XS
SM
MD
LG

Marijana Šehovac čvrsto povezana sa Igmanom: Drugi klubovi mi ne mogu zamijeniti ono čega bih se odrekla odlaskom

Marijana Šehovac već godinama spada u red najboljih košarkašica Igmana iz Istočne Ilidže. Statističke kolone su joj značajno popunjene na svakoj utakmici, a svojim igrama je doprinjela da ekipa iz Istočnog Sarajeva i naredne godine nastupa u elitnom košarkaškom rangu Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za naš portal Marijana ističe da i pored činjenice da je obezbijeđen opstanak, utisak o sezoni je mogao biti i znatno bolji.

- Iako smo osigurali opstanak u Premijer ligi, ne možemo reći da smo zadovoljni sezonom koja je iza nas. Smatram da smo se trebali naći par mjesta više na tabeli. Imali smo nekoliko utakmica izgubljenih sa minimalnom razlikom, koje nismo smjeli ispustiti. Emotivno, mnogo iscpljujuća sezona, nadam se da će naredna biti dosta bolja, rekla je na početku našeg razgovora Marijana Šehovac, pa se nadovezala na svoj lični učinak.

- Bilo je dobrih i loših utakmica, ali mislim da sam svojom igrom ove sezone doprinjela ekipi više u odnosu na prethodnu.

Igman je bio hendikepiran ovu sezonu jer zbog pandemije koronavirusa klubovi nisu mogli da igraju u školskim dvoranama. Tako su trenirali u svojoj maloj školskoj dvorani u Kasindolu, ali umjesto u dvorani OŠ "Aleksa Šantić" u Vojkovićima svoje utakmice su odigravali na drugim mjestima, u drugim opštinama, pa čak i entitetu.

- Trenirati u maloj dvorani u Kasindolu  koja ne ispunjava uslove za seniorske utakmice a igrati svaku domaću utakmicu u drugoj dvorani, jedan je od problema sa kojim se susrećemo svake godine. Šalimo se na račun da smo imali više utakmica u SD“Obilićevo“ u Banjaluci nego u Istočnom Sarajevu. To što smo igrale u gradovima koji su nam poprilično blizu je čak i dobro, s obzirom na to da je muška seniorska ekipa  jednu „domaću“ utakmicu igrala čak i u Višegradu. Nove okolnosti izazvane COVID-om 19 su uticale na sve klubove u ligi, tako da smo se svi morali priviknuti na iste. Naredna sezona bi nam bila treća godina kako igramo Premijer ligu BiH, pa se nadamo malo većoj podršci od strane grada Istočno Sarajevo, koju i dostojno predstavljamo u elitnom takmičenju.

Marijana je dijete Igmana i čitavu svoju karijeru provela je u ovom klubu. S obzirom na to da pruža fantastične utakmice godinama, pravo je čudo da se nije obrela u nekom od vodećih klubova Bosne i Hercegovine ili regiona, ali ona nam govori i zbog čega je to tako.

- Tako je, svoje prve košarkaške korake sam naučila u Igmanu. Mnogo je lijepih uspomena koje me vežu za ovaj klub.
Bilo je poziva. Posljednja ponuda je bila od kluba koji igra WABA ligu. Međutim, sticajem okolnosti nisam otišla. U tom momentu sam bila završna godina fakulteta koji sam stavila kao pioritet i odlučila da ostanem u Sarajevu.  Ovdje sam na domaćem terenu, zadovoljna svim uslovima. Mislim da ono što nude drugi klubovi mi ne može zamijeniti ono čega bih se morala odreći odlaskom.

Paralelno sa igračkom karijerom, ali i svim privatnim obavezama i poslovima, Marijana je i trener u omladinskom pogonu Igmana, te mlađe naraštaje uči košarci.

- Možemo se pohvaliti velikim brojem članova u omladinskom pogodnu, što može malo koji klub u BiH. Dječaci, kojih je preko 60, su za sada dominantniji, međutim dosta je talentovanih djevojčica, tako da se ne brinemo za budućnost kluba. Polaznika škole košarke, i dječaka i djevojčica, je sve više. Sve selekcije su takmičarske, gdje svake sedmice igraju kako ligaške, tako i prijateljske utakmice. Takođe, muški seniorski sastav će naredne sezone  nastupati sa momcima iz kadetske i juniorske selekcije, gdje će se afirmisati kao igrači. Što se tiče ženske košarke, raspolažemo sa svim selekcijama. Ove godine pored takmičenja na nivou Republike Srpske, djevojke se takmiče i u ŽOL kao i Razvojnoj Ligi BiH. Što se tiče aktivnosti van BiH, zbog situacije sa COVID-om 19, nećemo biti u mogućnosti nastupati na turnirima u Francuskoj i Austriji kao prethodnih godina, pa je na ljeto  planiran odlazak na turnir u Kragujevac,  turnir „Ja sam košarkašica“ kao i na kamp “Srbija te zove 2021“, a nadamo se da će i ove godine djevojke dobiti pozive od selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine. Mlađe članice seniorskog tima su nastupale i za drugi klub, koji igra A1 ligu FBiH. Ove aktivnosti su od velikog značaja za njihov razvoj, obzirom da će i naredne sezone imati svoju ulogu u seniorskom timu.


26 .kolo Prvenstvo BiH
Play Off Ultra 58 : 83 Orlovi
Čelik 106 : 53 Igman
Brčanka 60 : 73 Leotar 03
Mladi Krajišnik 84 : 26 Rudar Sport
Feniks 122 : 39 Džamper
RMU Banovići 101 : 63 Jedinstvo Dženeks
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Orlovi 24 23 1 47
2 RMU Banovići 23 21 2 44
3 Feniks 24 19 5 43
4 Play Off Ultra 24 16 8 40
5 Čelik 24 16 8 40
6 Leotar 03 23 14 9 37
7 Mladi Krajišnik 24 13 11 37
8 Jedinstvo Dženeks 24 10 14 34
9 Brčanka 24 7 17 31
10 Džamper 24 6 18 30
11 Konjic 24 5 19 29
12 Igman 24 4 20 28
13 Rudar Sport 24 1 23 25