XS
SM
MD
LG

Partizan u Evroligi?

Како ствари стоје у следећој сезони Евролигу ће играти Црвена звезда као првак АБА лиге и Партизан коме ће бити додељена специјална позивница.

По завршетку фајнал-фора одржан је састанак власника Евролиге на ком је потврђено неповерење Ђордију Бертомеуу. На истом састанку се говорило о томе да ће Дејан Бодирога бити први човек такмичења, а да ће у оперативи бити неки искусни руководиоци. Један од њих који се најчешће помињао је Марко Пешић, генерални менаџер Бајерна.

Од тада до данас све приче о Евролиги су утихнуле. Ових дана власници такмичења, њих 11, требало би поново да се састану и одлуче о даљим корацима. Како ствари стоје, у овом тренутку се највероватније ништа неће мењати у погледу броја учесника и система такмичења.

Клуб који би највише могао да профитира таквим расплетом је Партизан. Без обзира на речи бившег извршног директора Евролиге на конференцији за новинаре током фајнал-фора да Београд неће имати два евролигаша, управо то би могло да се догоди већ крајем јуна.

Јер, треба попунити три места руских клубова – ЦСКА, Зенита и Уникса који извесно неће играти ни следеће сезоне. За сада је Виртус победом у Еврокупу ушао у елитно такмичење, а за преостала два кандидати су само Валенсија и Партизан. Занимљиво је да се нико више од клубова није интересовао за специјалну позивницу.

Овакав расплет, могао би једино да изостане уколико би се Московљанима дозволило да учествују попут руских спортиста на Олимпијским играма под заставом МОК. Додуше, овог пута би то био клуб неутралног имена који би највероватније домаће мечеве играо у Београду. Међутим, и за то постоји велика препрека, јер питање је да ли би земље Европске уније дозволиле да се санкције уведене Русији на тај начин изврдавају.

Како се сазнаје из више добро обавештених извора у Грчкој, Италији и Шпанији, коначна одлука коме ће бити додељене вајлд-карте биће донета крајем јуна. Неподељена су мишљења да су шансе Партизана врло велике.