XS
SM
MD
LG

Borac promašio šut za produžetak ili pobjedu: Igokea prvi finalista Kupa Mirze Delibašića

Foto/ Sport1.ba

Košarkaši Igokee braniće trofej namijenjen pobjedniku Kupa Mirze Delibašić nakon što su u prvom polufinalu večeras u Skenderiji savladali Borac 73:71.

Slabe igre iz prethodnog perioda nekako su se preslikale i na početak ove utakmice. Nakon što i jedni i drugi nešto sporije ulaze u meč, Igokea gotovo čitavu drugu polovinu prve četvrtine ostaje bez poena, i Borac to koristi te serijom 11:0 dolazi do 20:11. Poslije gotovo pet minuta igre bez poena, Delalić prekida crnu seriju Igosa i sa 20:13 se odlazi na pauzu.

Ni početak druge četvrtine ne kreće najbolje, Igokea se opet pati, a Borac poslije poena Lakića i Tanaskovića odlazi na dvocifrenu prednost, +11, 24:13. Tada se Igokea budi, steže odbranu i sada oni ostavljaju Borac bez poena više od tri minute i serijom 9:0 se vraćaju u susret i dolaze na -2, 24:22. Rebec je prekinuo crni niz Borca poenima za 26:22, ali onda slijedi nova serija ekipe Vlade Jovanovića 7:0 za prelazak u vodstvo, 29:26. Opet je Borac bio dugo bez minuta, pa su praktično u više od pet minuta poeni Rebeca bili jedini za tim Zorana Kašćelana. 

Pet vezanih poena Teodora Simića budi Banjalučane, vraćaju se u vodstvo, a onda slijedi rezultatska klackalica, a Igokea na poluvrijeme nosi +1, 34:33. Kakva je igra bila, slobodno se može reći i više nego dobrih +1 za branioca trofeja.

Probudila se Igokea potpuno u 3/4, ostavljaju Borca ponovo na više od četiri minute bez poena i serijom 9:0 imaju 45:33. Opet je Jan Rebec povukao Banjalučane kada je trebalo, priključio mu se i Bošković, a nakon poena Amsala Delalića eto Borca na 47:45. Uspjela je Igokea da čuva prednost od jednog do četiri poena razlike do kraja četvrtine i pred posljednjih deset minuta ima +3, 56:53 i to nakon što je Jaron Martin iz dotrčavanja sa zvukom sirene pogodio trojku. 

Nije uspjevala Igokea da prelomi utakmicu ni u 4/4. Odlazili bi na +6, ali bi se Borac stalno vraćao u susret, a poslije trojke Aleksandra Langovića na četiri i po minute do kraja Borac opet ima samo -1, 66:65 i dva napada koja ne koristi za prelazak u vodstvo. Seriju od tri minute bez poena Igosa prekida iskusni Dragan Milosavljević sa slobodnih bacanja na tri i po minute do kraja i vraća +3, ali Langović odmah vraća na pola koša zaostatka.

Kosta Kondić sa pet vezanih poena tjera Zorana Kašćelana na timeout na 2.26 minuta do kraja pri rezultatu 73:69. Dobro reaguju iz timeouta njegovi igrači, Aleksandar Langović pogađa za 73:71, pa iako pravi odmah poslije toga i faul u napadu, odbrana je dobro izgledala i u posljednju minutu se ušlo sa +2 za Igose.

Na 35 sekundi do kraja Marko Jošilo diže trojku, promašuje, ali je Stefan Đorđević najbolji u skoku, pa Rebec pravi faul za bacanja. Oba promašuje košarkaš Igokee i Borac ulazi u napad kojeg promašuje prvo Rebec, ali imaju Banjalučani ofanzivni skok, no Jaron Martin nije precizan i Igokea opet ide u finale.

Ostaje da se vidi od 20 sati da li će na megdan Igosima ponovo Široki u reprizi prošlogodišnjeg finala ili će domaćin Bosna imati priliku da se bori za trofej.

Najefikasniji u Igokei bio je Dragan Milosavljević sa 14 poena, a prednost Igosa je bila upravo ta širina, jer su se svi igrači koji su nastupili upisali u strijelce. Nije igrao samo mladi Srđan Bošković. Kod Borca, Dušan Tanasković je ubacio 16 poena, a Jan Rebec 15.