XS
SM
MD
LG

Najava NFL plej ofa

Foto: Fox Bussines

Regularni dio u NFL-u je iza nas. Poznato je 14 ekipa koje će ići u plej of a za vikend počinje takozvana ''Vajld Kard'' runda u kojoj će ove godine biti ukupno 12 a ne osam ekipa kao do sada.

AFC KONFERENCIJA

U AFC konferenciji, Knazas Čifsi su završili kao prvoplasirani. Samim tim, Kanzas je slobodan u prvoj rundi i neće imati protivnika.

Rival u polufinalu konferencije, biće im pobjednik duela Tenesija i Baltimora. Tenesi je završio kao četvrti a Baltimor kao peti. Tenesi tokom 60-ih ima dvije titule prvaka ali u AFL-u. Inače, tek 1970. godine su se AFL i NFL ujedinili a do tada su bili različiti sisttemi. Tajtansi su bili bez plej ofa od 2008. pa do 2017. godine a ovo će im biti treći plej of u poslednje četiri godine. Što se tiče Baltimora, oni imaju dvije titule ali su one novijeg datuma. Prvu su uzeli 2000. godine a drugu 2012. godine. Dueli Tajtansa i Rejvensa su obično veoma zanimljivi a na poslednjih devet mečeva, pet puta su slavili gosti. Samim tim, Rejvensi imaju razloga za optimizam. Duel između ova dva tima na programu je u subotu u 19.

U donjem dijelu AFC-a sastaju se Bafalo i Indijanapolis a njihov duel na programu je u nedelju u 19h. Bilsi su završili kao drugi dok su Klotsi u poslednjem kolu kao sedmi ušli u plej of. Bilsi su dva puta osvojili titulu a to su uradili dvije godine zaredom ali za vrijeme AFL-a. Prvu 1964. a drugu 1965. godine. Prošle godine su takođe došli do ove faze a eliminisao ih je Hjuston. Sada ekipa trenera Mekdermota želi svakako više. Protiv Koltsa će biti favoriti. Koltsi su ukupno pet titula osvojili s tim da su dvije uzeli od ujedinjenja AFL-a i NFL-a a tri prije toga. Dueli ovih timova su neizvjesni i obično odbrane presude. Poslednja dva meča na svom terenu, Bilsi su dobili a isto se očekuje i sada.

Vjerovatno i derbi AFC-a u Vajld Kard rundi odigraće u noći sa nedelje na ponedeljak Pitsburg i Klivlend. Ova dva tima su ove sezone odigrali dva meča. Prvi su Stilersi sigurno dobili dok su Brounsi dobili drugi meč i to proteklog vikenda a tom pobjedom su i ušli u plej of. Stilersi su osvojili ukupno šest titula prvaka a poslednju prije 12 godina. Imali su tri godine bez plej ofa ali sada su opet tu. Klivlend je napravio mnogo veću pauzu jer im je ovo prvi plej of nakon 18 godina. Ekipa trenera Stefanskog igra sjajno i pored povrede Bekhama. Mejfild igra sjajno a prate ga i Čub i Parki na sjajan način. Sigurno da je ovo meč koji ne treba propustiti. Stilersi su kvalitetniji i iskusniji ali Klivlend će iskoristiti i promil šanse ako im se ukaže.

NFC KONFERENCIJA

Grin Bej Pekersi završili su kao prvi u ovoj konferenciji i oni su slobodni u prvoj rundi a rivali u drugom kolu biće im pobjednik duela Vašingtona i Tampa Beja.

Vašington se okoristio time što mu je divizija bila izuzetno loša te su sa samo šest pobjeda došli do titule u istoj i četvrtog mjesta. Ovo im je prvi plej of nakon pet godina a inače imaju pet titula, od čega tri otkako postoji NFL u današnjem obliku. Tampa je sastavila izuzetno potentnu ofanzivnu liniju ali nisu baš blistali u regularnom dijelu sezone. Ipak, izborili su prvi put plej of nakon 13 godina a prije 18 godina bili su i šampioni. Poslednja četiri susreta Vašington je dobio i to tri zaredom u gostima. Tampa je poslednji meč dobila prije šest godina. Pa ipak, Bakenirsi su favoriti u ovom susretu jer su neupitno sa većim ofanzivnim potencijalom. Meč je na programu u noći sa subote na nedelju u 2:15h.

U donjem dijelu sastaju se Nju Orleans Seintsi te Čikago Birsi. Seintsi su odigrali odličnu sezonu te su završili kao drugi. Seintsi su bili šampioni 2009. godine a poslednje četiri sezone igrali su u plej ofu. Birsi su osvojili devet titula ali samo jednu od stvaranja današnjeg NFL-a, odnosno od 1970. godine. Nju Orleans je veoma uspješan protiv Birsa i poslednji poraz doživjeli su 2008. godine a realno je i da nastave ovaj niz. Inače ovaj duel je na programu u nedelju od 22:40h.

Veoma interesantan meč biće u drugom duelu u donjem dijelu. Sijetl dočekuje Los Anđeles Remse. Sihoksi su osvojili titulu prije sedam godina. U poslednjih deset godina gotovo pa redovno igraju u plej ofu. Remsi su bili šampioni prije 21 godine. Od tada su doživjeli pad pa će im ovo bizi zek treći plej of u poslednjih 17 godina. U poslednja četiri duela ovih timova, pobjeđivali su domaći timovi. Teško je prognozirati šta će biti ovde s obzirom da Sijetl igra dosta dramatične mečeve ove sezone ali svakako su favoriti. Meč je na programu u subotu u 22:40h.