XS
SM
MD
LG

Izbor selektora odložen, Petev pred inauguracijom

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ni na današnjoj sjednici Izvršnog odbora nije dobila novog selektora A reprezentacije, već je to pitanje pomjereno za 4. januar, pa će tako BiH bez selektora ući u novu godinu.

Sama sjednica Izvršnog odbora kasnila je više od pola sata, jer je pred nju sastanak imala petočlana komisija za imenovanje selektora, a koju čine predsjednik u tehničkom mandatu, Elvedin Begić, potpredsjednici Milorad Sofrenić i Ivan Beus, te predsjednici entitetskih saveza, Vico Zeljković i Irfan Durić.

Oni su dobili na uvid kompletne izvještaje Emira Spahića i Zvjezdana Misimovića, a podsjećamo da su oni bili u obavezi da razgovaraju sa svim kandidatima za izbor novog selektora. Emir Spahić se, podsjećamo, ni prošle sedmice nije pojavio, a to je pravdano privatnim razlozima, dok ovaj put Misimović nije ni doputovao iz Minhena u Sarajevo. Kada je komisija pogledala kompletne izvještaje, zaključeno je da bi se sjednica o izboru novog selektora trebala prolongirati za 4. januar.

Oni su to saopštili Izvršnom odboru, te je tako i današnja epizoda izbora novog selektora BiH završena.

Šta se dešava u međuvremenu? Gotovo izvjesno je da će novi selektor Bosne i Hercegovine biti Bugarin, Ivajlo Petev. Praktično, kandidat kojeg zagovara Zvjezdan Misimović je u prednosti u odnosu Sergeja Barbareza time što, za početak, ispunjava stavke iz Savezovog pravilnika o izboru novog selektora. Legendarni bosanskohercegovački fudbaler, Sergej Barbarez, koji se od završetka igračke karijere, sada već davne 2008. godine, nije bavio fudbalom, niti je ostao u trenerskim vodama, ne ispunjava detalje iz pravilnika N/FS Bosne i Hercegovine. Automatski, iako bi ga mnogi rado vidjeli na kormilu reprezentacije BiH, to ga isključuje iz trke za selektora.

Tako bi, po svemu sudeći, u naredni ponedjeljak samo trebalo da se inauguriše Ivajlo Petev za novog selektora.