XS
SM
MD
LG

Kako sada stvari stoje, Siti bi mogao rutinski do nove titule

Foto: Manchester City

Premijer liga je najuzbudljivija liga na svijetu jer svako svakog može dobiti. Ipak, ne migu se svi za titulu boriti. Jasno je negdje da će tri tima da se bore za titulu. Ali da li je zapravo ipak malo drugačije ? Čini se da jeste, bar nakon 18 kola. Tri boda prednosti ima Siti koji je trenutno lider ispred Liverpula dok Čelsi kasni šest bodova. Nije to neka razlika i u mnogo manje izjednačenim ligama. Ali, radi mnogih paramtera se može reći da Siti ide ka tome da rutinski odbrani titulu. Naravno, govorimo po trenutno prikazanom ali i govorimo ukoliko ne bude nekih prevelikih kandidata.

Naučili pobjeđivati na drugačiji način.

Siti je prošle sezone bio prvak bez neke prevelike drame. Nije to prvi put da Pepova ekipa dođe lagano do titule. Međutim, ta titula je drugačija od drugih po jednoj bitnoj stvari. Siti nije pobjeđivao ''pepovski'' nego je Pep pokazao kakav je majstor.

Kažu da je veličina trenera u prilagođavanju. E Pep je prilagođavanjem situaciji došao lagano do titule. Iako je uvijek išao da mu ekipe igraju efikasno i na gol više, shvatio je da tako neće moći više jer nema takvog napadača. Aguero je bio načet povredama i u godinama a Žezus prosto nije napadač koji će dati 25+ golova. 

Zato je Pep odlučio igrati na odbranu. Nije parkirao autobus. Igrao je drugačiju vrstu odbrane. Kada bi poveli, ne bi jurili sumanuto po još jedan gol kao nekada prije nego bi se branili a loptom u nogama a u napadu šta naprave. Tu je Pep pokazao da nije rob jednog načina igre nego da je majstor prilagođavanja. 

Tako je Siti uspio da nauči kako se dobija na neki ponekad i ružniji način. E upravo to je njihova velika prednost ove sezone jer se manje više ništa promijenilo nije. I dalje nemaju nekog ubitačnog golgetera ali imaju nekoliko igrača koji mogu doprinijeti u napadu. Međutim, kada povedu rijetko kad će kiksnuti.

Kanselo ključan čovjek.

Žoao Kanselo je ključ uspjeha Sitija u poslednjih godinu dana. Faktički, sve obro za Siti je krenulo nakon kiksa protiv Vest Broma nakon kojeg je Bilić, i pored boda, dobio otkaz u VBA a Siti je ušao u seriju pobjeda. Jedan od razloga je i Kanselo.

Kanselo je vrhunski bek i možda i najbolji bek današnjice. Prosti razlog toga je taj što podjednako dobro igra i lijevo i desno. Takođe, zna ući u sredinu kada je to neophodno. Pep je shvatio da ga može koristiti na lijevom beku čak bolje nego na desnom. Voker je sjajan defanzivac i bez problema može držati sam desnu stranu a štoperi mogu pokriti prostor iza Kanselovih leđa. Takođe, sam Kanselo to nekada koristi i kako bi sa Rodrijem i Gindoganom činio prednju liniju u samoj defanzivi. To se često vidi kada protivnik igra u tranziciji protiv Sitija a tada Kanselo pokušava ući u sredinu kako bi zatvorio prostor.

I Gindogan je naravno bitan. Postao je nikada efikasniji jer se sjajno ubacuje iz drugog plana i to je jedan od mehanizama kojima Pep nadoknađuje to što nema ubitačnog napadača. Takođe, Pep je shvatio još nešto. Shvatio je da je Žezus mnogo korisniji za ekipu kao krilo na desnoj strani. Zato napadača igraju Foden, Tores, pa i Sterling. Oni se vraćaju u sredinu po loptu, odvlače za sobom barem jednog štopera a onda se otvara prostor za Griliša i Žezusa po krilima. Pri tome, Griliš je totalno neefikasan za sada. Čak se može reći da ovakav način igre najviše koristi Rijad Marez, pogotovo ako se gledaju sva takmičenja.

Sva ta Pepova prilagođavanja, širina ali i prvo mjesto i pored toga što De Brujne veći dio sezone nije igrao, najbolje govori o snazi Mančester Sitija. Uz to, bitno je da će afrički kup ići samo Marez ukoliko naravno koronavirus ne donese neke promjene.

Liverpul je dobar ali sa brdom upitnika.

Liverpul je drugi na tabeli trenutno. Jesu jedno vrijeme djelovali da rutiniraju protivnike ali kod Liverpula imate brdo upitnika a dobar dio ih se svodi na dužinu klupe. Najprostije rečeno, Siti zamijeniti De Brujnea može ali Liverpul Salaha ili Manea teško.

A dio upitnika ide upravo u tom smjeru. Ako ne bude promjena, obojica idu na afrički kup u januaru. Jeste Žota u odličnoj formi ali djeluje da će Liverpul biti u ogromnom problemu bez ove dvojice. Uz to, Firmina muče povrede ove sezone. origi može nekad biti dobar džoker i bio je ali teško se možete osloniti samo na njega.

A nije samo taj dio problem. Van Dajk ima koronu i vidjelo se koliko je odbrana šuplja bez njega. Oba gola Totenhem im je dao tako što pas iz sredine prolazi kroz srce odbrane i izbacuje rivala u zicer situaciju. To Van Dajk ne bi dozvolio. Vratiće se uskoro ali do tada će odbrana biti kritična. Pogotovo jer će i Robertson biti van terena naredne tri utakmice jer je dobio crveni. Cimikas jeste dobra zamjena ali sigurno će Robertson faliti.

Klop jeste odličan trener ali prosto djeluje da će imati zavezane ruke. Sve i da dovede nekog, pitanje je kako će se taj neko uigrati u kratkom periodu. A moraće u narednih par mečeva da se uzda isključivo u napad jer će odbrana biti konfuzna bar još neki meč. Nakon toga, moraće se uzdati u odbranu i da će nekako dati gol dok Salaha i Manea ne bude tu. Vrlo je realno da bude kikseva Liverpula u narednih mjesec dana i da bi Siti mogao da se odvoji. Naravno, ako bude nekih promjena oko odlaska u Afriku, to će svakako pomoći mnogo Liverpulu. Ali adje da pričamo kao da će biti bez Salaha i Manea odnosno o najgorem scenariju za njih.

Čelsi je izgubio kompas.

Do novembarske reprezentativne pauze, Čelsi je djelovao najbolje od tri ekipe. Međutim, od tada to nije to. Jesu deklasirali Juventus u Ligi šampiona ali su i tamo izgubili prednost domaćeg terena. Mada, otišli su na Lil pa tu ne mogu ni žaliti mnogo.

Ali u Ligi je problem. Bili su lideri a sada polako ali sigurno gube korak. Čak i kada dobiju, to je na jedvite jade. Mnogo se muče i to nije to. A sve je krenulo negdje od povrede Bena Čilvela. Dok je bio zdrav, on i Džejms djelovali su bolje nego tandem bekova Liverpula što je djelovalo skoro nemoguće da bude. Nije Markos Alonso loš igrač ali prosto nije nivo Čilvela i to se svakako osjeti. 

Ali nije sao to problem. Povrijedio se u Lukaku i tek otkako nije spreman dovoljno, vidi se koliko fali. Lukaku i kad ne da gol, radi gomilu posla za ekipu jer dobija dota duela, sjajno otvara prostor za saigrače ali je i odličan finišer. Jeste Haverc neko ko može igrati u sličnoj roli ali je nivo ispod Lukakua.

Čak Čelsija i vade neke stvari. Nevjerovatno je koliko su im defanzivci efikasni ove sezone. Za Tuhela se zna da dosta vježba prekide sa svojim ekipama ali opet je nevjerovatna efikasnost i štopera i bekova. Takođe, sjajne igre Mejsona Maunta vade stvar. Maunt je vjerovatno najpribližniji nasljednik Lamparda. Na kraju krajeva, Lampard mu je i dao šansu kako u Derbiju tako i u Čelsiju. Maunt je šansu znao iskoristiti i sad je nezamjenjiv igrač.

Svakako da niko ne smije otpisati Tuhelovu ekipu. Po širini, možda su čak i ispred Liverpula na nekim pozicijama. Kada Lukaku bude ponovo spreman a to će biti uskoro, svakako da će im biti lakše. Dobra stvar je i ta što neće imati nekih velikih izostanaka radi afričkog kupa tako da se negdje očekuje da uhvate ritam. Međutim, već sada kasne šest bodova za Sitijem koji neće tako mnogo kiksirati a pri tome tom istom Sitiju moraju ići u goste.

S obzirom na ludilo sa koronavirusom, ne može se ništa sa sigurnošću reći kada je Premijer liga u pitanju. Pa ipak, dosta navedenih stvari ide u prilog činjenici da će Siti rutinski do titule. Pepova moć prilagođavanja, velika širina, Liverpulov problem radi afričkog kupa i Čelsi van forme.

Ovako kad se gleda, već do kraja jaunara bi Siti mogao imati veoma lijepu zalihu a možda i dvocifrenu prednost.....


Arsenal 5 : 1 Everton
Brentford 1 : 2 Leeds United
Brighton & Hove Albion 3 : 1 West Ham United
Burnley 1 : 2 Newcastle United
Chelsea 2 : 1 Watford
Crystal Palace 1 : 0 Manchester United
Leicester City 4 : 1 Southampton
Liverpool 3 : 1 Wolverhampton Wanderers
Norwich City 0 : 5 Tottenham Hotspur
Manchester City 3 : 2 Aston Villa
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Manchester City 38 29 6 3 93
2 Liverpool 38 28 8 2 92
3 Chelsea 38 21 11 6 74
4 Tottenham Hotspur 38 22 5 11 71
5 Arsenal 38 22 3 13 69
6 Manchester United 38 16 10 12 58
7 West Ham United 38 16 8 14 56
8 Leicester City 38 14 10 14 52
9 Brighton & Hove Albion 38 12 15 11 51
10 Wolverhampton Wanderers 38 15 6 17 51
11 Newcastle United 38 13 10 15 49
12 Crystal Palace 38 11 15 12 48
13 Brentford 38 13 7 18 46
14 Aston Villa 38 13 6 19 45
15 Southampton 38 9 13 16 40
16 Everton 38 11 6 21 39
17 Leeds United 38 9 11 18 38
18 Burnley 38 7 14 17 35
19 Watford 38 6 5 27 23
20 Norwich City 38 5 7 26 22