XS
SM
MD
LG

Francuzi prejaki za Maroko, zakazali finale s Argentinom

Teo Hernandez (Francuska) FOTO: FIFA fejsbuk

Reprezentacija Francuske izborila je plasman u finale 22. Svjetskog prvenstva u Kataru jer je večeras u drugom polufinalnom okršaju na stadionu “Al Bajt” pobijedila rezultatom 2:0 najveću senzaciju turnira selekciju Maroka. Francuzi će se u nedjelju, 18. decembra od 16 časova za Zlatni globus boriti protiv Mesijeve Argentine i imati priliku da odbrane tron, dok će u borbi za treće mjesto, dan ranije (16 časova) igrati Maroko i još aktuelni vicešampion svijeta Hrvatska.

 


Francuska je povela već u otvaranju meča, igrao se peti minut kada je Rafael Varan iz posljednje linije uposlio Antoana Grizmana, pas nije uspio da presječe Sofran Amrabat, stvorila se gužva, šutirao je Kilijan Mbape i izblokiran je, lopta je došla na lijevu stranu do Tea Hernandeza koji je atraktivno pored istrčalog Jasina Bonoa poslao loptu u mrežu. U 17. minutu Francuzi su izveli kontranapad, Olivije Žiru je šutirao iskosa sa lijeve strane i pogodio stativu.
U 44. minutu Maroko je izveo prvi korner kada je Džavad El Jamik, poslije ubacivanja Hakim Žiješa “makazicama” pogodio stativu, pa je odbrana Francuske uspjela da interveniše. Bila je to sjajna prilika za izjednačenje u finišu prvog dijela.
Nastavak je donio bolju igru Marokanaca kojima su “galski pijetlovi” prepustili loptu i posjed, a prijetili su iz kontranapada. Marokanci su igrali agresivno, ali nisu stvarala šanse iz domena onih stoprocentnih. Tako jalova igra bez prilika u nekoliko obećavajućih situacija osvetila se Marokancima. Tek što je ušao u 79. minutu Randal Kolo Muani je na terenu proveo šezdesetak sekundi i zatresao je mrežu Konoa, poslije sjane solo-akcije i asistencije Mbapea.
Maroko je imao veliko srce, ali su Francuzi, ipak, kvalitetniji sastav i zasluženo su se plasirali u finale kao prva evropska reprezentacija koja će braniti trofek poslije 84 godine i selekcije Italije.

Francuska – Maroko    2:0 (1:0)

Stadion: “Al Bajt” u Al Koru. Gledalaca: 68.000. Sudija: Ramos (Meksiko). Strijelci: 1:0 T. Hernandez (5), 2:0 Kolo Muani (80). Žuti kartoni: Bufal (Maroko).
FRANCUSKA: Loris, Kunde, Varan, Konate, T. Hernandez, Čuameni, Fofana, Dembele (od 79. Kolo Muani), Grizman, Mbape, Žiru (od 65. Tiram). Selektor: Didie Dešam.
TUNIS. Bono, Mazraui (od 46. Atiat Alah), Sais (od 21. Amalah, od 78. Ez Ebde), Dari, El Jamik, Hakimi, Bufal (od 67. Abuklal), Amrabat, Unahi, Žiješ, El Nesiri (od 66. Hamdalah). Selektor: Valid Regragui.