XS
SM
MD
LG

Ko koga brani u “Lenjingradu”?

Ivan Beus, Erik Nelson, Elvedin Begić i Milorad Sofrenić

“Dejtonski nacionalni tim” igrao najviše prijateljskih utakmica protiv Irana, SAD i Albanije

 

 

Fudbalska selekcija BiH nikada nije odigrala, nijednu utakmicu, čak ni prijateljskog karaktera, protiv državne reprezentacije Rusije. Istorijska šansa, koja se ukazala za 19. novembar u Sankt Peterburgu, s kojom je saglasna i Evropska fudbalska unija (UEFA), odobrena od legalnih organa Fudbalskog saveza BiH glasovima sva tri konstitutativna naroda, dočekana je u “multietničkom” Sarajevu “na nož”. Ovom primeru prethodile su dve istoimene - “na nož” akcije: imenovanje Vice Zeljkovića za predsednika FS BiH i Ivajla Peteva za selektora “Zmajeva”.

Zato su tri “jugoslovenska” naroda okupljena u “dejtonski nacionalni tim” odigrali šest prijateljskih utakmica protiv Irana koji je decenijama pod sankcijama Sjedinjenih američkih država, ali i sa istim tim “Jenkijima” četiri puta su pružali prijateljske ruke, pristajući čak i da Amerika igra sa dve godine starijim igračima u konkurenciji do 21 godine?!

Istorija uklanjanja Mišela Platinija i Jozefa Sep Blatera na čelnim funkcijama Evropske i Svetske “kuće fudbala” je opštepoznata. Činjenice tih stradanja probudilo je zakazivanje prijateljske utakmica između Rusije i BiH, a koja je uspela da sruši sve maske lažne definicije “politika ne sme da se meša u sport!”

Prošlost na Balkanu se ponavlja – točak je točak… Potpise i glasove povlače oni nestabilni i nedefinisani, koji “nisu svoji”, niti ostvareni i koji veruju tuđinu na svaku ponuđenu “čokoladu”. Ostalo zapisano u narodu, opevano u pesmama, kao “štap i šargarepa”… 
Može li fudbal, ta plemenita igra ljubavi i ujedinjenja svetskih različitosti, da bude izolovan od svih ovih gluposti?

Doktor Milan Jelić, predsednik Republike Srpske i fudbalskih saveza Srpske i BiH, mesec dana pred smrt, u jednom od poslednjih intervjua, za “Žurnal” je izjavio:

-Fudbal će pobediti sve gluposti!

Irfan Durić iz Cazina, aktuelni potpredsednik Fudbalskog saveza BiH, je jedini član Odbora za hitna pitanja koji je bio “suzdržan” u odluci da se utakmica protiv Rusije odigra.

-Veliki broj fudbalera ima svoj stav po pitanju utakmice s Rusijom, pa tako i ja. Mišljenja sam da utakmicu trebamo da stavimo van snage i želim da verujem da ćemo na toj sledećoj sednici odgoditi to gostovanje za neka druga, bolja vremena. Vidimo i sami šta se dešava. Sad, da li UEFA ima ingerencije ili ne, stvar je tumačenja, a po meni su oni trebali da pošalju drugačiji odgovor kada smo ih pitali za tu utakmicu. Ako ste isključili nekoga iz svih takmičenja, kako onda da utakmica nije sporna? Mi smo članica UEFA i određene stvari svakako moramo da poštujemo i pre svega gledati našu državu. Sami moramo da odlučujemo o svom radu i svojoj sudbini, ponajviše je važno da smognemo snagu i uz razumevanje svih jednoglasno donesemo odluku o stavljanju utakmice van snage radi same budućnosti fudbala u našoj zemlji. Čekaju nas i drugi projekti koje moramo da završavamo, krenuli smo dobro…

Ali odluka je donesena, glasovima članova sva tri naroda, dakle legalna je, što je potvrdio i Vlatko Glavaš, jedan od prvih Hrvata koji je zaigrao za “multinacionalnu i unitarnu BiH”, inače stranački aktivista Željka Komšića, hrvatskog člana Predsedništva BiH izabranog muslimanskim glasovima. Glavaš je izjavio: 

-Ne postoji način da se odluka o meču Rusija – BiH može promeniti, pogotovo kada znamo kako se glasa u Izvršnom odboru FS BiH. Statut je nedavno promenjen, tako da od 15 članova, 12 mora da bude “protiv” da bi se odluka poništila, ali mora da bude najmanje po jedan iz svakog naroda. U ovom trenutku ne vidim način na koji bi se ova odluka Komiteta za hitna pitanja poništila. Ovo je šamar svima koji vole BiH i koji u njoj žive. Nažalost, moram i ovo da kažem, u BiH žive i oni koji ne vole BiH i upravo zbog toga se “na mišiće” dogovara ovakva utakmica, pogotovo kada Milorad Dodik kaže da je prijatelj sa Vladimirom Putinom i da će se ona igrati. To mi daje za pravo da zaključim – voleo bih da grešim – ali utakmica u Rusiji će se igrati!
Nakon što je Izvršni odbor FS BiH prolongorao odluku o odigravanju utakmice za ponedeljak, 31. oktobar, Vjačeslav Koloskov, počasni predsednik FS Rusije je za tamošnje medije izjavio:

-”Bosancima” je svejedno imamo li mi protivnika. Oni vode unutrašnju borbu, jer deo članova Izvršnog odbora je za igranje utakmice, a drugi deo protiv. Fudbaleri su protiv! S tim u vezi je i kašnjenje konačne odluke o ovom pitanju. Nema drugih razloga. Imam velike sumnje da će se utakmica odigrati.

I dok se “definicija” fudbalske utakmice Rusija – BiH “meri i razmera” od Njujorka u koji aktuelni predsednik FIFA Švajcarac Đani Infantino, iz Ciriha želi da preseli sedište ove organizacije, preko Balkana, do, “Lenjigrada” u kojem je Evropa oslobođena od nacizma, UEFA ima drugačije rezone. Nekadašnji evropski i svetski klupski prvak iz 1991. godine Crvena zvezda je 3. jula ove godine gostovala u Sočiju i igrala prijateljsku utakmicu sa Zenitom (2:1) bez ikakvih posledica. Aktuelni šampion Srbije je, po saopštenju Zenita, dogovorio je i utakmicu za 22. novembar ove godine, kao i pripreme u toku “prekida” nacionalnog prvenstva zbog Mondijala u Kataru.

Zato UEFA razmišlja o “ideji” - malo ko zna čijoj, da u Superkupu Evrope učestvuju klubovi i iz američke MLS lige. Fudbal zaista gradi mostove prijateljstva, i briše prefikse kontinenata. Zašto je onda sporan meč između dve države, overene u Ujedinjenim nacijama, na evropskom tlu?

Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA

 


Slovenac Aleksandar Čeferin je ne velikim iskušenjima, manjim zbog utakmice Rusija – BiH, mnogo većim zbog rušenja integriteta “Evropske unije” i “evropskom” takmičenju u “postojbini Indijanaca”.

Zato, kad “Bosanci” i Hercegovci hoće da igraju sa Rusima, uvek se na putu nađe “Evropa”! Da li je politika, zaista, izolovana od sporta?
Ko koga danas fudbalski brani u “Lenjingradu”, i od koga?

A ko hoće da “soker” postane evropski brend rušeći smisao svemu postojećem?


Argumenti

Reprezentacija BiH je prvu utakmicu prijateljskog karaktera odigrala 30. novembra 1995. godine u Tirani protiv Albanije, a FS BiH je 1996. primljen pod okrilje Svetske fudbalske federacije (FIFA) i to samo kao jedna trećina “Dejtonske zemlje”.

U matičnu kontinentalnu organizaciju (UEFA) FS BiH je involviran tek dve godine kasnije – 1998, ali to nije smetalo da Evropska fudbalska unija napravi presedan pa uključi mladu reprezentaciju BiH (“U-21”) u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 1996. O presedanu UEFA vezanom za takozvano Kosovo je mnogo toga i rečeno i napisano.

BiH je još dva puta igrala prijateljske mečeve sa Albancima, 24. aprila 1996. u Zenici (0:0) i 28. marta 2017. u Elbasanu kada je bilo 2:1 za “Zmajeve”.


Ambasador Nelson

Jedini ambasador u BiH koji je posetio Fudbalski savez BiH je Amerikanac Erik Nelson. On se 8. novembra 2019. godine družio sa čelnicima Saveza čiju je delegaciju predvodio tadašnji predsednik Elvedin Begić. Tom prilikom je izjavio:

-Zadatak na kojem svi vi predano radite sa vašim igračima, je posebno bitan za budućnost, jer pruža nadu mladim ljudima, koji kako čujem, žele da odu u inostranstvo. Ova zemlja može uspeti, jer zajedničkim snagama se može mnogo toga postići u narednom periodu. Nadam se da će Ambasada SAD i FS BiH i u narednom periodu sarađivati, odnosno biti partneri u borbi protiv korupcije. Ponosan sam na partnerstvo koje već odavno ostvaruju USAID i FS BiH na raznim poljima aktivnosti.
Svaki komentar je suvišan.


“Kosovo” u Sarajevu

BiH nije priznala samoproglašeno “Kosovo”, ali to nije smetalo da predsednik Fudbalskog saveza ove članice UEFA i FIFA Agim Ademi bude gost “kuće fudbala” iz Sarajeva na otvaranju novih prostorija 22. novembra 2018. Na tom skupu bio je samo jedan član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, kao i njegove stranačke kolege iz SDA Denis Zvizdić, tada prvi čovek Veća ministara, Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva… Na istoj svečanosti bile su i delegacije fudbalskih saveza Srbije i Republike Srpske, koja je sastavni deo FS BiH.


SAD istorija Hrvata

Reprezentacija Hrvatske pred utakmicu sa Amerikom na Maksimiru 1990.

Fudbalska reprezentacija Hrvatske je na “Maksimiru” 17. oktobra 1990. odigrala prijateljski meč protiv SAD (2:1) i HNS tu utakmicu vodi kao prvu zvaničnu u svojoj istoriji. Zanimljivo je da je reprezentacija Jugoslavije 14 dana kasnije igrala protiv Austrije (4:1) u Beogradu kvalifikacioni meč za Evropsko prvenstvo u Švedskoj 1992. I na jednom i na drugom duelu igrao je Zoran Vulić.

Tokom pomenutih kvalifikacija reprezentativci iz Slovenije i Hrvatske su napustili reprezentaciju Jugoslavije koju je kasnije UEFA, zbog sankcija, izbacila sa završnog turnira kontinentalnog šampionata u Švedskoj. Priliku je dobila Danska koja se nije ni kvalifikovala, a postala je evropski prvak!


Igrala i Herceg-Bosna

Reprezentacija Herceg Bosne u Asunsionu 1996.

I reprezentacija Herceg-Bosne odigrala je međunarodnu prijateljsku utakmicu i to 21. aprila 1996. godine u Asunsionu protiv Paragvaja (3:0 za domaćina), iako nije bila zvanično članica ni UEFA ni FIFA. Svetska fudbalska federacija tu utakmicu i danas vodi u svim zvaničnim statistikama.
Republika Srpska, u čijoj nadležnosti je sport po “Dejtonskom sporazumu”, dobila je zabranu za igranje prijateljske humanitarne utakmice sa Srbijom u Banjaluci koju su načelno dogovorili, još 2013. godine, tadašnji predsednik FSS Tomislav Karadžić i prvi čovek FIFA Jozef Sep Blater. Izvršni odbor FS BiH je dao saglosnost, ali ne i “kuća fudbala” iz Ciriha.

Pod čijim uticajem?

Slavko Basara/Sportski žurnal