XS
SM
MD
LG
21.12.2022 Sportski žurnal / Slavko Basara

Prnjavor i Trebinje jasan putokaz

Kraj svake kalendarske godine je prilika za sumiranje rezultata, urađenog, ali i planiranja budućnosti. Jedan od “izveštača” urađenog u 2022. godini koja broji poslednje dane je i Zoran Deket, koordinator reprezentativnih selekcija Republike Srpske. On je govorio o onome što je urađeno istakavši da će i dalje nastaviti u jačanju sistema reprezentativnih selekcija Republike Srpske.

-Na funkciju koordinatora imenovan sam početkom maja i odmah smo krenuli na posao. Prva akcija bila je od 6. do 10. juna kada je u Prnjavoru održan kamp za dečake rođene 2008. i 2009. godine. U pripremnim aktivnostima za održavanje kampa izrađen je Kodeks ponašanja u reprezentaciji koji je naknadno usvojen od strane Komiteta za hitna pitanja Fudbalskog saveza Republike Srpske, a potom i od strane Izvršnog odbora, te forme poziva za učesnike kampa. Svakom klubu su blagovremeno poslani pozivi, kako za igrače, tako i za trenere. Upućeno je ukupno 27 poziva  rekao je na početku Zoran Deket, koordinator svih reprezentacija Republike Srpske, a potom je nastavio:

-Kamp dečaka rođenih 2008. godine održan je od 6. do 8. juna, odazvala su se 23 fudablera, dok su kampu 2009. godišta od 8. do 10. juna prisustvovala 33 igrača. Podaci koje su dostavili klubovi poslužili su da se izrade jedinstveni spiskovi igrača, sa biografijama. Smeštaj je bio u hotelu “Siti” u Prnjavoru, a treninge smo realizovali na stadionu “Siniša Peulić” i na terenu sa veštačkom travom u sklopu Sportskog centra Prnjavor. Igrali smo i kontrolne utakmice, a izvršili smo i pojedinačno fotografisanje svih reprezentativaca.

Nakon završenih analiza prve reprezentativne akcije u 2022. godini u Prnjavoru usledilo je novo okupljanje.

-Kamp za igrače rođene 2007. godine održan je u Trebinju od 25. do 31. jula, pozvani su igrači iz 15 klubova, a Radnik iz Bijeljine i Lokomotiva iz Brčkog nisu dostavili svoje predloge, niti smo dobili bilo kakav odgovor od njih. Na kraju su se odazvala 24 fudbalera. Ponovo smo napravili jedinstven spisak igrača i članova stručnog štaba, sa biografijama – objasnio je Deket.

U oktobru i novembru bila su planirana selektivna okupljanja za dečake rođene 2010. i 2011. godine za celu Republiku Srpsku, ali bi ona trebalo da budu realizovana u 2023. godini.

-Naglasio bih da su obe akcije, u Prnjavoru i Trebinju, protekle u najboljem redu, a ovom prilikom želim da pohvalim posebnu posvećenost Milana Ozrena, selektora pionirske “U-15” reprezentacije Republike Srpske. Imali smo i radne sastanke sa klubovima u Banjaluci koji igraju Premijer ligu BiH, zatim sa predstavnicima područnih fudbalskih saveza Istočno Sarajevo i Bijeljina, a kojima su u ime FSRS pored mene prisustvovali i selektori. Naši treneri i selektori bili su prisutni na svim završnicama omladinskih liga Republike Srpske – obrazložio je koordinator reprezentacija Republike Srpske.

Kada su u pitanju dodatne aktivnosti o njima je Zoran Deket rekao:

Želim da napomenem da smo posredstvom VVIN kladionica obezbedili donaciju od 35 lopti ukupne vrednosti dve hiljade maraka. Takođe smo sponzorskim sredstvima obezbedili sportsku opremu u vrednosti od 10.000 maraka za tri takmičarske selekcije, a onda sadrži majice, trenerke, šuškavce, šorceve i dresove. Možemo na kraju da zaključimo da su okupljanja u Prnjavoru i Trebinju bili naš jasan putokaz šta i kako treba da radimo u narednom periodu.

Pred reprezentativinim selekcijama Republike Srpske tek predstoje izazovi…

Zahvalnost Ministarstvu

Zoran Deket se zahvalio i Vladi Republike Srpske:

-Posebnu zahvalnost za realizaciju kampa u Trebinju dugujemo Ministarstvu porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske jer je održan u okviru Letnje škole fudbala koje Ministarstvo svake godine organizuje. Ministarstvo je finansijski podržalo i kamp u Prnjavoru i u narednom periodu očekujem još jaču i čvršću saradnju Ministarstva i Saveza.