Osim toga u dosadašnjih 13 kola postigao je sedam golova i prvo mesto na listi strelaca u sezoni 2020/21. deli sa ofanzivcem Sarajeva Benjaminom Tatarom. 

Sigurno je da golovi obraduju svakog napadača, a meni su ovi protiv Veleža posebni, pamtiću ih dugo. Znate, nije to obična utakmica, to je gradski, mostarski derbi u kojem nema improvizacije - počeo je priču Nemanja Bilbija. Mnogi su skloni konstataciji da se radi o jednom od najboljih napadača u istoriji ujedinjene Premijer lige BiH od jeseni 2002. godine, ali i golgeteru kojeg nema u širem regionu: Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji… Naizgled sitan, ali žilav i čvrst, nizak, a dinamitan i skočan, Nemanja Bilbija trese mreže čim pre stigne: glavom, levom jačom i desnom slabijom nogom, kukom, grudima, ramenima, leđima… Moderan prototip ubojitog strelca! Ni mnogo veći i slavniji klubovi iz regiona u svojim redovima nemaju takvog "mister gola" koji najviše podseća na slavne dane Darka Pančeva u dresu Crvene zvezde. Čim dobije loptu u šesnaestercu - mreža rivala se trese!

- Lepo je to poređenje s Pančevom, ipak, on je bio zlatna kopačka Evrope. Hvala vam na tome - skroman je, kao i uvek, Nemanja Bilbija. Grmečki fudbalski gen nasledio je od neustrašivog i neprelaznog oca Milorada, nekadašnjeg sjajnog defanzivca Banjalučana čiji su koreni iz Sanskog Mosta kao i Nikice Milinkovića, oca braće Milinković-Savić, Sergeja i Vanje.

- Ima nešto u tom Podgrmeču - okrenuo je na šalu golgeter Zrinjskog, a potom dodao: Nadam se da ću nastaviti u ovom ritmu, da će golgeterski niz da bude nastavljen već u sredu kada igramo zaostalu utakmicu, hercegovački derbi protiv Širokog Brijega. Verujem da ćemo se vrlo brzo vratiti u vrh tabele, gde nam je, po kvalitetu, i mesto u Premijer ligi BiH.

U derbiju protiv Željezničara na Grbavici prošle srede, takođe u zaostalom meču, i te kako je bio primetan izostanak Bilbije, Zrinjski je prosto hendikepiran kada ne igra Banjalučanin, oštrica napada "plemića" je otupljena, Miloš Filipović, Ognjen Todorović i Mario Tičinović su ubacivali lopte, ali nije bilo nikoga da ih pospremi u mrežu Želje. Tačnije, nije bilo Bilbije! Mučila ga je povreda kolena zbog koje je protiv Veleža nosio trake i stisnuo zube.

- Fudbal je ekipni sport i nema mesta individualizmu. Kao ekipa smo uigrani, dugo smo zajedno, poznajemo se odlično, a lopte saigrača "imaju oči", tačno znaju gde stojim, šta mogu da uradim i gađaju me… Videlo se to jako dobro protiv Veleža. Nisam opterećen rekordima i brojkama, ali je lepo kada posle gradskog derbija saznate šta ste sve nadmašili, i koga, a šta je ispred vas. Ja to sve zovem motivima - rekao je na kraju Nemanja Bilbija, najbolji strelac Zrinjskog.
Ipak,svi parametri Nemanje Bilbije nisu dovoljni argumenti za selektora BiH Dušana Bajevića da ga stavi na spisak reprezentativaca iako za novembarske mečeve računa čak na 32 fudbalera… 

Treći najbolji u istoriji

Nemanja Bilbija je treći najbolji strelac Premijer lige BiH svih vremena, a het-trikom u gradskom derbiju s Veležom (3:1) stigao je do ukupne cifre od 80 golova u elitnom takmičenju. Pre dresa mostarskog kluba igrao je još za matični Borac i Sarajevo i jedan je od najtrofejnijih fudbalera u istoriji Premijer lige.
Na prvom mestu najboljih strelaca svih vremena nalazi se naturalizovani Brazilac iz Širokog Brijega Vagner Santos Lago Bajano sa 125 pogodaka, drugi je bivši napadač Modriča Maksime, Zrinjskog, Željezničara, Čelika i Borca Stevo Nikolić koji je stao na brojki 94, dok je 14 koraka iza njega Nemanja Bilbija… 


Dva puta četiri gola

Nemanja Bilbija je u dosadašnjoj karijeri dva puta postigao po četiri gola u premijerligaškim duelima. Prvi put u dresu Borca upravo protiv sadašnjeg kluba u pobedi 5:1 na Gradskom stadionu u Banjaluci, 31. marta 2013. godine. Drugi put ovaj podvig je ponovio u dresu Zrinjskog, 29. avgusta 2018. godine u pobedi (5:2) protiv Zvijezde-09 iz Etno sela Stanišići na meču odigranom u Mostaru.

Autor je i tri het-trika. Prvi je upisao 26. avgusta 2018. godine na gostovanju u Vitezu protiv istoimenog protivnika (3:2), drugi 27. oktobra 2018. u duelu protiv Zeničkog Čelika (3:0) na meču odigranom u Mostaru i treći u minulu subotu u gradskom derbiju sa Veležom (3:1).

Sportski Žurnal


Željezničar 3 : 0 Krupa
Tuzla City 1 : 2 Zrinjski
Sloboda 0 : 0 Borac
Mladost 0 : 1 Velež
Radnik 0 : 2 Široki Brijeg
Olimpik 0 : 3 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 33 21 4 8 67
2 Sarajevo 33 18 11 4 65
3 Velež 33 16 13 4 61
4 Zrinjski 33 18 5 10 59
5 Široki Brijeg 33 17 8 8 59
6 Tuzla City 33 13 9 11 48
7 Željezničar 33 12 8 13 44
8 Sloboda 33 10 7 16 37
9 Mladost 33 8 6 19 30
10 Krupa 33 7 7 19 28
11 Radnik 33 5 10 18 25
12 Olimpik 33 7 4 22 25