XS
SM
MD
LG

Vek uspeha i borbe

MODRIČA – Član Prve lige Republike Srpske iz Modriče ovih dana navršava sto godina postojanja. Posle banjalučkog Borca najtrofejniji su klub u Srpskoj. Kako bi se olakšalo egzistiranje ovog kolektiva, prijatelji i zvaničnici iz sveta politike, privrede i sporta organizovali su zajedničko druženje.

Kakva god vremena bila reč Modriča uvek nekako gordo i ponosno zvuči, kao simbol borbe, opstajanja i narastanja, uzvišenosti i ponosa. Manifestacija „Vek uspeha i borbe“ upriličena je da stogodišnjak svoju gordost nastavi još hrabrije i još odvažnije. Da sve ono što su u prošlosti za klub uradili Milan Jelić, glumac i fudbaler Predrag Marković, fudbaler i trener Vlatko Konjevod, onda Rade Radulović koji je igrao još za zenički Čelik i ljubljansku Olimpiju, pa Goran Peleš i Slavko Cvijić, kasnije uzdanice Čelika, Dragan Voćkić, prvotimac dobojske Sloge i užičke Slobode, a kasnije i Duško Ljubičić, Dario Damjanović, Dario Purić, Zoran Rajović, Petar Jelić, Slaviša Dugić, Stevo Nikolić i još jedan broj poznatih ne bi bilo uzaludno.

Klub je u novijoj istoriji postao šampion Republike Srpske 2003.godine, pod dirigentskom palicom Nikole Nikića, a 2008.godine Slaviša Božičić promovisao ga je u šampiona BiH.

„Bilo je fenomenalnih rezultata i ranije, ali pokojni Milan Jelić ostvario je čudo sa Modričom. Nadam se da će Modriča i u sledećem veku da bude sjajna“, poželeo je Nikola Nikić.

Godine 2004.Modriča je bila osvajač Kupa BiH, izborila je pravo nastupa na međunarodnoj sportskoj sceni. Tada je trener bio Mitar Lukić, kao i 2007.godine kada je osvojen Kup Republike Srpske.

„Modriča je u poslednje vreme oskudnog igračkog kadra. Verujem da ćemo izboriti opstanak u Prvoj ligi RS, a naredne godine sa ozbiljnom upravom i predsednikom Petrom Jelićem da ćemo se konsolidovati i da ćemo se za godinu, dve ili tri domoći se Premijer lige BiH. Da ćemo biti kao nekada“, nada se Mitar Lukić.

Gde god je odlazio Petar Đokić stizao je u Modriču da još jednom potvrdi prijateljstvo i prema ovom gradu i prema njegovom sportskom životu, svim ljudima u Modriči. Ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske to prijateljstvo omplemenio je u vremenima kada je Milan Jelić stvarao planetarna dostignuća u privredi, politici, u sportu. Modriči je čestitao 100.rođendan, svestan da što traje vek – večno će trajati!

Petar Jelić i Petar Đokić

„Simbolika tih reči vezanih za tradiciju u našoj SPC u kojoj se kaže da što živi jedan vek da će živeti trajno. Nadam se da će i FK Modriča živeti trajno. Ovde je mnogo entuzijasta koji vole klub. Ovde su klub gradili ljudi koji su bili veliki bardovi života, poput našeg pokojnog predsednika Milana Jelića, za koga znamo da je bio veliki laf života, da je voleo život i da je u sport utkao najveći deo svog života. I verujem da odnos prema velikom klupskom jubileju povezan je sa njegovim likom i delom, ogromnim doprinosom koji je dao za sport, pre svega za fudbal Republike Srpske i BiH, ali posebno u Modriči. I jako sam radostan što mogu da budem deo ovog izuzetno važnog događaja. Trebamo da pokažemo dalju našu privrženost i ovom klubu i fudbalu uopšte, u nameri i želji da FK Modriča napreduje, da okuplja mlade ljude, da bude nosilac sportskog života ne samo Modriče nego i Republike Srpske. Čestitam izuzetan jubilej, sto godina. To je povod za veliku radost“, naglasio je ministar Petar Đokić.

Govorili su i ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić, pa ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, kao i Jovica Radulović, načelnik Modriče. Ostaje zabeleženo za sva vremena da je on bio prvi čovek grada kada je fudbalski dragulj u njemu proslavljao vek postojanja.

„To je velika čast, ali i obaveza. Sve nas koji se bavimo društveno odgovornim poslom taj jubilej upozorava da vodimo računa o tom fudbalskom kolektivu. Modriča je u prošlom vremenu ostavila veliki trag, obeležila jedan deo fudbalske istorije Republike Srpske i BiH i tako obavezala i nas da uradimo sve što je u našoj moći da pokušamo da je vratimo makar na one staze uspeha gde je nekad bila. Svakako, na to obavezuju lik i delo pokojnog predsednika Milana Jelića da makar sa približnim entuzijazmom pristupamo našim obavezama i da mu makar i delimično vratimo dug, da negujemo ono što je on stvorio. Hoću da verujem da ćemo Modriču finansijski stabilizovati i da je vratimo u Premijer ligu BiH“, uveren je Radulović.

Petar Jelić i Radojica Jovanović

Svojevremeno kapiten Modriče Petar Jelić sada je predsednik kluba slavljenika.

„Nije lako uhvatiti se u koštac sa teškim obavezama. Ušao sam u klub u delikatnom trenutku. Tada je bio glavni cilj da klub se održi u životu, da nastavi takmičenje. Uspeli smo kroz prvi tim i kroz omladinske selekcije. U perspektivi želimo da što više dece prodefiluje kroz mlađe selekcije, da što više dece sklonimo sa ulice i da što više tih dečaka ostvari svoj san, zaigra za prvi tim, nastavi karijeru u poznatijim evropskim kolektivima. Posle banjalučkog Borca Modriča je najtrofejniji kolektiv u Srpskoj, nije lako ostati na tom kursu. Jesmo bili u rezultatskom zapećku, ali ne manjka ambicija i vratićemo se na staze stare slave“, obećao je Petar Jelić.   

Prisutni na svečanosti, lepim povodom, gromoglasnim aplauzom pozdravili su Pismo podrške Modriči srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Sve u svemu, navršava se vek uspeha i borbe modričkog fudbalskog dragulja. Ostaje da se zbiju redovi , da se traži energija za nova pregnuća, izazove, dokazivanja i trofeje.

Jer, pobede gode...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 PETAR ĐOKIĆ – MINISTAR I DŽENTLMEN!

Kao osvedočeni prijatelj Modriče, grada i svega onog drugog što pripada tom podneblju, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić godinama dokazuje tu privrženost životno – praktično, istovremeno potvrđujući veliko prijateljstvo sa pokojnim Milanom Jelićem. Sa velikim poštovanjem pozdravljena je njegova odluka da jednu svoju ministarsku platu prosledi direktno na žiro račun kluba. Taj i takav gest govori više od svakog materijalnog  i finansijskog iznosa. To potvrđuje da prijateljstvo nije za upotrebu već za život i svojevrsno bratstvo koje se i ne prekida!

 

 

 

 

 


Drina 7 : 2 Budućnost
Modriča Alfa 2 : 1 Slavija
Borac 2 : 1 Kozara
Željezničar ST 0 : 1 Krupa
Podrinje 4 : 1 Tekstilac
Ljubić 1 : 0 Sloboda
Sutjeska 4 : 3 Zvijezda 09
Sloga 5 : 0 Omarska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa (-1) 30 24 4 2 75
2 Sloga 30 21 5 4 68
3 Sloboda 30 20 5 5 65
4 Zvijezda 09 30 18 4 8 58
5 Sutjeska 30 17 4 9 55
6 Drina 30 15 5 10 50
7 Slavija 30 13 4 13 43
8 Omarska 30 11 6 13 39
9 Ljubić 30 12 2 16 38
10 Tekstilac 30 10 7 13 37
11 Željezničar ST 30 9 6 15 33
12 Modriča Alfa 30 9 4 17 31
13 Kozara 30 8 5 17 29
14 Podrinje 30 8 3 19 27
15 Borac (-3) 30 8 3 19 24
16 Budućnost 30 3 1 26 10