XS
SM
MD
LG

Reaktivirana Sloboda iz Grabovice kod Doboja

Ponovo na fudbalskoj mapi Republike Srpske će da egzistira Sloboda iz Grabovice. Klub je postojao prije više od decenije ali se zbog nedostatka finansija ugasio. Grupa entuzijasta odlučila je da ponovo pokrene rad kluba. Već od baredne sezone uključit če se u takmičenje Područne lige Doboj -Brod.

Fudbalski klub "Sloboda" osnovan je 1977. godine u blizini Doboja, u mjestu Grabovica. Tokom svog djelovanja i postojanja klub se takmičio u nižim ligama bivše Jugoslavije. Primarni ciljevi kluba nisu bili trofeji nego organizovanje kluba koji bi spojio dva okolna sela, Grabovicu i Stanove. Stadion je bio mjesto koje je okupljalo lokalno stanovništvo, igrače i sportske radnike. Ulaskom u novi milenijum, klub nije mogao da opstane. Pored velike volje i želje mještana, klub je ugašen. Stadion je služio za sve, osim za osnovnu namjenu. Svlačionice su ruinirane. Neku naznaku da je tu bio fudbalski teren predstavljaju dva gola, koja već dvije decenije odolijevaju zubu vremena. Grupa od dvadesetak entuzijasta, sa dugogodišnjom željom da nastave ovu fudbalsku tradiciju, je od februara počela sa pripremama za osnivanje kluba FK Sloboda „GS“ Grabovica sa sjedištem u Stanovima. Naoružani strpljenjem, znanjem, voljom i željom održali smo prije par dana Osnivačku sjednicu Kluba. Krećemo od samog početka. Bez svlačionica, terena i opreme. Sigurni smo da imamo igrače i trenera sa „B“ licencom Fudbalskog saveza Srbije. Za prvu pomoć pojedini klubovi sa regije grada Doboja ustupiće nam teren prilikom naših domaćih utakmica. Ova dva sela su mala ali se ponosimo sa dva rukometaša, Bosić Borisom i Đorđem. Trenutno su članovi RK „Gračanica“ iz Gračanice, koja se takmiči u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Prepoznatljivo ime je i Marijo Aladžić, igrač Futsal kluba Mostar Stari Grad Staklorad. Ipak, od svih sportista, posebno mjesto kod svih mještana zauzima košarkaš Ognjen Kuzmić, trenutno član KK Crvena zvezda.
Imamo ideju, volju i želju, da ovom spisku naših sportista pridodamo i jednog fudbalera. Svaki početak je težak ali mi vjerujemo da je sve moguće. U narednom periodu članovi kluba imaju u planu nekoliko bitnih aktivnosti, od kojih se kao najbitnija izdvaja osposobljavanje terena u Grabovici za takmičarske utakmice. Trenutno, epidemiološka situacija diktira organizaciju i dinamiku radova na samom stadionu FK Sloboda „GS“ Grabovica.