XS
SM
MD
LG

Priča o prvom Srbinu u NBA ligi

Srbija je imala nekoliko fantastičnih košarkaša u NBA ligi i ima ih i dan danas. Međutim, da li znate ko je prvi Srbin u NBA ligi ? Vjerovatno bi većina vas pomislila na slavnog Pita Maraviča ali nije on.

Prvi Srbin u NBA ligi ikada bio je Zdravko Bato Govedarica. Bato Govedarica rođen je 17. aprila 1928. godine u Čikagu. Tamo je i išao u srednju školu a potom je igrao koledž košarku na De-Pol univerzitetu u rodnom Čikagu.

Prve sezone nije mogao igrati jer tada nije mogao student prve godine igrati košarku. Odigrao je naredne tri i svake sezone je popravljao statistiku pa je poslednje sezone imao 14 poena po meču. Uzmite u obzir da su tada pravila bila drugačija i da nije bilo trojki kao ni ograničenja napada. Samim tim, ovaj broj poena je impresivan.

Izabrala ga je ekipa Sirakjuza na Draftu 1951. godine kao 24. pika. Međutim, Bato nažalost nikada nije postao ono što je mogao. Naime, nije otišao u NBA odmah nego je mobilizovan kao vojnik u korejskom ratu. Tamo je ostao dvije godine i nikada više nije bio isti.

Kažu oni koji su upućeni u ta vremena da je Govedarica imao nestvaran talenat. Međutim, isto tako se svi slažu da poslije rata nije bio ni isti igrač ni isti čovjek. Vjerovatno je na njega uticalo svo zlo što je vidio tokom ratnih dana.

Pa ipak, odigrao je 23 utakmice u NBA ligi i imao 3,3 poena po meču uz jednu asistenciju. Te 1953/54 Sirakjuz je igrao veliko finale ali su Lejkersi slavili. Inače, Sirakjuz je preteča današnje Filadelfije. Ta sezona 53/54 bila je ujedno i jedina Govedaricina sezona u profesionalnoj košarci.

Poslije se bavio privatnim biznisom, igrao golf i radio u jednom lokalnom košarkaškom klubu. Umro je 13. marta 2006. godine. Inače, rodom je bio iz Hercegovine.