XS
SM
MD
LG
01.05.2022 telegraf.rs

Švabo pokrenuo gradnju Partizanovog Teleoptika

Čuveni fudbalski trener, bivši trener Partizana i selektor Jugoslavije Ivica Osim, preminuo je danas u Gracu u 81. godini života. Legendarnog Štrausa sa Grbavice smrt je zatekla jutros u 10:00 sati u Grazu gde je živeo poslednjih nekoliko godina, prenose mediji u BiH.

Veliki Ivica Osim bio je i ostao jedna od najupečatljivijih sportskih figura i fudbalskih autoriteta sa ovih prostora, a malo je poznato da je svojevremeno baš Osim bio inicijator da se napravi Partizanov ponos - Sportski centar Teleoptik.

Osimov sin Amar je to pre dve godine otkrio izveštaču Kurira na pripremama crno-belih u Beleku.

Ta priča ide ovako...

Čuveni Švabo, dok je vodio crno-bele, bio je na jednom ručku sa rukovodstvom Partizana u restoranu preduzeća "Teleoptik" i tada je video stadion i ogromnu zelenu površinu. Odmah je shvatio šta tu može da bude i svoju ideju predočio Žarku Zečeviću i Nenadu Bjekoviću. Njima dvojici nije dugo trebalo da sve izlože pred tadašnjeg predsednika kluba i prvog čoveka Vlade Srbije Mirka Marjanovića. Sređene su sve potrebne dozvole, obezbeđen novac i u rekordnom roku od šest godina nikao je čuveni "Zemunelo" na oko 100.000 kvadratnih metara.

- To je živa istina! Tom čoveku, čiji je bio restoran, moj otac je ostavio svoj auto. Eto, takav je Švaba bio. Kad je Ivica vodio Partizan 1992. godine, oni su stalno trenirali na Vojnoj akademiji. Jednom su ga Zeka i Bjeka odveli u Zemun, u restoran. Ustao je, procunjao okolo... Odmah je izneo plan pred njih dvojicu i rekao: "Šta čekate, napravite sportski centar" - rekao je za Kurir Amar Osim, a onda otkrio:

- Moj Željezničar je prvi strani klub koji je koristio „Zemunelo“... Partizan je bio na Tari, a mi smo se spremali za meč sa Levskim iz Sofije u pretkolu Lige šampiona. Švaba nam je sve to završio. Zvao je Đavola (Nenad Bjeković op.a.) i Zeku i obezbedio nam boravak od sedam dana u Zemunelu. To je čudo! Španska keramika, italijanske drvenarije, vrhunski nivo. Saune, sale za masažu, teretana, sedam terena... A hrana! Verujte mi, ja znam šta je hrana (miluje stomak), vidi se iz priloženog.... Kao u najboljim hotelima. Kakvi su tamo kuvari, kakva je tamo usluga... - prepričao je Amar svoje oduševljenje Partizanovim trening kompleksom.