XS
SM
MD
LG

Senzacija se zove Maroko, Ronaldo i Portugalija idu kući

Valid En nasiri daje gol FOTO: FIFA

Maroko je senzacija Mondijala u Kataru jer je eliminisao favorizovanu Portugaliju i Kristijana Ronalda u sjajnoj igri i utakmici rezultatom 1:0.

Bolje su u utakmicu ušli Portugalci, imali su nekoliko šansi, dok su Marokanci prijetili iz kontranapada. Poslije ravnopravne igre u prvom dijelu Maroko je poveo u 42. minutu kada je nebu pod oblake skočio Jusuf El Nesiri i glavom šutirao od zemlju, pa je lopta završila pod prečkom portugalskog gola. Golman Diogo Kosta je istrčao u prazno, a Ruben Diaš je “podletio” pod marokanskog reprezentativca.

 


Već poslije nekoliko minuta nastavka selektor Portugalije Fernando santoš je bacio sve karte u napad uvodeći Žoao Kansela i Kristijana Ronalda, a u 57. minutu još jedan hendikep zadesio je marokansku odbranu jer je zbog povrede igru napustio Romain Sajs. Nakon toga Portugalci su pojačali još više ritam, napadali su u talasima.
Kako je vrijeme odmicalo Portugalci su bili sve više nervozni, Maroko je prijetio kontranapadima, a u posljednjih deset minuta trener fernando santoš je ubacio i trećeg napadača. Sa nekoliko sjajnih intervencija Marokance je čuvao golman Bono. Sudija Fakundo Teljo iz Argentine je za kratko vrijeme rezervisti Maroka Validu Kediri pokazao dva žuta kartona, sasvim opravdano, pa je preostalo vrijeme nadoknade od osam minuta “evropski Brazil” imao igrača više. U 90+5. minutu rezervista Abuklal je izašao sam ispred Diogo Koste i propustio ovjeru pobjede. Ipak, Maroko je izdržao do kraja i ušao u istoriju svjetskog fudbala kao prva afrička reprezentacija koja je ušla u polufinale Mondijala. Maroku nijedan protivnički fudbaler nije zatresao mrežu, a jedini pogodak koji su primili bio je ustvari autogol!

Maroko – Portugalija    1:0 (1:0)

Stadion: “Al Tumama” u Dohi. Gledalaca: 40.000. Sudija: Fakundo Teljo (Argentina). Strijelac: 1:0 En Nesiri (42). Žuti kartoni: Dari (Maroko), Vitinja (Portugalija). Crveni karton: Valid Kedira (Maroko) u 90+3. minutu.
MAROKO: Bono, Hakimi, El Jamik, Sajs (od 57. Dari), Atiat Alah, Amrabat, Ounahi, Amalah (od 65. Kedira), Ziješ (od 81. Abuklal), En Nesiri (od 65. Benoun), Bufal (od 82. Žabran). Selektor: Valid Regragui.
PORTUGALIJA: Kosta, Gereiro (od 51. Žoao Kanselo), Diaš, Pepe, Dalot (od 79. Horta), Neveš (od 51. Ronaldo), Otavio (od 69. Vitinja), Bernardo Silva, Žoao Feliks, Ramoš (od 69. Leao), Fernandeš. Selektor: Fernando Santoš.