XS
SM
MD
LG

Francuska na krilima Mbapea do osmine finala Mondijala

Kilian Mbape, reprezentativac Francuske

U okviru drugog kola grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru, Francuska je savladala Dansku sa 2:1. Trikolori su tako postali prva reprezentacija koja je osigurala plasman u osminu finala Mondijala, jer iz dva kola su skupili maksimalnih šest bodova.

 

U prvom poluvremenu pogodaka nije bilo, ali šansi nije manjkalo. U 21. minutu utakmice Rabio je šutirao glavom, ali je Šmajhel sjajno odbranio. Nova sjajna odbrana viđena je u 33. minuti utakmice kada je Grizmann šutirao, ali nije uspio da savlada iskusnog danskog golmana. U 40. minutu utakmice Mbape je dobio sjajnu loptu od Dembelea, ali je napadač Francuske šutirao visoko preko gola.

U drugom poluvremenu Mbape je uspio da postigne pogodak u 61. minutu utakmice nakon sjajne kombinacije po lijevoj strani sa Teo Hernandezom.

Ipak, već u 68. minutu utakmice izjednačenje donosi Adnreas Kristensen koji nakon korenra pogađa za 1:1. Mogla je Danska do preokreta, ali je udarac Jespera Lindstorma odbranio Loris.

Do kraja susreta šanse na obje strani imali su Čuameni i Braitvajt, ali obojica su bili neprecizni. Ipak, neprecizan nije bio Mbape koji je sa drugim pogotkom u 86. minutu postao heroj Trikolora.