XS
SM
MD
LG

Sarajevo zeleno za Zrinjski

Fudbaleri Zrinjskog rezultatom 2:0 su savladali Sarajevo u posljednjem susretu 20. kola m:tel Premijer lige BiH

Nakon najduže pauze od svih velikih bh. klubova, i fudbaleri Sarajeva večeras su započeli proljetni dio sezone. Sarajevo je još jesenas ispalo iz Kupa BiH pa je "preskočilo" utakmicu prošlog vikenda, a večeras je seriju teških utakmica koje mu slijede otvorilo protiv aktuelnog prvaka i lidera na tabeli, mostarskog Zrinjskog.

Bordo tim je tokom zimske pauze promijenio veliki dio kadra i sedam igrača koji su započeli večerašnji meč jesenas nije ni bilo u kadru, a na čelo stručnog štaba je stigao i novi trener Mirza Varešanović. S druge strane, Zrinjski je ostao bez trenera Sergeja Jakirovića, golmana Josipa Čondrića te ofanzivnog veznog Nike Jankovića, dok je devet pozicija u startnom sastavu ostalo nepromijenjeno u odnosu na jesen.

U takvom odnosu snaga i sa tako izmijenjenim sastavom, nije Sarajevo od samog početka meča uspijevalo da se nametne na sredini terena, ali nije ni Zrinjski bio Bog zna kako uspješan, a naročito ne dominantan kao u nekoliko posljednjih sezona, u direktnim okršajima sa Bordo timom. 

Prvi udarac na večerašnjem meču uputio je ka golu Sarajeva Nemanja Bilbija već u petoj minuti, no nije bio previše precizan i nije bilo opasnosti za Šahinovića. Sa distance je probao i Ilinković, da bi mu se na drugoj strani revanširao Balta, ali pravih šansi nije bilo.

U 32. minuti, Zrinjski ipak pokazuje svoj kvalitet i uigranost. Sjajnu akciju su odigrali Mostarci, a Mario Tičinović je postigao odličan gol i donio svom timu vodstvo, nakon kojeg je mogao mirnije igrati. 

Nije do kraja prvog poluvremena bilo značajnijih uzbuđenja, a u drugom dijelu Sarajevo kreće nešto bolji i prijeti nakon dva vezana kornera. Ziljkić iz prvog šutira, a iz drugog pronalazi Šerbečića, čiji je udarac glavom neprecizan. Činilo se možda u tim momentima da bi Sarajevo moglo napraviti ozbiljnije probleme gostima, ali brzo je taj utisak prošao i gosti su rutinski preuzeli kontrolu nad utakmicom.

U 69. minuti odličnu šansu za Zrinjski promašio je Mario Ćuže, ali bila je to samo najava onoga što je uslijedilo nekoliko minuta kasnije.

Odbrana Sarajeva je reagovala izuzetno loše u 73. minuti, nije se proslavio ni mladi golman Muhamed Šahinović, a Nemanja Bilbija je postigao novi gol protiv svog bivšeg kluba i Zrinjski je, u tom je momentu bilo evidentno, bio na pragu novog trijumfa nad Sarajevom.

Nije Bordo tim ni u nastavku meča ozbiljnije prijetio, a nije ni Zrinjski previše "zapinjao". Gosti su evidentno bili svjesni svoje nadmoći i mirno su priveli meč kraju.

Ovim trijumfom, Zrinjski se učvrstio na vrhu tabele sa 42 osvojena boda, šest više od Širokog Brijega i Borca, koji usto imaju i po utakmicu više od mostarskog tima. S druge strane, Sarajevo ima svega 25 bodova i šesto je na tabeli.

FK Sarajevo - HŠK Zrinjski 0:2 (0:1)
Stadion: Rođeni, Mostar
Gledalaca: /
Sudija: Luka Bilbija (Prijedor)
Strijelci: 0:1 - Tičinović (32), 0:2 - Bilbija (73)
Žuti kartoni: Kyeremeh, Varešanović, Vršajević, Vrančić, Balta (FK Sarajevo), Marić (Zrinjski)

FK Sarajevo: Šahinović, Vršajević, Martinović, Šerbečić, Radović (83. Tomašević), Balta, Čirjak (65. Vrančić), Varešanović (83. Salčin), Kyeremeh (65. Čataković), Ziljkić, Renan. Trener: Mirza Varešanović.

HŠK Zrinjski: Marić, Ćorluka, Jakovljević, Barišić, Memija, Ilinković, Sučić, Ivančić, Tičinović, Ćuže, Bilbija. Trener: Krunoslav Rendulić.


Sloga Meridian 2 : 2 Sloboda
Igman 3 : 1 Željezničar
Posušje 1 : 1 Leotar
Sarajevo 0 : 2 Zrinjski
Borac 1 : 0 Široki Brijeg
Tuzla City 0 : 1 Velež
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 20 14 3 3 45
2 Široki Brijeg 20 10 6 4 36
3 Borac 20 11 3 6 36
4 Željezničar 20 8 6 6 30
5 Velež 20 6 9 5 27
6 Sarajevo 20 7 5 8 26
7 Posušje 20 6 6 8 24
8 Sloga Meridian 20 6 4 10 22
9 Leotar 20 6 4 10 22
10 Tuzla City 20 6 3 11 21
11 Sloboda 20 4 8 8 20
12 Igman 20 5 5 10 20