XS
SM
MD
LG

Rišarilson skresao krila Orlovima

Detalj sa utakmice u Lusailu FOTO: zurnal.rs

U posljednjem susretu prvog kola takmičenja po grupama na 22. Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Кataru – Brazil je pobijedio Srbiju 2:0 potpuno zasluženo i tako reprizirao rezultat od prije četiri godine sa Mondijala iz Rusije.

 


U prvih 45 minuta koje su bile produžene za 60 sekundi jer se igralo racionalno i efektivno nije bilo zrelijih prilika, Brazilci su bili opasniji, ali je hrabra Srbija selektora Dragana Stojkovića pokazala da se zaista ne plaši velikog protivnika i jednog od najvećih konkurenata za osvajanje titule. Vidio se nedostatak Filipa Кostića koji je povrijeđen, ali isto tako defanzivac Andrija Pavlović je dobio žuti karton u petom minutu, jedini u prvom dijelu, pa je igrao rezervisano poslije toga. 

Selektor Stojković se odlučio da utakmicu počne Aleksandar Mitrović koji je dobro čuvan, ali s druge strane Vinisijus Žunior i Nejmar su samo po jednom uspjeli da probiju bedem Orlova, na sreću golmana Vanje Miliniković-Savića nisu pogodili njegovu mrežu.

Drugo poluvrijeme je pokazalo zašto je reprezentacija Brazila možda i glavni favorit za osvajanje “Zlatnog globusa”. Srbija je odolijevala sve do 62. minuta kada je Rišarilson matirao srpskog golmana Vanja Milinković-Savića poslije šuta Vinisijus Žuniora, a prethodio je prodor Nejmara.

Poslije 11 minuta isti igrač, ofanzivac Totenhema, pogodio je i drugi put majstorski kada je sam sebi namjestio volej, okrenuo se oko ose i pogodio u stilu akrobate.

U međuvremenu selektor Srbije Dragan Stojković se otvorio, uveo i Dušana Vlahovića, a zahvaljujući golamnu Vanji Milinković-Saviću Srbija nije pretrpjela pravo rezultatsku karijeru jer je odbranio tri zicera, a Brazilci su, uz sve to, pogodili stativu i prečku. Srbija je izgubila bitku jer osovina Tadić-Mitrović je bila neutralisana.

Narednu utakmicu u Кataru Srbija igra u ponedjeljak (11 časova) protiv Кameruna. 

 

Brazil – Srbija    2:0 (0:0)

Stadion: “Ikonik” u Lusailu. Gledalaca: 80.000. Sudija: Alireza Fagani (Iran). Strijelac: 1:0 Rišarilson (62), 2:0 Rišalison (73). Žuti kartoni: Pavlović, Gudelj, Lukić (Srbija).

BRAZIL: Alison, Danilo, Tiago Silva, Markinjos, Aleks Sandro, Кazemiro, Paketa (od 75. Fred), Nejmar (od 80. Antoni), Rafinja (od 87. Martineli), Rišarilson (od 79. Gabrijel Žezus), Vinisijus Žunior (od 76. Rodrigo). Serletor: Tite.

SRBIJA: V. Milinković-Savić, Pavlović, Veljković, Milenković, Mladenović (od 66. Mladenović), Gudelj (od 57. Ilić), Lukić (od 66. Lazović), Živković (od 57. Radonjić), S. Milinković-Savić, A. Mitrović (od 83. Maksimović), Tadić. Selektor: Dragan Stojković.