XS
SM
MD
LG

Znam ja nas, ali znam ja i njiha

Ovu „složenu, prosto proširenu rečenicu“ izrekao je neponovljivi Branko Ćopić na zboru birača 1960. godine, u Čelincu, naseobini nadomak Banjaluke, koja je u gruntovnim knjigama bila obeležena – kao muslimanska i srpska!

 


Mahom ista prezimena varošana: Kovačevići, Topići, Stanići, Jankovići…, ali imena su sve govorila: na jednoj strani Mitar, Dimitrije, Stanimir…, a na drugoj Husein, Mehmed, Alija… O čemu god da su govorili sevale su „varnice“, nadvikivali su jedni druge, svako je imao svoje viđenje, a pogotovo mišljenje…

Onda se, zaključujući „raspravu“, za reč javio Branko Ćopić i rekao što je rekao, citirajući tako jednog od “učesnika” u raspravi: “znam ja nas j… ti nas, ali znam ja i njiha, j… ti i njiha, a prisutni se ćutke razišli svako sa svojom istinom. Možda je tada i „rođena“ „istina“ o našim naravima.

Ili će, pak, biti da svi mi završavamo kao izdajice nekog i nečega ne znajući da svako od nas, priznao ili ne, jedino izdaje svoju savest.

Ne govori li upravo „rasprava“ do golih kraljeva, ko će u narednom periodu biti predsednik Fudbalskog saveza Srbije, u kojoj malo ko koristi svoju reč, baš kao što nije lako objasniti otkud Ub da kandiduje Nemanju Vidića, pokraj svojih legendi Dragana Džajića, Dušana Savića i Nemanje Matića. Oni koji se bilo kome paradno, bez logičnog objašnjenja duboko poklanjaju, svim drugima okreću leđa, ako te opore istine ikada budu svesni.

Neće Srbi, ma šta radili i ma gde bili, nikad shvatiti da su zavist i zloba čudesni bes koji ne podnose tuđe dobro. Na kraju baš oni plaćaju najskuplju cenu, jer je ljubomora i u sportu, dakle i fudbalu, najduža senka koja prekriva ljubav!

E, moj zemljače, genijalni Branko Ćopiću!

Znam ja nas, ali znam i njiha!?

Ko ne zna i jedne i druge nikad neće dokučiti zašto se na Balkanu istom kašikom kusa krv i jede med.

Među Srbima, čak i u fudbalu, reći i napisati istinu, a sve što kasnije sledi stojički izdržati, vrhunac je ljudske hrabrosti kroz šta sve čovek mora proći.
Ovde se vreme, ljudi i događaji mere, ocenjuju i pamte drugačije nego igde na kugli zemaljskoj.