XS
SM
MD
LG

Srpska u srcu, Milan Jelić u lepim sećanjima

MODRIČA – U okviru programa obeležavanja 30.rođendana Republike Srpske, porodica, predstavnici najviših institucija Srpske, brojne boračke organizacije, prijatelji i poštovaoci lika i dela Milana Jelića položili su danas u Modriči cveće na grob šestog predsednika Republike Srpske i predsednika Fudbalskog saveza Republike Srpske i FSBiH.

Cveće na grob Milana Jelića položili su članovi najuže porodice, potom izaslanik predsednice Republike Srpske, delegacije Narodne skupštine i Vlade Srpske, Parlamentarne skupštine BiH, pa Saveta ministara, Boračke organizacije, Saveza gradova i opština, opštine Modriča i brojne druge delegacije.

Lete godine, ostaju sećanja, a porodici ponos što smo imali takvu ličnost, poručio je Petar Jelić, sin preminulog Milaan Jelića.

„Želim ispred porodice da se zahvalim svim ljudima koji se i dalje sećaju i da se zahvalim institucijama Republike Srpske koji i dalje čuvaju sećanja na svog predsednika“, poručio je Petar Jelić.

Izaslanik predsednice Republike Srpske Slobodan Župljanin rekao je da Milan Jelić pripada onim ljudima koji su dali ogroman doprinos razvoju Republike Srpske.

„Srpskoj i srpskom narodu danas je potrebno više nego ikada sveopša sabornost i srpsko jedinstvo, jer Republika Srpska danas se više napada nego u vreme kada je stvarana. I zbog toga je ovo prilika da se iskaže odlučnost da ćemo Srpsku braniti i čuvati, što je naš zavet i obaveza dok god postoji srpski narod na ovim prostorima“, rekao je Župljanin.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mara Granula podsetila je da je Milan Jelić jedno vreme bio narodni poslanik i da je i sama nastavila tu modričku tradiciju parlamentarizma.

„Čast mi je što ispred NS RS prisustvujem danas. Smatram da je pokojni predsednik Milan Jelić zaslužio sva ta sećanja. Bio je divan čovek, veliki humanista. Drago mi je što sam iz Modriče, volela bih da idem stopama tog čoveka koji je ostao vredan pomena. Ponosi me što obeležavamo 30.rođendan RS, taj veliki događaj, na ovom tužnom mestu“, podvukla je Mara Granula.

Ministar u Vladi Srpske Petar Đokić rekao je da se danas Srpska nosi u srcu, a Milan Jelić čuva u najlepšim sećanjima.

„Milan Jelić predstavlja grandioznu ličnost Republike Srpske, kao što je i sama Republika Sroska grandiozna i neprolazna činjenica. I zato smo danas ovde i uvek ćemo biti, u čast tako velikih ljudi, kao i u čast naše Republike Srpske“, podvukao je Đokić.

Predstavnik Saveza gradova i opština RS Milorad Simić rekao je da mu je čast da je poznavao Milana Jelića i sarađivao sa njim.

„Jedno divno stvorenje! Velika je sreća reći da ste tog čoveka poznavali. Kroz politiku, apsolutno, lik koji se sigurno neće zaboraviti. U povodu Dana Republike Srpske takođe ga se sećamo. I u vreme pandemije i ove ’zapadne pandemije’ koja kidiše na RS trebamo se okupljati biti apsolutno jedinstveni jer ovo su teška vremena“, istakao je Simić.

Načelnik Modriče Jovica Radulović rekao je da se okupljanje dogodilo na tužnom mestu, ali radosnim povodom.

„Ovo je jedinstvena prilika da se setimo svih onih koji su utkali svoje živote u Republiku Srpsku. Možemo biti ponosni na sve njih i sve one generacije koje dolaze moramo da učimo ko su bili ti div junaci svog vremena i da na nova pokolenja prenosimo značaj i opstojnost Republike Srpske“, naglasio je Radulović.

Šesti predsednik Srpske Milan Jelić preminuo je iznenada 30.septembra 2007.u 52.godini života.