XS
SM
MD
LG

Bod Borcu, bod Želji

Borac - Željezničar 1:1

Fudbaleri Borca ugostili su večeras Željezničar u jednom od derbi susreta 12. kola Premijer lige BiH i meču koji bi nekad značio derbi za sam vrh tabele. Ovaj put je drugačije, jer oba tima su daleko od vrha, a iako su bodovno bliski, ambicije im ove sezone nisu ni slične. Borac želi plasman u Evropu, eventualni i borbu za trofeje, dok je Željezničar nešto skromniji i traži plasman u sredini tabele, uz razvoj nekoliko mlađih igrača.

Stoga nije iznenađujuće da je Borac u utakmicu ušao kao favorit, no od početka meča bilo je jasno i da domaći neće lako izaći na kraj sa motivisanim gostima, koji su se uspjeli nametnuti u prvom poluvremenu i više puta zaprijetiti. Najozbiljnija prijetnja golu Borca u prvom dijelu bio je mladi Hamza Gasal, koji je hrabro od početka prvog dijela ulazio u solo prodore i prijetio golu domaćina, no dva njegova udarca otišla su pored gola.

 

Okuražio se i Sedad Subašić, koji je ove sezone standardan u redovima Željezničara i koji je konačno pokazao da je jako talentovan fudbaler i da se od njega opravdano mnogo očekuje. Upravo je Subašić fenomenalnim solo prodorom probio kompletnu odbranu Borca u 33. minuti i potom je šutirao, a sjajni Bojan Pavlović je uspio odbraniti njegov udarac. Ipak, lopta je došla do Petra Boje, koji trese mrežu domaćina i svojim trećim golom u sezoni izbija na prvo mjesto liste Željezničarovih strijelaca.

Željezničar je u tim momentima djelovao dosta bolje, Borac se praktično "izgubio" i samo dvije minute nakon pogotka gosti su mogli udvostručiti svoju prednost. Poslije kornera Bekrić dodaje do Mekića, koji sa distance fenomenalno šutira, ali pogađa samo prečku.

Preživio je Borac taj momenat i u finišu prvog poluvremena je uspio napraviti pritisak, ali nije djelovao previše opasno. Ipak, u posljednjoj minuti prvog dijela došao je domaćin do pogotka. Grešku u zadnjoj liniji Željezničara iskoristio je Vranješ koji je primio loptu, uspio se majstorski namjestiti na udarac pored dva  igrača, te potom savladati Josipa Bendera.

Bio je u drugom dijelu domaćin od početka mnogo agresivniji, ali nije fudbal bio Bog zna kako kvalitetan u nastavku meča. Domaći tim nije bio u stanju da priprijeti iz kvalitetnijih akcija iako je imao posjed lopte na svojoj strani. Stoga se igra Borca često svodila na duge lopte ka Vranješu i grčkom napadaču Panajotisu Moraitisu, a kasnije i njegovoj zamjeni Jovi Lukiću. No, odbrana gostiju bila je uglavnom na visini zadatka i tek je povremeno bila na testu. 

Najviše opasnosti stvarao je po običaju Stojan Vranješ, ali puno bolje ga je zadnja linija Željezničara čuvala nego u situaciji kada je postigao gol. Tek je u dvije situacije Vranješ prijetio, oba puta nakon prekida, a oba puta je lopta otišla pored gola. 

S druge strane, Željezničar je nekoliko puta iz kontranapada pokušao ugroziti gol Borca, a ogromnu šansu imao je u 81. minuti, kada je Bekrić podvalio loptu do Nedima Mekića. Ovaj je iz jako dobre pozicije šutirao preko gola, pa je ostlao 1:1. 

U 87. minuti, imao je Stojan Vranješ šansu da Borcu donese preokret, nakon što je odbrana Željezničara loše "očistila" jednu situaciju. Ipak, Josip Bender je i u toj situaciji bio na visini zadatka. Na drugoj strani, u 92. minuti je fenomenalnu kontru Plavih upropastio Ermin Zec, koji nije na vrijeme dodao loptu na drugu stranu, te je propala šansa da Željezničar dođe i do pobjede.

Meč je tako okončan rezultatom 1:1, te Borac sada ima 17 bodova, a Željezničar 15 bodova.

FK Borac - FK Željezničar 1:1 (1:1)
Stadion: Gradski stadion, Banjaluka
Gledalaca: 5500
Sudija: Frano Jelić (Široki Brijeg)
Strijelci: 0:1 - Bojo (33), 1:1 - Vranješ (45)
Žuti kartoni: Jovanović, Ćorić (Borac), Bojo (Željezničar)

FK Borac: Pavlović, Ćorić, Subić, Jovanović, Vojnović, Begić, Molls (80. Meleg), Vranješ, Zakarić (80. Dujaković), Kulašin (46. Vušurović), Moraitis (60. Lukić). Trener: Nemanja Miljanović.

FK Željezničar: Bender, Mujezinović, Malić, Drina, Kosorić, Crnčević (70. Hajdarević), Mekić, Bojo, Gasal (70. Hrelja), Subašić (81. Vištica), Zdunić (30. Bekrić; 82. Zec). Trener: Tomislav Ivković.


Leotar 1 : 0 Radnik
Rudar Prijedor 1 : 1 Sloboda
Zrinjski 4 : 0 Široki Brijeg
Posušje 2 : 4 Velež
Tuzla City 1 : 1 Sarajevo
Borac 1 : 1 Željezničar
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 12 8 3 1 27
2 Tuzla City 12 8 3 1 27
3 Sarajevo 12 5 3 4 18
4 Borac 12 4 6 2 18
5 Sloboda 12 4 5 3 17
6 Željezničar 12 3 6 3 15
7 Leotar 12 4 2 6 14
8 Široki Brijeg 12 2 7 3 13
9 Velež (-3) 12 4 3 5 12
10 Rudar Prijedor 12 3 3 6 12
11 Posušje 12 1 5 6 8
12 Radnik 12 1 4 7 7