XS
SM
MD
LG

Marko Tešić: Svaka utakmica nam je kao finale

Trener Rudara, Marko Tešić, u razgovoru za naš portal ističe da sve ono što je planirano tokom mjesec i po priprema je i urađeno, te da Rudar spremno dočekuje nastavak Premijer lige Bosne i Hercegovine.

- Moram i mogu biti zadovoljni. Odradili smo sve što smo planirali i u Prijedoru i u Medulinu. Vrijeme nas je poslužilo, nismo imali nikakvih poteškoća, a i zdravstveni bilten igrača je povoljan, nisam imao nikakvih komplikacija, osim onih nekih mehaničkih povreda. Niko nije bio van stroja duže od dva-tri dana. Mogu biti zadovoljan fizičkom pripremom ekipe, uspjeli smo da završimo sve što se tiče kondicije i svega toga što nosi taj pripremni period. Spremno dočekujemo prvo kolo. Imali smo stvarno dobrih provjera u Medulinu, odigrali smo i dvije utakmice po povratku u Prijedor. Dobro smo se pokazali, igrali smo dobro, ono čime možemo biti malo nezadovoljni jeste što smo stvarali dosta šansi, ali ih nismo realizovali. Imali smo problema sa realizacijom, ali otom-potom. Ono što smo radili na treninzima to smo prenosili na utakmicu. Iščekujemo sa dozom optimizma nastavak prvenstva i idemo utakmicu po utakmicu, rekao je za naš portal Marko Tešić.

Ističe Tešić da je veliki problem bio to što Joseph Amoah nije mogao u Medulin sa ekipom jer mu Hrvatska nije željela izdati vizu, te da je propustio dio kada je ekipa uigravala različite taktičke zamisli. Polako, kaže, hvata sve što je propustio i biće spreman za nastavak sezone.

- Generalno, veliki problem je to bio. Dosta drugačije djelujemo u odnosu na prvi dio sezone. U Medulinu smo odradili veliki dio posla što se tiče taktike. Ekipa je bila na okupu 12-13 dana i veliki je hendikep i za nas i za njega sa te strane. On je trenirao sa juniorima, koji su slični po planu i programu. Što se tiče fizičke forme on je ok, međutim što se tiče utakmica on je sve propustio, od osam utakmica, odigrao je samo jedno poluvrijeme. Tako da će trebati jedan period adaptacije na ekipu. Ali, on je inteligentan igrač, radimo sa njim, inidividualno pričamo sa njim, pokazujemo mu šta treba da radi i ako je jako mlad odlično shvata neke stvari. Nije toliko strašno, ali zbog njega samog nedostaje mu taj ritam utakmica. Fizički djeluje ok i samo ostaje da još te neke zahtjeve pohvata, pa ćemo vidjeti.

Nije Rudar mnogo mijenjao ekipu tokom zime. Otišao je samo rezervni golman Kenan Topolović, a doveli su golmana Borca Nikolu Lakića. U veznom redu stigao je Nermin Hodžić iz Domžala. Najveći dobitak kluba upravo i jeste ostanak njihovih najboljih igrača za kojih je bilo interesa.

- Pa jeste, generalno ostanak čitave ekipe je dobitak. Roster koji smo ljetos pravili je ostao. Mandić je imao neke konkretne ponude, ali to nije zadovoljilo upravu kluba. Najveći dobitak i jeste ostanak svih igrača. Doveli smo Hodžića u veznom redu i Lakića na gol, gdje sada mislim da imamo najbolji golmanski tandem u ligi.Imamo dva fenomenalna golmana. I ta napadačka linija sa Kulenovićem i Mandićem kao špicevima i ostalima Amoah, Santos, Jakupović i mali Bosnić, koji je došao do zavidnog nivoa na pripremama. Kompletan taj roster je zajedno sedam-osam mjeseci i to je dobitak što smo ih zadržali. Uz dopunu sa ova dva igrača mislim da ćemo biti još bolji.

Rudar će se u nastavku sezone boriti za opstanak, rame uz rame sa Leotarom i Posušjem, dok je Radnik četiri koraka iza i svakako da ima svoju računicu u borbi za ostanak u društvu najboljih.

- Generalno, prednost nam je što smo ostali zajedno. I dalje smo najmlađa ekipa u ligi. Vidjećemo u ova prva tri kola gdje igramo sa Radnikom i Leotarom, pokušaćemo da napravimo pozitivan rezultat i onda idemo dalje. Tako sam radio od kako sam došao. Svaka utakmica nam je kao finale, ne biramo naredne utakmice. Vjerujemo u sebe, vjerujemo u momke i sve što smo do sada radili donosilo je dobru igru.

Već na proljećnoj premijeri, Rudara čeka duel protiv Zrinjskog.

- Sve je moguće. Prvo je kolo, nije ni Zrinjski u takmičarskom ritmu, i mi i oni i svi klubovi otvaramo borbu za bodove. Oni su najbolja ekipa, pokazali su to u prvom dijelu sezone, igraju najbolji fudbal. Apsolutni su favoriti, ali vidimo mi svoju šansu. Izaćemo na utakmicu i probati izvući povoljan rezultat. Imamo u podsvijesti i Leotar i Radnik, ali kažem idemo utakmicu po utakmicu i pokušaćemo iz svake da izvučemo pozitivne stvari. Kažem, Zrinjski je odlična ekipa, odlično vođena od Sergeja Jakirovića, imaju širok roster sa najboljim štoperom, najboljim špicem, imaju i jako perspektivnu ekipu, ali kažem, nećemo se predavati, pokušaćemo im se suprotstaviti.


Široki Brijeg 3 : 3 Radnik
Sloboda 1 : 1 Željezničar
Velež 3 : 0 Sarajevo
Posušje 3 : 0 Borac
Leotar 0 : 0 Tuzla City
Rudar Prijedor 0 : 2 Zrinjski
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 33 26 6 1 84
2 Tuzla City 33 15 12 6 57
3 Borac 33 13 15 5 54
4 Sarajevo 33 13 7 13 46
5 Velež (-3) 33 13 8 12 44
6 Željezničar 33 9 16 8 43
7 Široki Brijeg 33 8 15 10 39
8 Posušje 33 8 13 12 37
9 Leotar 33 9 7 17 34
10 Sloboda 33 7 12 14 33
11 Radnik 33 5 12 16 27
12 Rudar Prijedor 33 5 11 17 26