XS
SM
MD
LG

Krmpotić doveo Zvijezdu 09 do titule prvaka BiH: Digli smo se kao feniks i napravili fenomenalan rezultat

Juniori Zvijezde 09 osvojili su svoju prvu titulu prvaka Bosne i Hercegovine u juniorskoj konkurenciji. Ekipa iz Etno sela "Stanišić" završila je premijerligašku trku ispred tuzlanske Slobode, a na kraju je sve stalo u posljednju utakmicu sezone na gostovanju kod Veleža. Zvijezdi 09 je trebala pobjeda u Mostaru, do nje su i došli, te se okitili titulom prvaka Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za naš portal trener ove ekipe, Zlatko Krmpotić, govori o izuzetnom uspjehu, budućnosti ove ekipe, nastupu u Ligi prvaka, ali i njegovim ličnim planovima za dalje.

- Fenomenalni su utisci. Moramo biti prezadovoljni osvajanjem titule. Nemam šta na to da kažem više. Misli se polako sliježu, izlazi na površinu sada koliki je to rezultat da jedan klub poput nas osvoji titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Od kako se igra juniorska Premijer liga u ovakvom formatu, ovo je prvi put da jedan klub iz Republike Srpske osvoji titulu, a imate u konkurenciji takve velikane kao što su Sarajevo, Željezničar, Sloboda, Zrinjski, Borac. To je fenomenalno, počinje naš razgovor talentovani fudbalski stručnjak, Zlatko Krmpotić.

Mogla je Zvijezda 09 da napravi još veći uspjeh osvajanjem duple krune, ali su u finalu Kupa Bosne i Hercegovine poraženi od Zrinjskog. Ipak, Krmpotić je svjestan da je igranje na dva fronta preveliki zalogaj, te ne osjeća žal za gubljenjem tog trofeja.

- Ne osjećam žal, iskreno. Mnogo smo se potrošili i ne znam koliko je bilo realno da na oba fronta budemo prvi. Ja sam realan i znao sam i zimus da ćemo imati određen problem u jednom dijelu sezone. Dosta smo manevrisali, stigle su nas povrede, kartoni. Bio sam na žestokom trenerskom ispitu što se tiče mene, i ekipe naravno. Došli smo do finala, izbacili Borca i Olimpika i odigrali u finalu možda i najslabiju utakmicu od kako sam ja trener. Zrinjski je kvalitetom uz nas, imaju Bašića najboljeg mladog igrača Bosne i Hercegovine. Imaju 5-6 odličnih pojedinaca i ne osjećam neku žal jer smo izgubili od boljeg u tom trenutku. Na kraju smo bacili sve na prvenstvo i uspjeh je došao. Znam da u klubu, kod predsjednika, ostaje žal za duplom krunom, ali ne znam koliko je to realno.

Zvijezda 09 se jako brzo odvojila na tabeli sa Slobodom i još u jesenjem dijelu sezone znalo se da će između ove dvije ekipe da se traži prvak Bosne i Hercegovine. U proljećnom dijelu Zvijezda 09 uspjeva da se odlijepi i Slobodi na sedam bodova, djelovalo je kao gotovo, ali onda u finišu prvenstva ponovo drama.

- Bilo je uspona i padova. Ali to je normalno u ovakvom dugom i teškom prvenstvu. Igrali smo sa Radnikom 1:1, gdje smo trebali da se odvojimo od prvog pratioca i nismo uspjeli. Kasnije je jedan od prelomnih momenata bila pobjeda nad Borcem 3:0, tu smo se kao feniks digli iz svih problema, pobijedili, trebali postići još neki pogodak i to je bila prekretnica. Ozbiljan životni test, ozbiljan trenerski test za mene. I psihički je bilo teško vratiti ekipu nakon poraza u finalu Kupa, ali uspjeli smo da pronađemo snagu, pobjedimo te najbitnije utakmice i dođemo do titule.

Za narednu sezonu najavljeno je da će se seniorska ekipa oslanjati na omladinski pogon, pa je pravo pitanje za Krmpotića i šta se može očekivati od njegovih pulena u seniorskom fudbalu.

 

- Oni su talentovani momci. Ovo je bila jedna era, sada ulaze u seniore. Vidjećemo. Ne znam. Ja kada bih znao šta će neko od njih da uradi,  bio bih bogat čovjek. Talenta ima, kvaliteta ima, mnogo smo postigli, pet reprezentativaca je bilo, što nikada nije bilo iz ovog kluba. Ja se nadam da će biti što više igrača u prvom timu. Ja sam njima već rekao da kada bi živili od fudbala, da je to veliki uspjeh sam po sebi. Moja satisfakcija bi bila da svi oni uspiju i da ih gledamo u nekim od najboljih klubova.

Zvijezda 09 je kao prvak Bosne i Hercegovine trebala da igra Ligu prvaka, međutim zbog lošeg ranga bh. lige, moraće da dođe do određenih poklapanja u drugim zemljama, no za razliku od nekih ranijih godina kada su ekipe iz Bosne i Hercegovine ostajale bez plasmana u Ligu prvaka, ove godine će Zvijezda 09 vjerovatno biti učesnik ovog renomiranog takmičenja.

- Generalno, pravi se doselekcija, pripremamo dobru ekipu. Naravno, sve zavisi od više faktora, žrijeba, nacionalnog koeficijenta i da li ćemo uopšte igrati Ligu prvaka, to bi bio veliiki uspjeh za Zvijezdu. Pogledajte okolo, Hajduk, Zvezda, Budućnost, Shkendija, Domžale, prvaci. Sve su to ogromni klubovi gdje seniorski klubovi igraju Evropu, a tu je i Zvijezda 09 u takvom društvu. Mnogo sam srećan zbog toga i idemo šta dalje.  Da li ću ja voditi ili će neko drugi, ne znamo u ovom trenutku, ali ja se svakako nadam da će ovi momci u Evropi na dostojan način prezentovati sve.

Ovaj stručnjak možda naredne sezone neće voditi juniore Zvijezde 09. Ima ponudu od predsjednika Borisa Stanišića da pređe u seniorski tim.

-  Ja imam ponudu predsjednika Borisa za prvi tim, tako da smo nešto već razgovarali. Treba to da se definiše, mislim da neće biti problem oko svega. Nekako je i logičan slijed događaja da ja sa ovom generacijom pređem u prvi tim i nastavim ih voditi. Klub planira da se oslanja na omladinski pogon, izlazi generacija 2002. godište u seniorski tim, pa ćemo da vidimo.


Široki Brijeg 2 : 0 Krupa
Rudar Prijedor 0 : 3 Radnik (H)
Sarajevo 5 : 0 Borac
Velež 0 : 4 Zvijezda 09
Zrinjski 2 : 0 Željezničar Sport team
Sloboda 3 : 0 Olimpik
Željezničar 2 : 1 Mladost
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zvijezda 09 26 20 3 3 63
2 Sloboda 26 19 4 3 61
3 Željezničar 26 14 5 7 47
4 Borac 26 13 5 8 44
5 Sarajevo 26 12 3 11 39
6 Zrinjski 26 12 3 11 39
7 Široki Brijeg 26 10 4 12 34
8 Olimpik 26 9 5 12 32
9 Željezničar Sport team 26 9 4 13 31
10 Rudar Prijedor 26 8 3 15 27
11 Mladost 26 7 5 14 26
12 Krupa 26 7 4 15 25
13 Radnik (H) 26 7 4 15 25
14 Velež 26 6 6 14 24